Rene Krhin je kapetan reprezentance, ki ji je uspel veliki met. Foto: MMC RTV SLO
Rene Krhin je kapetan reprezentance, ki ji je uspel veliki met. Foto: MMC RTV SLO

Prvi vtisi so bili res zelo mešani. Sreča je bila težko opisljiva, na drugi strani pa smo čutili izčrpanost, saj je bil za nami težek turnir. Bila je prava srhljivka. Do zadnjega trenutka smo trepetali in se borili po najboljših močeh.

Miloš Kostič

Ne moremo govoriti kar na pamet, da je slovenski nogomet slab. Verjamem, da se bo slovenski mladi rod še bolj uveljavil v prvoligaških ekipah, s kakovostjo opozoril nase in da trenerjem to ne bo ostalo skrito.

Miloš Kostič
Rajko Rep
Rajko Rep je na treh tekmah zadel kar petkrat. Foto: www.nzs.si
Miloš Kostič
Miloš Kostič in njegovi pomočniki bodo konec julija znova pod drobnogledom slovenske športne javnosti. Foto: www.nzs.si
Mladim nogometašem uspel podvig

"Mislim, da se to ne more zgoditi, ker ima prednost reprezentanca, saj so to uradne tekme Uefe." To je stavek Reneja Krhina, ki zagotavlja, da bo nastopil na EP-ju in ne bo šel z Interjem na turnejo po ZDA.

Slovenski nogometaši v selekciji do 19 let so v torek v Murski Soboti dosegli izjemen, težko ponovljiv uspeh in se uvrstili na julijsko evropsko prvenstvo v Ukrajini. Nastop na prvenstvu, kjer bo sodelovalo le osem reprezentanc, so preprečili takima velesilama, kot sta Nizozemska in Rusija. Od 21. julija do 2. avgusta bodo v Donjecku in Mariupolu merili moči z vrstniki iz Anglije, Francije, Španije, Srbije, Turčije, Švice in Ukrajine. Na prvenstvo se nista kvalificirali lanski finalistki Nemčija in Italija! Prvih šest reprezentanc na "šampionatu" v Ukrajini bo odšlo na svetovno prvenstvo.


Prijatelji na igrišču in zunaj njega

Krhin, 19-letni mladenič iz Jakobskega Dola, zadnja tri leta igra v Interju. Spomladi je že treniral s prvo ekipo in na polfinalni tekmi italijanskega pokala proti Sampdorii sedel na klopi, v reprezentanci pa je kapetan. Kaj krasi to ekipo, ki ji je uspel fantastičen dosežek? "Borbenost in nepopustljivost. Vsi se borimo za enega in hkrati eden za vse. Res smo prijatelji tako na igrišču kot tudi zunaj njega. Mislim, da je to tisto glavno," odgovarja 186 centimetov visoki nogometaš.

"Tudi tisti igralci, ki niso začeli tekme oziroma so nadomestili poškodovane igralce in tiste s kartoni, so dokazali, da lahko igrajo v reprezentanci in to kakovostno. Vsi so zaslužni za uspeh," je Krhin pohvalil soigralce. Poleti bi moral z zvezdniki Interja oditi na priprave v Los Angeles, vendar se to zdaj skoraj gotovo ne bo zgodilo. "Ta teden se bom pogovoril z Interjem, vodstvom reprezentance in mojim predstavnikom, ki je zelo pomemben zame. Bomo videli, kaj bo. Mislim, da se ne more zgoditi, da bom moral z Interjem, ker ima prednost reprezentanca, saj so to uradne tekme Uefe. Inter ne more storiti pri tem nič," je poudaril Krhin.

In kako napreduje v Milanu? "Težko se je prebiti že v prvo enajsterico mladinske ekipe, kaj šele med 22 igralcev prve ekipe. Res je zelo težko. Vsak dan je treba delati na polno in se dokazovati."

Rep: Komaj sem čakal na reprezentančne tekme
Rajko Rep
je bil s petimi zadetki prvi strelec turnirja v Prekmurju. Njegovo ime je verjetno zapisano v beležnice številnih oglednikov zvenečih klubov, ki so te dni obiskali severovzhod Slovenije. Med drugim so bili na tribunah predstavniki Reala Madrida, Juventusa, Interja, Ajaxa in Feyenoorda. Rep za zdaj v Mik CM Celju še čaka na svojo priložnost. "V Celju na mojem položaju igrajo zelo kakovostni igralci, kot so Nejc Pečnik, Anej Lovrečič in Roki Štraus. Komaj sem čakal na reprezentančne tekme, da dobim veliko priložnosti za igro. Dokazal sem, da bi lahko igral tudi v Celju," je povedal Rep, ki je v letošnjem državnem prvenstvu na zelenico stopil le osemkrat kot rezervist in skupaj igral 154 minut.

Bo ostal v Celju tudi v novi sezoni? "Vedno pravim, da je mlad težko oditi v tujino, saj se lahko hitro vrneš nazaj. Mislim, da ostajam v Celju," pravi mladi up, ki je zelo zadovoljen s svojim strelskim izkupičkom v zadnjih dneh. "Nisem si mislil, da bom dosegel pet zadetkov. Na prvi tekmi proti Rusom, ko sem zadel trikrat, se mi je odprlo, nato sem na drugih dveh tekmah dosegel še po en gol. To je bilo dovolj, da smo se uvrstili na evropsko prvenstvo," je dodal Rep, ki ga bomo v ponedeljek gostili tudi v naši spletni klepetalnici.

Kostič: Pred turnirjem napredovanje znanstvena fantastika
Za Radio Slovenija se je razgovoril tudi selektor Miloš Kostič, v prejšnjem desetletju nogometaš Svobode, Hita Gorice, Primorja in Olimpije: "Ta ekipa ima karakter! Vsi fantje so svojo vlogo v reprezentanci vzeli zelo resno in skoncentrirano. Niti za trenutek nisem razmišljal, ali je na igrišču na novo vpoklican igralec ali igralec, ki je že stalno v prvi ekipi. Osredotočili smo se na naloge, ki smo jih morali narediti proti našim tekmecem. Res pa je, da če bi nam pred začetkom turnirja kdo napovedal, da bomo šli naprej, bi mu rekel, da je to nemogoče in da je to znanstvena fantastika. Toda žoga je okrogla in Slovenija gre naprej!"

"Obrekovanje ni bilo na mestu"
Kostič, ki je zet nekdanjega predsednika nogometne zveze Rudija Zavrla, je zavrnil namigovanja, da so mu do stolčka pomagale sorodstvene vezi. "To so insinuacije ljudi, ki se s tem ukvarjajo. Dolga leta sem aktivno igral nogomet, končal fakulteto za šport ter bil pomočnik Branka Zupana, Janeza Zavrla, Matjaža Keka in Damirja Roba. Ljudje včasih govorijo na pamet in niti ne poznajo dejstev. Zaupal sem v svoje znanje in sposobnosti ter seveda v ekipo, ker brez nje tega rezultata danes ne bi bilo. Še bolj se bom osredotočil na potrjevanje svojega dela in s tem dokazal, da so se tisti, ki so me obrekovali, motili oziroma da to obrekovanje ni bilo na mestu," poudarja Kostič, ki vlogo selektorja po odhodu Roba že leto in pol opravlja kot vršilec dolžnosti. Zdaj bi mu verjetno že lahko odstranili ta pripis.

Po oddaji "Na Val na šport" na Valu 202, ki jo je pripravil Dare Rupar, priredil Matej Rijavec.

Prvi vtisi so bili res zelo mešani. Sreča je bila težko opisljiva, na drugi strani pa smo čutili izčrpanost, saj je bil za nami težek turnir. Bila je prava srhljivka. Do zadnjega trenutka smo trepetali in se borili po najboljših močeh.

Miloš Kostič

Ne moremo govoriti kar na pamet, da je slovenski nogomet slab. Verjamem, da se bo slovenski mladi rod še bolj uveljavil v prvoligaških ekipah, s kakovostjo opozoril nase in da trenerjem to ne bo ostalo skrito.

Miloš Kostič
Mladim nogometašem uspel podvig