Pokal, ki si ga boste lahko ogledali tudi v večerni oddaji Pozdrav Afriki, je star 36 let. Foto: MMC RTV SLO
Pokal, ki si ga boste lahko ogledali tudi v večerni oddaji Pozdrav Afriki, je star 36 let. Foto: MMC RTV SLO
pokal, World Cup, Zakumi
Poleg pokala se boste lahko fotografirali tudi z uradno maskoto letošnjega mundiala Zakumijem. Foto: MMC RTV SLO
Nelson Mandela
Letos mineva 20 let od pomilostitve Nelsona Mandele, zato je svetovno prvenstvo za Južnoafričane še pomembnejše. Foto: EPA
Prestizni pokal v Sloveniji

Obiskovalci, ki se bodo prišli na parkirišče pred vodnim mestom Atlantis v ljubljanskem BTC-ju fotografirat s trofejo (fotografije dobite brezplačno!), se bodo lahko pomerili v streljanju z bele točke, prav tako pa bodo lahko posneli tudi ples ob kotni zastavici - izvirnost seveda prinaša dodatne točke. Na voljo bodo tudi poslikavanje telesa ("body painting") in številne igre, ki jih bodo lahko uporabniki igrali prek Playstationa. Glavna atrakcija je nedvomno ogled 7-minutnega 3D-prispevka o zgodovini svetovnih nogometnih prvenstev, ki vas bržkone ne bo pustil hladnih.

Dogodek je povezoval Igor E. Bergant, spregovorili so številni govorci, na prireditev pa sta prišla tudi nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance Brane Oblak in zdajšnji selektor Matjaž Kek.

Prvenstvo med pomembno obletnico
"Privilegij mi je, da lahko Slovence in Slovenke pozdravim na južnoafriški dobrodošlici. S ponosom lahko povem, da priprave na svetovno prvenstvo v Južni Afriki potekajo odlično. To je tudi priložnost, da si država finančno malce opomore," je dejala začasna odpravnica poslov Republike Južna Afrika Titi Molaba, ki je izpostavila, da priprave na prvenstvo potekajo brezhibno: "450.000 ljudi bo poleti odšlo na prvenstvo in si tekme ogledalo na 10 fantastičnih stadionih, ki so navdušili Fifine delegate. Še posebej je potrebno izpostaviti stadion Soccer City v Johannesburgu, ki sprejme 95.000 gledalcev, stadion Mosesa Mabhida v Durbanu, ki sprejme 70.000 gledalcev in stadion v Cape Townu, s kapaciteto 65.000."

Prvenstvo je za Južnoafričane še posebej pomembno tudi zaradi 20. obletnice izpustitve iz zapora Nelsona Mandele. Prav on je bil po njenih besedah še najbolj zaslužen, da je prvenstvo dobila Južna Afrika. "Mandela je uspel prepričati Fifo, da nam je prepustila organizicijo svetovnega prvenstva v nogometu, zato je tudi prav, da se bo prvenstvo odvilo v ob tej pomembni obletnici," je dejala Molaba, ki je za konec nekaj besed namenila še slovenskim nogometnim junakom: "Čestitamo slovenski nogometni reprezentanci za fantastičen uspeh. Lepo jih bo videti na finalnem turnirju in upam, da bo skupaj z nami to poletje zelo uživala."

Pokal je bil prvotno namenjen na Hrvaško
"Izredno sem vesel, da je pokal prispel v Slovenijo. To moje veselje dopolnjuje še najljubša pijača z mojim najljubšim športom," je govor začel predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič in nadaljeval: "Zdaj imamo življenjsko priložnost, da si ogledamo ta pokal, kajti ne vemo, kdaj ga bomo lahko videli naslednjič. Včeraj sem sicer povedal, da že čez štiri leta, vendar nikoli ne veš."

"Prvotno je bil pokal namenjen na Hrvaško, vendar se Hrvati na koncu niso uspeli uvrstiti na prvenstvo, mi pa smo se. Upam, da nam bo tudi naslednjič uspel podoben podvig," je še dodal in zaključil: "Upam, da vas bo veliko odpotovalo v Afriko, če pa ne boste, pa upam, da nas boste vzpodbujali tukaj v Sloveniji, kajti igralci in vodstvo nogometne zveze si želijo vzpodbudo. Uživajmo v nogometu, zaupajmo v nogomet in upam, da nam bo nogomet vrnil z najboljšimi možnimi občutki."

V finalu Južna Afrika in Slovenija?
Ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki je pred govorom dosegel zadetek z bele točke, je dejal: "Res je, ta prvi gol je bil dosežen z lahkoto, vendar je treba priznati, da vratar ni bil ogret. Sicer pa sem tu kot navijač slovenske nogometne reprezentance, ki ji iz srca čestitam še enkrat." 57-letnik je bil z mislimi predvsem pri iskanju prostora za trofejo Fifa World Cup: "Potem ko sem izvedel, da bo pokal prišel v Slovenijo, sem iskal novo lokacijo, kjer bi ga lahko shranili za vedno v Ljubljani. Zato fantom želim, da to naredijo čim prej, da bomo imeli pripravljen prostor za pokal, ki bo na voljo vsem."

Pa želje glede uvrstitve slovenske reprezentance? "Najlepše bi bilo, da bi bili v finalu Južna Afrika in Slovenija - jasno, navijali bomo za Slovence."

Utrinke z dogodka si oglejte v spodnji fotogaleriji:

Prestizni pokal v Sloveniji