Gore nad Idrijo so prvič gostile najboljše slovenske gorske tekače leta 2006, vendar je šlo takrat le navkreber. Foto: ŠD Aktiv
Gore nad Idrijo so prvič gostile najboljše slovenske gorske tekače leta 2006, vendar je šlo takrat le navkreber. Foto: ŠD Aktiv
Simon Alič
Simon Alič je pred dnevi dobil tek na Blegoš in pri tem postavil rekord proge. Foto: ŠD Aktiv
Mateja Kosovelj
Mateja Kosovelj pričakuje, da si bo v nedeljo priborila uvrstitev v reprezentanco za EP v Turčiji. Foto: ŠD Aktiv
Matija Oblak
Matija Oblak si je dobro ogledal novo progo na Gorah, zlasti tisti del, ko gre pot navzdol. Foto: ŠD Aktiv
Peter Lamovec
Za Petra Lamovca bo letos vrhunec sezone septembra, ko bo v Švici svetovno prvenstvo v gorskem maratonu. Foto: ŠD Aktiv

To bo tudi izbirna tekma za sestavo slovenske reprezentance za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu v Turčiji. Naredili smo kratek intervju z nekaterimi najboljšimi slovenskimi gorskimi tekači.

Letos je proga na Gorah nad Idrijo v primerjavi s prejšnjimi leti spremenjena. Ste si traso nove proge že ogledali oziroma opravili kakšen trening?

Mateja Kosovelj: "Proge si še nisem ogledala, toda ostaja možnost, da si jo pridem pogledat."

Simon Alič: "Morda bom šel pogledati, kako izgleda, če bom slučajno kje tam blizu. Kot sem prebral, spust ni tako tehnično zahteven, kar mi ne ustreza najbolj."

Matija Oblak: "Novo progo na Gorah sem si ogledal pred tremi tedni in opravil nekaj krogov po njej ter si dobro ogledal predvsem spust. Mislim, da je zelo hitra za gorskotekaško tekmovanje."

Gašper Bregar: "Glede spremenjene proge sem bil že obveščen, zaenkrat si pa še nisem ogledal proge. To nameravam storiti kmalu."

Peter Lamovec: "Letos se teka na Gorah žal ne bom mogel udeležiti. S spremembami na progi sem sicer seznanjen. Mislim, da je nova proga tehnično nekoliko prelahka in bi potrebovala kakšen zahtevnejši vzpon/spust. Kljub temu od tekača zahteva sposobnosti dobrega teka tako po ravnini kot v klanec. To pa je tudi pravi recept za izbor reprezentance v disciplini gor-dol."

Kakšna so pričakovanja v letošnjem pokalu Slovenije v gorskem teku, ki se je začel pred dobrima dvema tednoma s tekom na Osolnik in kakšne so ambicije nastopa na Gorah nad Idrijo v nedeljo?

Mateja Kosovelj:
"Prve pokalne tekme se nisem udeležila, toda nadaljnji načrti so tudi nastopi na pokalnih tekmah, na katerih si želim odteči v okviru pripravljenosti. Na tekmi na Gorah nad Idrijo pa pričakujem uvrstitev v reprezentanco za EP v Turčiji."

Simon Alič: "Nisem si zastavil nobenih ciljev. Želim le vsako tekmo odteči najbolje. Za tekmo v Gorah ne vem, ali mi bo proga ustrezala, kakšno bo počutje ... Nič ne želim napovedovati.

Matija Oblak: "Pričakovanja na letošnjem pokalu so uvrstitev med najboljših pet tekmovalcev v članski reprezentanci ter uvrstitev na EP v gorskem teku."

Gašper Bregar: "Moja pričakovanja v pokalu Slovenije so, da ponovno zmagam v skupnem seštevku in da na posamezni tekmi čim bolje opravim s konkurenco. Na Gorah mi je spet izziv priti v reprezentanco in pokazati, da mi je ta proga pisana na kožo."

Peter Lamovec: "Uvodno tekmo na Osolnik sem odtekel solidno, formo pa želim še stopnjevati. Drugo tekmo v pokalu bom sicer izpustil, načrtujem pa udeležbo na preostalih treh tekmah. Poseben izziv bosta ponovno predstavljali tekmi na Grintovec in Šmarno Goro. Obe z močno mednarodno udeležbo. Že na prvih tekmah se je izkazalo, da je konkurenca pri vrhu zelo zgoščena. Pričakujem, da se bomo tekmovalci na zmagovalnem odru še večkrat premešali, to pa pomeni tudi bolj napet boj za končno zmago v pokalu."

Ste eden izmed favoritov za uvrstitev v reprezentanco Slovenije za nastop na evropskem prvenstvu. Ali stopnjujete formo za nastop na EP-ju oz. katero letošnje tekmovanje vam predstavlja vrhunec sezone?
Mateja Kosovelj:
"Seveda si želim dobro formo na EP-ju, toda bolj me mika svetovno prvenstvo, za katerega načrtujem vrhunec forme."

Simon Alič: "Glede favoritov je vse odprto ... Forma je razumljivo drugačna, če treniraš za evropsko prvenstvo kot za kakšno drugo tekmo, tako da si vsak želi biti takrat v najboljši formi. Izpostavil bi še nekaj tekem: Gore, Ratitovec, Grintovec, Šmarna gora."

Matija Oblak:"Evropsko prvenstvo v gorskem teku mi predstavlja vrhunec spomladanskega dela sezone, na katerega se pripravljam. Glede na prikazano formo na preteklih tekmah se uvrščam v širši krog favoritov za reprezentanco."

Gašper Bregar: "Seveda, forma se vsekakor stopnjuje in na tisti dan bo treba pokazati to pripravljenost. Vrhunec je čim boljša uvrstitev na EP-ju."

Peter Lamovec: "Zaradi neudeležbe na izbirni tekmi je moj nastop na EP-ju pod vprašajem. Nastopiti za državno reprezentanco je sicer vedno moja velika želja in letos ni prav nič drugače. Vrhunec sezone mi predstavlja nastop na septembrskem svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu, ki ga gosti Švica s slovitim Jungfrau maratonom. Na lanskoletnem SP-ju v Podbrdu sem na najdaljši razdalji nastopil prvič in si pridobil izkušnje, ki mi bodo na letošnji preizkušnji še kako koristile."