Anthonyja Randolpha zanesljivo ne bo na junijski kvalifikacijski tekmi, medtem ko selektor Trifunović upa na zeleno luč Dallasa za Luka Dončića. Foto: EPA
Anthonyja Randolpha zanesljivo ne bo na junijski kvalifikacijski tekmi, medtem ko selektor Trifunović upa na zeleno luč Dallasa za Luka Dončića. Foto: EPA
Kot je dejal Trifunović, Randolph po naporni sezoni ni ustrezno pripravljen. Foto: EPA
Reprezentančni dres bo znova oblekel organizator igre Broseja Aleksej Nikolić. Foto: EPA
Evropski prvaki so novembra v Stožicah premagali Belorusijo. Foto: BoBo
Slovenija je v kvalifikacijah vdo zdaj vknjižila dve zmagi in dva poraza. Foto: EPA
Trifunović objavil spisek igralcev za kvalifikacije

Novopečeni NBA-jevec bo v prihodnjih dneh po pogovoru z novimi delodajalci iz Dallasa sporočil, ali bo lahko prišel v Ljubljano. Slovenija bo v četrtek, 28. junija, ob 20. uri v Stožicah gostila Španijo, v nedeljo, 1. julija, pa se bo prav tako v Stožicah pomerila še s Črno goro. "Komaj smo čakali, da se začne tretji cikel kvalifikacij. Pričakujemo seveda dve zmagi. Če ne bi tako razmišljali, potem je brez zveze, da sploh igramo. Verjamem, da bodo fantje dali vso energijo, da nam to uspe," je v uvodu povedal Trifunović.

Seveda sta prvi imeni, ki ju vsak poišče na seznamu, imeni košarkarjev, ki sta evropskemu naslovu z reprezentanco dodala še lovoriko najboljšega kluba stare celine z Real Madridom. Medtem kot je Dončić na spisku, pa se med 15 igralci zaman išče Američan s slovenskim potnim listom. "Anthony je imel letos kar dve težki poškodbi. Moral je celo na operacijo in videli ste lahko, da zadnjih nekaj krogov ni igral. Se vrača in je še vedno v sanaciji. Vse je v redu, a je izčrpan. Skupaj smo se odločili, da mora vse sanirati do konca in da ga takšnega ne potrebujemo. Bolje je, da dokončno okreva in nam pripravljen pomaga septembra. To je povsem zdravstvena logika. Izmučen ne more igrati, saj nam tak ne more biti v pomoč. Bolje je, da septembra pride v pravem ritmu," je o Randolphu dejal selektor.

Predsednik Košarkarske zveze Matej Erjavec je ob tem pristavil, da ne razmišljajo o morebitni naturalizaciji kakšnega drugega košarkarja, saj so prepričani, da bo Randolph že septembra znova oblekel slovenski dres. "Anthony je dejal, da bo videl, kako bo. On je previden in kot kaže, je ob teh poškodbah in vsem, kar se je dogajalo, čutil, da je iztrošen. Povsem iskreno je bilo vse skupaj, čakali smo, kakšna bo odločitev in na koncu smo sprejeli, da je na prvem mestu zdravje in pride pomagat septembra," je še pristavil Trifunović.

KZS se trudi, da bi Dončić lahko igral
Dončićeva usoda naj bi bila znana v dnevu ali dveh. Selektor ima v mislih A in B možnosti, kot je dejal, mora trener na skrivaj imeti v mislih tudi še načrta C in D. Dallasov trener Rick Carlisle je sicer po naboru izjavil, da Luka potrebuje počitek in zato tudi ne bo odigral celotne poletne lige. Po Erjavčevih besedah se KZS na vso moč trudi, da bi Dončić v naslednjih dneh prišel v Ljubljano in pomagal reprezentanci. Želijo stopiti v stik z vodilnimi pri Mavericksih. Trudijo se, da pripeljejo Luko, a Erjavec priznava, da je težko.

Jedro ekipe ostaja enako, kot je bilo v dozdajšnjih dveh ciklih kvalifikacij. Nova sta le drugi organizator igre z EuroBasketa Aleksej Nikolić, ki je do zdaj manjkal zaradi Evrolige, in Blaž Mesiček, ki pa je debitant. "Blaž se je dobro vklopil, ta ekipa pa tako ali tako lepo sprejme vsakega. Vidi se, da je Blaž izkušenejši, kot je bil pred dvema ali tremi leti. Pokazal je potencial za reprezentanco," je o novincu povedal Trifunović. Sicer nekateri košarkarji, ki so že pred časom zaključili klubske sezone, že 14 dni individualno vadijo, kar je omogočil KZS, da do reprezentančnih tekem že ujamejo ritem.

"Pod košem močnejši kot Španci"
V četrtek bo najprej v Stožicah gostovala Španija, zatem pa v nedeljo še Črna gora. Obe reprezentanci sta razkrili svoje adute: "Videli ste, da pri Španiji ni Rodrigueza, starejšega Hernangomeza, Gasolov … Še vedno je to dobra ekipa. To je treba vedeti. Španija ima širok nabor. Ne govorim, da bi iskali kakšne bližnjice, saj mi bomo opravili svoje delo in nas ne zanima, kakšni pridejo. Vseeno pa vsi veste, da ima Španija tudi z B-ekipo vrhunsko selekcijo. Praktično so to vsi igralci, ki so igrali v Evroligi. So močni, a ni izgovorov. Tudi Črna gora bo močnejša, čeprav Vučević ne bo igral. Dubljević še ni popolnoma izgubljen. Toda tudi mi bomo močnejši vsaj za Nikolića na enki in morda Dončića. Hkrati bomo za sabo imeli še občinstvo. Igramo doma in moramo začeti s pravo energijo, da dvignemo občinstvo, to pa nam potem vrne z dodatno energijo. S tem bomo še močnejši."

Precej ozka je Trifunovićeva izbira pod obročema. Na dozdajšnjih tekmah je bil skok kar velika težava Slovenije: "Z igro pod obročem nismo imeli težav, Španijo smo celo napadali pod košem, ker smo bili močnejši, je bil pa problem skok. To je druga stvar. Vseh pet košarkarjev mora skakati. Moramo vedeti, da je bil na EP-ju v obrambi prvi skakalec Dončić, drugi Randolph in tretji Dragić. Če ne bo Luke, bodo vsi trije zdaj odsotni. Normalno je, da so se drugi nekoliko navadili na tak način, saj dobiš neke občutke. Preprosto stečeš v napad, ko drugi pobere žogo. To moramo spremeniti. Ves čas opozarjamo na ta skok. Vseeno pa mislim, da smo pod košem močnejši kot Španci. Če pride Črna gora z Dubljevićem, smo si pa nekako enakovredni in bo dober boj. Proti Črnogorcem moramo igrati pametno, kot smo v gosteh. Mislim, da je bila to naša najboljša tekma od teh štirih, ko smo jo imeli pod kontrolo. Tudi zdaj moramo vzpostaviti tako kontrolo, temu pa bomo dodali še energijo občinstvo."

Še vedno ostaja grenek priokus zaradi nedopustljivega poraza v Belorusiji, ki bi lahko Slovenijo v nadaljevanju kvalifikacij drago stal. S tema dvema tekmama se prvi del boja za vozovnice na Kitajsko končuje, septembra pa se oblikuje že nova skupina, v kateri je z enim porazom v najboljšem položaju Ukrajina, Turčija in Latvija pa imata kot Slovenija polovičen izkupiček. "Seveda spremljamo tudi skupino B. Predvidevamo, da bodo šle naprej Ukrajina, Turčija in Latvija. Na srečo imajo Turki in Latvijci tako kot mi razmerje 2:2. S tisto zmago v Belorusiji bi naredili res veliko delo, ampak to je za nami. Končano, nismo zmagali in gremo naprej. Se pravi, da smo nekje na ničli. Španci so res s štirimi zmagami korak naprej, a sta še dve tekmi v tem delu. Marsikaj se lahko spremeni. Kakršen je trenutni položaj, je za nas kar v redu," je sklenil Trifunović.


KVALIFIKACIJE, prvi del, skupina A

5. krog, četrtek, 28. junija:
SLOVENIJA - ŠPANIJA
ČRNA GORA - BELORUSIJA

6. krog, nedelja, 1. julija:
SLOVENIJA - ČRNA GORA
ŠPANIJA - BELORUSIJA

                                      
Lestvica:                             
ŠPANIJA                 4  4 0  +35  8
SLOVENIJA               4  2 2  +16  6
BELORUSIJA              4  1 3  -38  5
--------------------------------------
ČRNA GORA               4  1 3  -13  5

IME IN PRIIMEK

IGRALNO MESTO

VIŠINA

ROJEN

KLUB V SEZONI 2017/18

Jaka Blažič

krilo

196 cm

30. 6. 1990

Morabanc Andorra (ŠPA)

Vlatko Čančar

k. center

203 cm

10. 4. 1997

Burgos (ŠPA)

Žiga Dimec

center

211 cm

20. 2. 1993

Krka

Luka Dončić

branilec

201 cm

28. 2. 1999

Real Madrid (ŠPA)

Gregor Hrovat

krilo

196 cm

18. 8. 1994

Petrol Olimpija

Miha Lapornik

branilec

194 cm

18. 10. 1993

UBT Cluj (ROM)

Blaž Mesiček

branilec

197 cm

12. 6. 1997

Brindisi (ITA)

Edo Murić

krilo

202 cm

27. 11. 1991

Zielona Gora (POL)

Aleksej Nikolić

org. igre

191 cm

21. 2. 1995

Brose Baskets (NEM)

Klemen Prepelič

branilec

191 cm

20. 10. 1992

Paris Levallois (FRA)

Matic Rebec

org. igre

180 cm

24. 1. 1995

Sixt Primorska

Luka Rupnik

org. igre

186 cm

20. 5. 1993

Fuenlabrada (ŠPA)

Žan Mark Šiško

org. igre

190 cm

29. 6. 1997

Ilirija

Gašper Vidmar

center

211 cm

14. 9. 1987

Banvit (TUR)

Saša Zagorac

center

206 cm

1. 1. 1984

Krka

Trifunović objavil spisek igralcev za kvalifikacije