Zico (levo) se čuti poklicanega, da očisti Svetovno nogometno organizacijo. Foto: Reuters
Zico (levo) se čuti poklicanega, da očisti Svetovno nogometno organizacijo. Foto: Reuters

"Žalostno je, kar se dogaja v nogometu. Korupcija je udarila na vseh straneh in dobro delo mnogih je razvrednoteno. Moja dolžnost je, da izkoristim svoje izkušnje in znanje in kandidiram za predsednika," je povedal 62-letni Zico, ki je trenutno trener v indijski Goi. Kljub igranju in treniranju v mnogih državah ima Brazilec malo izkušenj z nogometno administracijo, je pa bil v devetdesetih letih brazilski športni minister.

Zico velja za enega najboljših brazilskih nogometašev vseh časov. Bil je član reprezentance na svetovnih prvenstvih 1978, 1982 in 1986. V domovini je s Flamengom osvojil 12 naslovov. Med drugimi je treniral Japonsko, moskovski CSKA in turški Fenerbahče.

Poleg Zica se bo za mandat potegoval tudi jordanski princ Ali bin Al Husein, ki je na nedavnih volitvah Fife izgubil proti Seppu Blatterju. Švicar je štiri dni po zmagi na volilnem kongresu odstopil zaradi korupcijskega škandala. Za volitve naj bi kandidirala še Nizozemec Michael van Praag in Portugalec Luis Figo. Oba sta kandidaturi pred nedavnimi volitvami predčasno umaknila.

Poleg omenjenih se bosta za vroč predsedniški stolček bržkone potegovala še Ahmad Al Fahad Al Sabah iz Kuvajta in Južnokorejec Čung Mong Jun. Mnogi pričakujejo, da bo kandidiral tudi predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini.

Medtem so švicarske oblasti v preiskavi zaradi korupcije na sedežu Fife v Zürichu zasegle nekaj računalnikov. Med njimi naj bi bil tudi Blatterjev. Poleg tega je ustavljen proces za dodelitev svetovnega prvenstva leta 2026.