Arnor Ingvi Traustason je v zadnji akciji tekme na Stade de Franceu uspešno zaključil protinapad. Foto: Reuters
Arnor Ingvi Traustason je v zadnji akciji tekme na Stade de Franceu uspešno zaključil protinapad. Foto: Reuters
Jon Dadi Bödvarsson
Jon Dadi Bödvarsson se je odlično znašel v gneči pred vrati Avstrije. Foto: Reuters
Aleksandar Dragović
Aleksandar Dragović je z enajstih metrov zadel zunanji del vratnice. Foto: Reuters
Alessandro Schöpf
Alessandro Schöpf je vstopil na začetku drugega dela. Izenačil je na 1:1 in zapravil tudi veliko priložnost za preobrat. Foto: Reuters

Islandija je osvojila drugo mesto v skupini F in se bo v osmini finala v ponedeljek ob 21.00 v Nici srečala z Anglijo. Avstrija je v drugem polčasu ves čas napadala, a ji ni uspelo doseči zmagovitega zadetka. Izbranci Marcela Kollerja potujejo domov z eno samo točko.


Gudmundsson v prečko

Islandci so začeli odločno. Že v 2. minuti je Johann Berg Gudmundsson z močnim strelom z levico z 20 metrov stresel prečko.

Celotno tekmo si lahko ogledate TUKAJ.


Velika priložnost Arnautovića

Avstrijci so prvo veliko priložnost dobili popolnoma nepričakovano. Napadalec Marko Arnautović je v 11. minuti stekel proti vratarju Hannesu Thorju Halldorssonu, mu odvzel žogo in imel pred seboj prazno mrežo, a mu je v ključnem trenutku spodrsnilo.

Bödvarsson najbolj zbran v gneči pred vrati
Islandci so povedli v 18. minuti, ko je kapetan Aron Eintar Gunnarsson podal iz avta, Kari Arnason je žogo z glavo podaljšal v sredino kazenskega prostora, kjer je Jon Dadi Bödvarsson s petih metrov z desnico zatresel mrežo. Julianu Baumgartlingerju ni uspelo zaustaviti islandskega napadalca pri strelu na vrata.

Dragović z bele točke le v vratnico
Osem minut pred odmorom so imeli Avstrijci veliko priložnost za izenačenje. David Alaba je stekel proti vratom, Ari Skulason pa ga je potegnil za roko. Sodnik Szymon Marciniak mu je pokazal rumeni karton, žogo pa si je na belo točko nastavil Aleksandar Dragović. Branilec, ki je bil izključen na prvi tekmi prvi tekmi proti Madžarom (0:2), je zadel vratnico. Islandci so zadržali prednost do odmora.

Joker Schöpf izenačil
Avstrijci so nujno potrebovali vse tri točke. Selektor Koller je v igro poslal Alessandra Schöpfa in napadalca Marca Janka. V 47. minuti je Marko Arnautović podal do Alabe, ki je nevarno streljal, Arnason pa je žogo odbil pred golovo črto prek vrat. Dve minuti zatem je zapretil Gylfi Sigurdsson, a je streljal mimo vrat. Pritisk Avstrije se je stopnjeval, Islandci so bili stisnjeni v kazenski prostor. Po uri igre je Alaba zaposlil Schöpfa, ki je na robu kazenskega prostora preigral Arnasona, nato pa s 15 metrov z levico izenačil.

V 65. minuti so Islandci izvedli protinapad, do strela je z 18 metrov prišel Gylfi Sigurdsson, a je bil vratar Robert Almer zbran. Avstrijci so igro preusmerili pred vrata Islandije. V 69. minuti je Janko meril mimo vrat, tri minute zatem pa je imel Schöpf veliko priložnost za popoln preobrat, a je bil Halldorsson na pravem mestu po njegovem strelu z desnico. Žogo je odbil z nogo.

Traustason uspešen po protinapadu
Avstrija je skušala z vsemi močmi napasti v zadnje četrt ure. Alaba je zapretil s prostega strela v 80. minuti, Islandci so zavlačevali na vse mogoče načine. Na vrsti so bile štiri minute sodnikovega dodatka in vratar Almer je v 93. minuti krenil v napad ob kotu. Islandci so se dokopali do žoge in krenili v protinapad treh proti dvema. Bjarnason je z desne strani podal pred vrata, kjer je Traustason z levico poskrbel za veliko slavje Islandije.
Islandija s 321.857 prebivalci je na svojem prvem EP-ju prišla med 16 najboljših ekip, v skupini je tako kot prvouvrščena Madžarska osvojila pet točk, vendar je imela slabšo razliko v zadetkih. Portugalska je končala za njo na tretjem mestu.

Hallgrimsson: Prestaviti bo treba državni praznik
"Naš državni praznik je 17. junija. Mislim, da bo treba ta datum preložiti za nekaj dni. Upam, da zdaj veste, kaj nam pomeni osmina finala evropskega prvenstva," je poudaril Heimir Hallgrimsson, pomočnik Larsa Lagerbäcka. Po koncu evropskega prvenstva bo Hallgrimsson postal selektor, saj se Lagerbäck poslavlja.

"Res je poseben občutek slaviti z več kot 10.000 navijači na Stade de Franceu. To je res neverjetno. Nepozaben trenutek v zgodovini našega nogometa," je dodal najboljši igralec tekme Arnason.

Koller: Le en dober polčas je bil premalo
Avstrijci, ki v kvalifikacijah niso izgubili niti ene tekme, so bili popolnoma na tleh. "V prvem polčasu smo znova igrali slabo. Naredili smo preveč napak. V drugem polčasu smo prikazali pravo igro, a to ni bilo dovolj," je povedal avstrijski selektor Koller.

Skupina F, St. Denis:
ISLANDIJA - AVSTRIJA 2:1 (1:0)
65.714; Bödvarsson 18., Truastason 94.; Schöpf 60.
Dragović (Avstrija) je v 37. minuti z 11-m zadel vratnico.


Lyon:
MADŽARSKA - PORTUGALSKA 3:3 (1:1)
55.514; Gera 19., Dzsudzsak 47., 55.; Nani 42., Ronaldo 50., 62.

Lestvica:                           
MADŽARSKA *        3  1 2 0  6:4   5
ISLANDIJA *        3  1 2 0  4:3   5
PORTUGALSKA *      3  0 3 0  4:4   3
AVSTRIJA           3  0 1 2  1:4   1

* - v osmini finala