Šport
Zlatko Dalić je presegel tudi svojega vzornika Ćira Blaževića. Foto: Reuters
VIDEO
Dalić: Fantje so zdaj zna...
VIDEO
Pogba: Hrvaška ima močno...

Dodaj v

Finci sprožili prihod hrvaškega rešitelja

V slabem letu pot od razsula do zvezd
13. julij 2018 ob 09:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ni veliko manjkalo, pa hrvaških nogometašev sploh ne bi bilo na svetovnem prvenstvu v Rusiji. Reprezentanco, nad katero so na Hrvaškem že obupali, je v višave dvignil Zlatko Dalić.

90. minuta je tekla 6. oktobra lani na Reki, kjer so Hrvati na predzadnji tekmi kvalifikacij vodili z 1:0 proti Finski. Imeli so premoč, a so do 57. minute sprožili le en strel v okvir gola nasprotnika. Takrat je zadel Mario Mandžukić, in kazalo je, da bo to dovolj za dodatne kvalifikacije oziroma celo prvo mesto v skupini ob spodrsljaju Islandije. 8.000 že tako nejevoljnih gledalcev na Rujevici pa je doživelo hladno prho, in to v 90. minuti. Neodločnost hrvaške obrambe in vratarja Subašića je kaznoval Pyry Soiri. Končnih 1:1 je tri dni pred odločilnim obračunom za uvrstitev v dodatne kvalifikacije v Ukrajini zatresel temelje reprezentance.

Vodstvo hrvaške zveze je takoj po tekmi odpustilo Anteja Čačića in na njegovo mesto imenovalo Zlatka Dalića, manj znanega trenerja, ki je svoje največje uspehe dosegel v Aziji. "Ko je prišla ponudba hrvaške reprezentance, nisem razmišljal niti trenutek. Vedel sem, da imamo odlične igralce in da lahko naredim veliko. Nič mi ni bilo dano na pladnju v nasprotju z evropskimi trenerji, ki zaradi igralske kariere in imena takoj dobijo službo. Hrvaški trenerji delajo izjemne stvari tako v Evropi kot Aziji. Rekel sem dostikrat, dajte meni Real ali Barcelono, pa bom prvak. Pokazali smo, da znamo, da smo delovni," je povedal Dalić.

Hrvaška javnost je bila ob imenovanju Dalića skeptična, izkazalo se je, da je bila to ključna poteza na hrvaškem pohodu proti vrhu sveta. "Po Finski so me klicali in me vprašali, ali bi prevzel reprezentanco. Rekel sem DA. NIsem spraševal ne kaj, ne kako, ne koliko. Samo usedel sem se v avto in prišel na letališče pred potjo v Ukrajino, ko sem prvič srečal igralce in ekipo. Dva dneva pred Ukrajino. Vsak trener ima v karieri neki cilj. To je bil moj, zato ni bilo nikakršne dileme. Nisem postavljal nobenih pogojev. Ko smo odpravili Ukrajino, sem bil še mesec brez pogodbe. Rekel sem jim, da moramo še čez Grčijo. Kaj mi bo pogodba, če ne gremo na SP," je dejal Dalić. Hrvaška je na dodatnih kvalifikacijah zlahka opravila z Grčijo in se uvrstila v Rusijo.

Zdaj bo igrala v finalu. "V finalu sta dve najboljši ekipi svetovnega prvenstva. To bo za nas najtežja tekma in najtežji nasprotnik. Znajo čuvati prednost, nevarni so iz protinapadov in polprotinapadov. Ne bo lahko zadržati žogo, Griezmann in Mbappe sta zelo nevarna, vendar smo pokazali enotnost, kakovost, dobro formacijo in visoki presing, ko izgubimo žogo. Na ta način jih bomo skušali ustaviti," je povedal Dalić.

"Na tem prvenstvu bomo edina reprezentanca, ki je igrala osem tekem. To je težko, veliko napora in toliko truda. Vendar bolj je težko, bolje igramo. Ni me strah nedelje. Francozi imajo dan odmora več, a se bomo tudi mi odpočili. Ni opravičila. Finale je, moramo biti najbolj pripravljeni. To se zgodi enkrat v življenju. Našli bomo moč in motiv, čeprav je Francija v prednosti," je povedal Dalić.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
Katalonec
# 13.07.2018 ob 09:54
@webman ... Hrvati so se izognili težjega dela žreba ker so zmagal vse tri tekme v predskupini... kakšna je pa to logika? A bi morali zgubit eno tekmo, da bi šli takoj na Francoze? Izšlo se jim je predvsem, ker so Španci pozabil igrat nogomet, ker so Nemci odšli domov še preden se je vse dobro začelo... Ampak rečt da so se pa izognili težjega žreba, je pa neumost... A veš kdo se je izognil težjega dela žreba? Angleži z porazom proti Belgiji...
clutch00
# 13.07.2018 ob 09:58
edini ki so taktiziral na svetovnem so bili anglezi in eni jih tok obozujejo. Hrvati so pa samo garal in garal. Popolnoma zasluzeno v finalu, naviju bom pa vseen za francoze, ker igrajo pac boljsi fuzbal
dingo
# 13.07.2018 ob 10:10
Kaj pa mene fascinira s to Hrvaško.
Prišla je potihoma, pač prišla je tako, kot je prišla, potihoma. Nič obremenitve, nič strahu, itak bomo kmalu doma.... Na, pa so se vsi ušteli, zdaj so v finalu. Čestitke. Pa še nekaj, Hrvati niso močni, so pa zelo vztrajni in vidim da zelo telesno močni. Ko drugi padajo, se oni dvigujejo. Zmagajo za čestitke.

Še nekaj pa me fascinira. Če samo pogledamo športe, kot so nogomet EP in SP in košarka EP. Kdo je blestel in postal prvak. Na nogometnem EP je postala tiha Portugalska, na evropskem EP v košarka mala naša Slovenija in zdej bodo v finalu SP mala Hrvaška. To mene zelo fascinira, tudi zato ker dobre reprezentance padajo hitro, manj močne pa se dvigujejo, mogoče to samo za eno prvenstvo, pa vseeno. Bravo vsem manjših reprezentancam.
LTMS
# 13.07.2018 ob 11:03
Ko sem prebiral tuje forume v času naše košarkarske evforije je bilo največ naklonjenosti zaznati prav na hrvaških omrežjih. Sploh ni važno za koga navijamo, priznati pa moramo, da igrajo s srcem. Sam sem celo napovedoval finale Franciji, ne vidim pa nikakršnih možnosti, da bi Francozi Hrvate ponižali, kot pišete nekateri. Prvič ponižani so vsi, ki se na prvenstvo niso uvrstili in trideset tistih iz prvenstva, ki ne igra finala in drugič, Dechampova defenzivna taktika, lahko sicer zagotovi zanesljivo zmago ob doseženem golu, vendar dvomim, da lahko kdo koga poniža. Enako je tudi v obratni smeri.

Ne bom se izrekal za koga bom navijal in tisti, ki mislite da lahko ne morete razbrati iz teh vrstic, sosdeom pa čestitam, tako kot so v večini oni tudi nam po košarkarskih nebesih.
alster72
# 13.07.2018 ob 10:12
A je to šele drugi članek danes o Hrvatih? Kaj smo vse zvedeli zadnje čase, ne moreš verjet... Da so naša reprezentanca, da smo majhni, ker ne navijamo zanje... režijo se nam u fris (večina), ko berejo te nebuloze...
Wasabi
# 13.07.2018 ob 11:51
Ni samo Dalić faktor uspeha.
Tudi veliko sreče z žrebom in odsotnost vrhunskih ekip Italije in Nizozemske.


Ne vem, a ti prvič gledaš SP? Italija in Nizozemska nista bili odsotni, pač pa sta se poslovili že v kvalifikacijah. S svojima vrhunskima ekipama se jim ni uspelo prebiti v Rusijo. Italjani še sploh nikoli v zgodovini samostojne Hrvaške še niso uspeli premagati Hrvaške. Nizozemsko so Hrvati premagali leta 98 v tekmi za tretje mesto. A se ti hecaš, da bi nizozemska kikserka sredina uspela parirati hrvaški sredini, če se niti na prvenstvo niso uspeli uvrstiti, niti v dodatne kvalifikacije?;)
F_Underwood
# 13.07.2018 ob 10:03
Pa vi in vaši hrvati, vse do ene mere, bo počasi dovolj člankov o njih...
Katalonec
# 13.07.2018 ob 10:03
2px_orbitala... samo pravim da Hrvati za razliko od Angležev niso kalkulirali z lažjim delom razporeda, ki pravzaprav je bil slabši del le zaradi izpada Nemcev in prvega mesta Švedov... ter hitrega izpada Špancev proti Rusom... Belgijci so tudi kalkulirali, ampak jih je pokopal preblisk Januzaja....
el CARTEL
# 13.07.2018 ob 12:53
hrvati so imeli svoj klasični luzerski moment proti dancem. tam na igrišču niso obstajalai od 45-120 minute (zato pa je delovalo, da so danci boljši).

ko pa so nekako uspeli premagati dance, so se dajnsko sprostili in premagali ekipe rusije in anglije, ki nimata pojma in si nista zaslužili četrt- oz polfinala. takdo da glede na vse so hrvati zasluženo v finalu.
igneus
# 13.07.2018 ob 11:25
svyatoslav
Tole SP še najbolj spominja na tisto prvenstvo iz 2004 in prvakom Grčijo. Pač enkrat in nikoli več.
V kolikor Hrvati posedujejo resnično kakovost in jih bo sreča spremljala vsaj 50% kot dosedaj, jih čaka zmaga.

Razlika: Grki so proti vsem igrali bunker in bi v primeru, da prvi primerjo gol tenko piskali.

Proti Hrvatom vsi igrajo bunker. V vseh treh izločilnih tekmah so zaostajali in na koncu zmagali, kar je v sodobnem nogometu zelo težko in kaže izredno željo in karakter ekipe.
igneus
# 13.07.2018 ob 10:26
Seveda, Fincev bodoči svetovni prvak Hrvaška ni mogla stresti, v poduk nekaterim nepoznavalcem nogometa z vzhoda Slovenije, ki stalno ponižujejo finski nogomet.
svyatoslav
# 13.07.2018 ob 11:21
Tole SP še najbolj spominja na tisto prvenstvo iz 2004 in prvakom Grčijo. Pač enkrat in nikoli več.
V kolikor Hrvati posedujejo resnično kakovost in jih bo sreča spremljala vsaj 50% kot dosedaj, jih čaka zmaga.
Šatan
# 13.07.2018 ob 10:10
@zalica93:
tud ce izgubijo v finalu je to fantasticeeeeeeeeeeeeeen dosezek za hr.slovenija nbo prsla v finale sp v nogometu pa ce 300 let igra

Končno se pa lahko enkrat strinjam s tabo. Res fantastičen dosežek, ki ga duo Ronaldo/Messi nikooooooooooool ne bosta doseglaaaaaaaaaaaaa.

ostali pa razumite to sporočilo, kakor hočete :)
el CARTEL
# 13.07.2018 ob 12:49
V finalu sta dve najboljši ekipi svetovnega prvenstva

belgija, brazilija in še kdo so prav gotovo boljši od hrvaške, le nesrečo so imeli z žrebom.

To bo za nas najtežja tekma in najtežji nasprotnik.

to pa gotovo, prvi resen nasprotnik pravzaprav.
kopibrejk
# 13.07.2018 ob 10:10
Na koncu bodo Francozi veseli, da so se izognili Hrvatom že v zgodnji fazi.
lopat12
# 13.07.2018 ob 10:00
Za razliko od anglije so hrvati dejansko sami "krivi" za lazji zakljucni del prvenstva. Razbili argentino in pac bili prvi v skupini. Ampak hoves noces so bleda senca tega kar so bili proti argentini npr...

Kot celo prvenstvo bom navijal za francijo. Upam pa na dober finale.
bato1972
# 14.07.2018 ob 11:20
Ena tekma,vse je mogoče.Res bi prvoščil Hrvatom.Vedno če ni naših zraven navijam za države bivše juge.Francozi so zelo močni,vendar pa nikakor ne nepremagljivi.
Bivši uporabnik
# 13.07.2018 ob 19:54
forhand
Po finalni tekmi bo sledila hitra streznitev na Hrvaškem.

Glede na to, da še vedno znajo slaviti 3. mesto izpred 20 let, najbrž tudi morebitno 2. mesto v Moskvi ne bo smatrano za neuspeh.
biberkopf
# 13.07.2018 ob 12:43
svyatoslav sicer navija za slovane v finalu,vendar tega ne upa naglas povedat...
rarock
# 13.07.2018 ob 10:54
tale članek se zdi kot slaba kopija veliko bolj poglobljenega članka na siolu pred nelaj dnevi, kjer je Cirman ugotavlajl da je vse niti cro nogometa vlekel Mamic in šele ko se je njegov položaj začel krhati so bile možne sprmemebe kot sprememba selektorja https://siol.net/siol-plus/kolumne/kaj-je-skrivnost-hrvaskega-nogometnega-uspeha-video-472571
igneus
# 13.07.2018 ob 10:45
oziris.va
Najnevarnejši (na vseh področjih) so tisti mali, ki so v ozadju, se redko izpostavljajo, so tiho. Morda potrpelžljivo čakajo na priložnost. Ali pa tudi ne.
Znajo pa prekleto močno ugristi, ko so potisnjeni v kot.

Po tej definiciji je najnevarnejši definitivno Urugvaj.
oziris.va
# 13.07.2018 ob 10:33
Vsi ste tako zaverovani v Francoze. Nedelja bo pokazala, katera ekipa spada na vrh lestvice.
webman
# 13.07.2018 ob 10:01
@Katalonec
Počakajmo do nedelje in bomo videli. Če pa slučajno premagajo Francijo, pa jim seveda privoščim (še posebej ob dejstvu da je aktualni zmagovalec praviloma na naslednjem prvenstvu doma že po skupinskem delu).
montebuba
# 15.07.2018 ob 19:12
montebuba
# 15.07.2018 ob 19:11
QUENDI
# 14.07.2018 ob 09:23
....hja....tudi morebitne svetovne prvake nabijejo skandinavski ribiči.....kaj ne bi Olimpije.......
pinkfranc
# 13.07.2018 ob 15:46
jaz pa glih ne pričakujem, da bo Francija razbila Hrvaško

lahko tudi, pri fusbalu nikoli ne veš, kako se poklopi
lahko pa tudi obratno, da Hrvati povedejo itd.

Hrvati bodo prav gotovo grizli, kot še nikoli
zelo so me presenetili, da so v 1/2 finalu še v podaljšku laufali, kot da ni to že 6ta tekma za njih in tretja s podaljški
v 1/8 so mi zgledali veliko bolj utrujeni in sem to takrat omenjal, da bo to za njih usodno v prihajajočih tekmah
sedaj pa nisem več prepričan, da bo to za njih ovira v finalu
ne vem, kaj so pojedli med polčasom v 1/2 finala, a je dolovalo ... po 1:1 so Angleži vidno padli, Hrvaška pa je začela igrat ... verjetno bo razlog psiha?!?!? Vse je v glavi.
biberkopf
# 13.07.2018 ob 13:14
zlatko ni prišel po srebro,saj ni srebrenko
el CARTEL
# 13.07.2018 ob 12:54
seveda bodo hrvati tudi v finalu sproščeni, zato ni izključeno,d a tudi francijo presenetijo, še posebej če se tekma zavleče v recimo podaljške.
forhand
# 13.07.2018 ob 10:23
Po finalni tekmi bo sledila hitra streznitev na Hrvaškem.
2px_orbitala
# 13.07.2018 ob 09:56
@Katalonec
Hrvati so se izognili težjega dela žreba ker so zmagal vse tri tekme v predskupini..

Koga so se pa znebili Belgijci, ki so premagali vse v skupini?
Brazilije, morda Francije? Tudi Japonska se ni zdela najlažji tekmec. Te so premagali tudi Kolumbijo, ki je igrala s Jamesom!
shambala
# 14.07.2018 ob 15:41
Sigurno bolj privoscim francozom, igrali so s precej tezjimi nasprotniki in dosegli bolj ali manj gladke zmage proti vecini. Hrvatom se je, to mormo rect, tud mal posral jet do finala, po vseh penalih in podaljskih. Ceprav so tam, khm, zasluzeno, khm...
DLeagueStar
# 13.07.2018 ob 11:03
Pamet pa na sobni temperaturi. Clovk prav da sploh pogodbe ni mel pa je bil na mestu selektorja. Ni glih stvar za javno govort ampak sj vemo da pogodbe niso njihova mocna strana.
oziris.va
# 13.07.2018 ob 10:35
dingo
# 13.07.2018 ob 10:10

Kaj pa mene fascinira s to Hrvaško.
Prišla je potihoma, pač prišla je tako, kot je prišla, potihoma. Nič obremenitve, nič strahu, itak bomo kmalu doma.... Na, pa so se vsi ušteli, zdaj so v finalu. Čestitke. Pa še nekaj, Hrvati niso močni, so pa zelo vztrajni in vidim da zelo telesno močni. Ko drugi padajo, se oni dvigujejo. Zmagajo za čestitke.

Še nekaj pa me fascinira. Če samo pogledamo športe, kot so nogomet EP in SP in košarka EP. Kdo je blestel in postal prvak. Na nogometnem EP je postala tiha Portugalska, na evropskem EP v košarka mala naša Slovenija in zdej bodo v finalu SP mala Hrvaška. To mene zelo fascinira, tudi zato ker dobre reprezentance padajo hitro, manj močne pa se dvigujejo, mogoče to samo za eno prvenstvo, pa vseeno. Bravo vsem manjših reprezentancam.


Najnevarnejši (na vseh področjih) so tisti mali, ki so v ozadju, se redko izpostavljajo, so tiho. Morda potrpelžljivo čakajo na priložnost. Ali pa tudi ne.

Znajo pa prekleto močno ugristi, ko so potisnjeni v kot.
webman
# 13.07.2018 ob 09:48
Končno se bo videlo za razred boljšega tekmeca, ki so se jim uspešno izognili z uvrstitvijo na spodnji del drevesa izpadanja.
2px_orbitala
# 13.07.2018 ob 09:52
Verjetno bo Francija Hrvate ponižala. Slednji se na tem SP še niso srečali z resnim tekmecem. Vseeno pa v finalu raje gledam Hrvate kot pa Angleže. In Hrvati so Angleže premagali na pošten način in zasluženo. Vseeno pa ne morem nehat misliti na dejstvo, da v teh dveh moštvih ni takih legend kot recimo leta 2006, ko so za Francijo in Italijo igrali nogometaši s karakterjem in karizmo. Zdaj se mi pa zdi kot, da igrajo samo največni pohlepneži. Pogba, Giroud, Lloris, Umtiti...,pač ne spadajo v kategorijo nogometnih legend. Pa še te so v primerjavi s tistimi iz 2006 nogometni povprečneži.
svyatoslav
# 13.07.2018 ob 11:15
Ni samo Dalić faktor uspeha.
Tudi veliko sreče z žrebom in odsotnost vrhunskih ekip Italije in Nizozemske.
Dejansko so Hrvate v finale katapultirali nesrečni Rusi, ki so - kaj jim je bilo treba - izločili Španijo.
Hrvaška bi se tako poslovila že v 1/8 finala.
V nedeljo jih čaka prizemljitev, ampak pustimo jim veselja, saj je država v razsulu, kot pravi Prosinečki.
hedonist
# 13.07.2018 ob 10:05
Sodniku se lahko zahvalijo, da jim ni razveljavil neregularnega gola po izredno nevarni igri, finale bo izrazito enostranski, v korist Francije, seveda.
Kazalo