Anja Hlača Ferjančič se je izkazala za najbolj natančno napovedovalko, a sama je prepričana, da je imela 'le največ sreče'. Foto: Darko Koren, RTV Slovenija
Anja Hlača Ferjančič se je izkazala za najbolj natančno napovedovalko, a sama je prepričana, da je imela 'le največ sreče'. Foto: Darko Koren, RTV Slovenija
Aston Villa
Nepoznavalci so se pri napovedi zmagovalcev ozirali le na imena klubov. Matej Praprotnik je tako ogromno zmag napovedal Aston Villi. Razlog? 'To ime zveni mogočno,' razlaga novinar Vala 202. Foto: Reuters

MMC-jev novinar Slavko Jerič je na svojem blogu podrobno spremljal ravnokar končano sezono angleške nogometne lige. V eksperimentu je sodelovalo 12 udeležencev, ki so bili glede na svoje poznavanje angleške lige razdeljeni na poznavalce, občasne spremljevalce in nepoznavalce.

Vabljeni k branju:
- Končno poročilo Črnega laboda, v katerem lahko preverite številne podrobnosti. Med drugim tudi, kako bi se napovedi udeleženecev obnesle na stavah. Igor E. Bergant, ki je po številu zadetih parov osvojil "le" deseto mesto, bi zaslužil največ denarja.

Razlika med skupinami le 10 odstotnih točk
Ugotovil je, da poznavanje številnih informacij o nogometaših, klubih in zakulisju nima vpliva na pravilno napovedovanje tekem. Najuspešnejši so bili tako občasni spremljevalci, ki so pravilno napovedali 48 odstotkov tekem, sledijo jim poznavalci (45) in nepoznavalci (38). A statistično pomembna razlika obstaja le med "občasnimi" in nepoznavalci.

Prvo mesto pripadlo ženski!
Ne le, da je bila najbolj uspešna srednja skupina, v konkurenci vseh udeležencev je bila najnatančnejša ženska - Anja Hlača Ferjančič je pravilno napovedala razplet 194 tekem (kar je 51 odstotna natančnost). Novinarka Vala 202 je razkrila, da prvenstva sploh ni spremljala, pri svojih napovedih pa si je pomagala zgolj s pogledom na lestvico.

V Sloveniji 2 milijona selektorjev
"Projekt je bil dober, ker spodbuja debato o tem, kako se vsi spoznamo na šport. Slovenija ima v nogometu 2 milijona selektorjev, Nemčija 80, Francija pa 50. To sili tudi k razmisleku o povezavi znanosti in športnega novinarstva," je povedala najbolj natančna udeleženka eksperimenta.