Veliko veselje Zambije po prvem naslovu afriških prvakov. Foto: Reuters
Veliko veselje Zambije po prvem naslovu afriških prvakov. Foto: Reuters
Didier Drogba
Didier Drogba je v 70. minuti z bele točke streljal visoko prek vrat. Foto: EPA
Slonokoščena obala
"Sloni" so edini naslov osvojili leta 1992, v zadnjih letih pa se jim vztrajno izmika zmaga na afriškem prvenstvu. Foto: Reuters
Didier Drogba
Drogba je po koncu znova točil solze. Foto: Reuters
Slavje v Zambiji po drami na afriškem prvenstvu

Afriško prvenstvo se je končalo s pravo dramo. Zambija je slavila po osmih serijah enajstmetrovk, potem ko v 120 minutah ni bilo gola, a je zvezdnik poražene ekipe Didier Drogba še v rednem delu zastreljal enajstmetrovko. Odločilni strel z bele točke je izvedel Stoppila Sunzu.

Trener favorizirane Slonokoščene obale Francois Zahoui je postavo za finale pustil nespremenjeno, njegov zambijski tekmec Herve Renard pa je v moštvo uvrstil Emmanuela Mayuko, strelca odločilnega polfinalnega zadetka proti Gani.

Lepše priložnosti za "slone"
Ekipi sta bili precej enakovredni, najlepšo priložnost pa sta si vseeno priigrala zvezdnika slonov Drogba, ko je s peto natančno podal, ter Yaya Toure, a je njegov strel le za nekaj centimetrov zgrešil in žoga je končala ob levi vratnici. Zambija si je priložnost pripravila v 40. minuti, Rainford Kalaba je v protinapadu dobro zaposlil Christopherja Katonga, ki pa ni najbolje zadel žoge. Že v 12. minuti pa je zaradi poškodbe moral z igrišča Zambijec Joseph Musonda.

Drogba meril visoko prek vrat
Eden do odločilnih trenutkov finala je bila velika priložnost Slonokoščene obale v 70. minuti. V kazenski prostor Zambije je pritekel Gervinho, Mulenga ga je porinil in dobil rumeni karton, sodnik pa je pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je izvedel Drogba, toda tako kot v finalu pred štirimi leti, ko je zgrešil proti Egiptu, je tudi tokrat meril slabo in žogo poslal čez gol. Drugo veliko priložnost pa so njegovi soigralci imeli v 88. minuti, ko je iz obrata s kakšnih 12 metrov meril Max Gradel, vendar za kakšnega pol metra zgrešil vrata. Že v sodnikovem podaljšku pa je nevarno prodrl Zambijec Emmanuel Mayuka, njegov strel pa je v zadnjem hipu blokiral Kolo Toure.

V podaljšku si je vsaka ekipa priigrala po eno lepo priložnost. Po kombinaciji bratov Katongo je žoga po strelu Chrisa Katonga v 96. minuti oplazila vratnico, vratar Zambije Mweene pa je v 117. preprečil strel Gervinhu z desetih metrov.

Toure in Gervinho nista zadela
Pri enajstmetrovkah sta bili obe ekipi zelo natančni v prvih sedmih serijah, ko so zadeli vsi izvajalci, Souleymane Bamba resda po ponovljenem poskusu; med drugim je novo priložnost dobil tudi Drogba in tokrat zadel, toda v zadnjih dveh serijah sta nato zgrešila Kolo Toure in Gervinho. Napake prvega Kalaba še ni kaznoval, Sunzu pa je bil nato natančen in Zambiji zagotovil prvi naslov prvakov v zgodovini. Zambijci so pred tem dvakrat izgubili v finalu (1974 in 1994).

Družaben dogodek v hostlu Celica
Mednarodni afriški forum je v hostlu Celica v Ljubljani pripravil družaben dogodek. Program se je začel že ob 18. uri s pogovorom o afriški kulturi in pomembni vlogi nogometa, nadaljeval pa se je z ogledom finalne tekme.

Finale:
ZAMBIJA
- SLONOKOŠČENA OBALA * 8:7 (0:0)
Drogba je v 70. minuti z 11-m streljal prek vrat.
* - po streljanju 11-m

11-m (začela je Slonokoščena obala):
Tiote, Wilfried, Bamba, Gradel, Drogba, Tiene, Ya Konan, K. Toure (brani Mweene), Gervinho (čez gol)

K. Katongo, Mayuka, Chansa, F. Katongo, Mweene, Sinkala, Chisamba, (Kalaba čez gol), Sunzu

Zambija: Mweene, Nkausu, Sunzu, Himoonde, Musonda ( 11./Mulenga ; 74./F. Katongo), Lungu, Sinkala, Chansa, Kalaba, K. Katongo, Mayuka.

Slonokoščena obala: Barry, Gosso, K. Touré, Bamba , Tiené, Kalou ( 63./Gradel), Tioté , Zokora ( 75./Ya Konan), Gervinho, Drogba, Y. Touré (87./Wilfried).

Sodnik: Badara Diatta (Senegal)


Za 3. mesto:
GANA - MALI 0:2 (0:1)
Diabete 23., 80.
RK: Vorsah 64./Gana

Polfinale:
ZAMBIJA - Gana 1:0 (0:0)
Mayuka 78.
RK: D. Boateng 84./Gana
Gyan (Gana) je v 9. minuti zapravil 11m

Mali - SLONOKOŠČENA OBALA 0:1 (0:1)
Gervinho 45.


Slavje v Zambiji po drami na afriškem prvenstvu