V sredo je Benediktsson kot komentator norel ob golu Traustasona in zaslovel po vsem svetu, nato je odletel na Islandijo in v vlogi pomočnika trenerja doživel usodni poraz KR-ja, ki mu je sledil odstop. Foto: Reuters
V sredo je Benediktsson kot komentator norel ob golu Traustasona in zaslovel po vsem svetu, nato je odletel na Islandijo in v vlogi pomočnika trenerja doživel usodni poraz KR-ja, ki mu je sledil odstop. Foto: Reuters

V sredo se je Islandija z zgodovinsko zmago nad Avstrijo senzacionalno prebila v osmino finala evropskega prvenstva v nogometu. Zmagoviti gol rezervista Amorja Ingvija Traustasona v 94. minuti je proslavil tudi televizijskega komentatorja, ki je s čustvenim izlivom pospremil neverjetni uspeh države s komaj 300.000 prebivalci.

Kratka pot od evforije do končnega poraza
Posnetek Gudmundurja Benediktssona je najprej zasvojil družbena omrežja, nato pa so video prenašali spletni portali, radii in televizije po vsem svetu. Seveda tudi na MMC-ju: Delirij islandskega komentatorja obkrožil svet.

Porazen začetek sezone islandskega velikana
Že v četrtek je Benediktsson trčil ob drugo plat nogometne medalje. Ob komentatorskem delu za islandsko televizijo je namreč bil 41-letnik zadnji dve leti pomočnik trenerja pri islandskem prvoligašu KR Reykjavik. Takoj po reprezentančni tekmi je poletel v domovino, kjer pa je bil priča usodnemu porazu, ki ga je stal službe. 26-kratni prvaki Islandije so v četrtek v 9. krogu prvenstva doma izgubili z IA-jem z 1:2. Po petem porazu na zadnjih šestih tekmah se je vodstvo s trenerskim štabom odločilo za ločitev. KR kot islandski težkokategornik v 12-članski ligi tako zaseda skromno 9. mesto.

"Od prvega dne službe kot trener KR-ja sem bil najprej osredotočen na klubske interese. Po slabem začetku sezone sem skupaj z vodstvom kluba, sklenil, da je v najboljšem interesu moštva, da odstopim," je v petek sporočil glavni trener Bjarni Gudjonsson Eggert, s katerim se je poslovil tudi Benediktsson.

Nocoj že v Nici za mikrofonom
A časa za obžalovanje napak novi komentatorski junak nima, saj ga že danes ob 21.00 v Nici čaka prenos tekme Anglija - Islandija, ko bo upal na nov podvig države z le 334 tisoč prebivalci.

Sam Gudmundur Benediktsson je nekdanji reprezentant Islandije, za katero je sicer igral le občasno, med letoma 1994 in 2001 je zbral deset reprezentančnih nastopov, dosegel pa je tudi dva gola. Ob neverjetni zgodbi naših fantov (vzdevek Islandije) je postal s čustvenimi komentarji pravi narodni junak, že v bližnji prihodnosti pa se mu obeta, da bi lahko komentiral tekme lastnega sina. 19-letni Albert Gudmundsson se namreč kali pri slovitem PSV-ju, ob skromnem igralskem bazenu pa se mu z igranjem na Nizozemskem obeta tudi reprezentančni dres.

Podoživite čustveni izliv islandskega komentatorja ob zmagovitem golu