Christian Prudhomme bo 18. oktobra predstavil traso Dirke po Franciji leta 2017. Štart bo 1. julija v Düsseldorfu. Foto: EPA
Christian Prudhomme bo 18. oktobra predstavil traso Dirke po Franciji leta 2017. Štart bo 1. julija v Düsseldorfu. Foto: EPA

a ovca med športi.

"Večkrat sem že poudaril, da niso vsi prevaranti in lažnivci na tem planetu le v kolesarstvu. V našem športu že leta skušamo urediti zadeve, boj z dopingom ni preprost, a smo že precej napredovali. Hočemo, da bi bil šport popoln, medtem ko družba ni. V družbi ni prav veliko svetnikov. Preprosto je nemogoče popolnoma izločiti doping iz športa," je pojasnil direktor Dirke po Franciji Christian Prudhomme. V tem tednu je obiskal vse kraje, ki bodo gostili etape Toura leta 2017. Predstavitev bo na sporedu 18. oktobra.

Prudhomme je direktor Toura od leta 2006, ko je izbruhnila afera Puerto. V letih 2007, 2008 in 2010 je dobil številne kritike zaradi dopinga na največji dirki na svetu.

Biološki potni listi precej izboljšali položaj
"Položaj se je precej izboljšal z uvedbo bioloških potnih listov. Še pred nekaj leti so vsi na kolesarstvo gledali kot na zaprto športno skupino. Zdaj ni več tako, ljudje se precej bolj odkrito pogovarjajo tudi o dopingu. Ozračje se je precej spremenilo. Naši šampioni ne prihajajo kar od nikjer, imajo odlične izide že v mladinskih kategorijah. Nairo Quintana in Esteban Chaves sta lep primer," je dodal 55-letni Prudhomme, ki je pred desetletjem nasledil legendarnega direktorja Jean-Marieja Leblanca.

"Še pred nekaj leti sem imel občutek, da kolesarstvo potrebuje korenite spremembe, zdaj ga nimam več," je sklenil direktor največje kolesarske dirke.