Šport
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 10 glasov Ocenite to novico!
Naslednje leto bodo slovenski hokejisti igrali svetovno prvenstvo divizije I na Madžarskem. Foto: EPA

Dodaj v

Risi bodo za vrnitev med elito igrali v Budimpešti

Nasprotniki Italija, Kazahstan, Madžarska, Poljska in Velika Britanija
19. maj 2017 ob 14:28
Köln - MMC RTV SLO, STA

Mednarodna hokejska zveza je na letnem kongresu v Kölnu določila prireditelje največjih turnirjev za naslednje leto. Slovenci bodo za vrnitev med najboljše igrali na turnirju divizije I v Budimpešti.

Risi, ki so letos v Parizu izpadli iz elite, se bodo v skupini A pomerili z Italijo, Kazahstanom, Madžarsko, Poljsko in Veliko Britanijo. Turnir v madžarski prestolnici bo na sporedu med 22. in 28. aprilom. IIHF je določil tudi prireditelja SP 2021, ki ga bosta skupaj pripravili Latvija in Belorusija. Protikandidat so bili Finci, ki jim je zmanjkal le en glas.

Dve tekmovanji je dobila tudi Slovenija, ki bo od 9. do 15. decembra 2017 na Bledu gostila svetovno prvenstvo divizije I v kategoriji igralcev do 20 let. Mladi risi se bodo pomerili z vrstniki iz Italije, Litve, Norveške, Poljske in Ukrajine. Od 7. do 13. aprila pa bo leta 2018 na Bledu svetovno prvenstvo za ženske divizije II, kjer bodo v skupini A ob Sloveniji igrale hokejistke iz Avstralije, Mehike, Nizozemske, Severne Koreje in Velike Britanije.

Reprezentanca mladih risov do 18 let bo, po osvojitvi prvega mesta na domačem svetovnem prvenstvu pretekli mesec na Bledu, od 2. do 8. aprila 2018 nastopila na svetovnem prvenstvu U18 divizije I v Rigi, kjer bodo v skupini A nasprotniki Danska, Kazahstan, Latvija, Nemčija in Norveška.

Udeleženci kongresa so potrdili tudi predlog širitve ženske elitne divizije z dosedanjih osem na deset članic, zaradi katere v letošnji in prihodnji sezoni v nižjih divizijah ne bo nazadovanj zadnjeuvrščenih reprezentanc.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
linus.si
# 19.05.2017 ob 14:35
...ko pogledam to skupino, se mi zdi, da bi se lahko vrnili. Nekaj stvari bi se sicer moralo poklopiti, kar pa ni tako nemogoče. V mislih imam sledeče...iz repke odstranit moteče faktorje, če obstajajo, Gračner in Krošelj v vrhunski formi, več sreče z zdravjem. O menjavi trenerja imam mešano mnenje. Zupančič je že vsaj 3x dokazal, da zna in ne vem zakaj ne bi bil tudi v bodoče še naš selektor, po drugi strani pa je potrebno kaj spremeniti, če ni rezultata.

Kakorkoli..#verjamemvrise!
SF0100
# 19.05.2017 ob 19:50
mamo jih
športek
# 20.05.2017 ob 07:53
Ne sanjajte prdveč, večina klubom sploh ne ve kako bo z novo sezono. HZS začnite se prvo brigat kaj bo doma??
Lesinar
# 19.05.2017 ob 14:46
Gremo na segedin golaž
Arso
# 21.05.2017 ob 15:55
Izredno težko bo. Nobeden od teh ni slab.
sovaubuku
# 20.05.2017 ob 13:57
alojzr2 Ti bi pustil hokej in vse kar se je v njega vlagalo... in šel na curling?? Sam si ga doma naredi. Najbolj trapast komentar, kar sem jih v zadnem letu prebral.
športek
# 20.05.2017 ob 07:54
Ne sanjajte preveč, večina klubov sploh ne ve kako bo z novo sezono. HZS začnite se prvo brigat kaj bo doma??
zamudnik
# 19.05.2017 ob 21:34
Upam, da bo komentiral tudi Doblica.
sovaubuku
# 20.05.2017 ob 13:48
Itak da se bojo vrnil! Stronger and better!
jezevec
# 19.05.2017 ob 23:51
Ajde! Mamo to!!!
me4uall
# 19.05.2017 ob 23:01
Saj je že.

Oziroma ena njegovih alter oz. multiplih osebnosti - Zbornaya Komanda.
Cyril
# 20.05.2017 ob 11:17
Važn, da majo spet same velesile pa da se bojo pol spet qurčilili kok so oh in sploh najlepši in najbolši
Icos
# 20.05.2017 ob 23:19
Pa dobro, fantje in dekleta, dajmo si enkrat nekaj vbit v glavo. Kar se dogaja s slovenskim članskim hokejem nima bistvene povezave z reprezetantaco. Zakaj? Ker fantom, ki danes igrajo v reprezentanci in fantom, ki bodo v prihodnjih 50 letih igrali v reprezentanci, slovenski klubi in liga niso in ne bodo karierni cilj, kot je to bilo včasih, ko je bil svet generalno bolj zaprt. Nihče več se iz članskih Jesenic ali Olimpije, ali Triglava ali Maribora... si ne bo odprl vrat reprezentance in ustvaril kariere. Tako pač je in tako je v razvitem svetu že desetletja. Lahko smo ponosni na to, da imamo reprezentanco, kjer 25 fantov že v osnovi presega domačo ligo in se kali v močnejših okoljih. Tako je POVSOD po svetu že leta, mi smo do tega prišli pozno, pač zaradi sistema in zaradi ostalih okoliščin. A mar res kdo misli, da je bil življenski cilj Jaromira Jagra, da bo najboljši igralec češke lige v Kladnu? Ali pa Niclasa Bäckstroma, da bo blestel v dresu Frolunde? Ali pa da je Michael Grabner sanjal o tem, kako bo serijski avstrijski prvak s KACem? Mislite, da je Zdeno Chara celoten hokejski razvoj podredil temu, da bo enkrat Košice popeljal na vrh slovaške lige? Malo morgen, vsi ti fantje, ki igrajo na velikem odru, vsi sanjajo o tujini, o ligi NHL, pa danes tudi o ligi KHL... in mi imamo vse to, imamo top NHL igralca, imamo cel napad v KHL ligi, imamo še kar nekaj fantov v močnih evropskih ligah... pač je tako, da imajo Švedi, Čehi in ostali stalni člani A grupe - da o Kanadčanih in Američanih ne govorimo - tako bazo, da lahko sestavijo reprezentanco iz igralcev lige NHL, komur ne uspe pa pač igra po močnejših evropskih ligah. Še tisti slabši pa v domačih ligah... Pri nas imamo tako bazo, da je čudež, da sploh imamo, kar imamo in kdor malo bolj pozna mladinski hokej (jaz priznam, da ga prav globoko ne...) ve, da imamo zadaj še vsaj 15 fantov, od katerih se jih bo nekaj zagotovo razvilo do te mere, da bodo lahko vodili reprezentanco še naprej. Velja pa popolnoma enaka zgodba kot povsod drugje.

Tako da vsakršno izgovarjanje na situacijo v slovenskem članskem hokeju je brezpredmetno. V slovenskem članskem hokeju bodo igrali igralci, ki za resno tujino niso zanimi, stremeti moramo pa k temu, da bomo imeli zunaj čim več kvalitetnih fantov, ostali bodo pač igrali doma in tako bomo imeli kvalitetnejši domač hokej. Tako da srž problema, ki v resnici sploh ni problem, ker za enkrat še vedno delamo čudeže, je mladinski pogon. HZS in vsi spremljevalci hokeja moramo - ko se pogovarjamo o reprezentanci - skrbeti za to, da bodo mladinski pogoni delovali dobro in optimalno glede na razmere. S tem bodo lahko še več fantov poslali v tujino in s tem bo pridobila reprezentanca.

Klubi so pač druga zgodba. Vedno bo tako, da bodo klubi lahko doma zadržali fante, ki niso za v tujino in bolj kot bomo imeli kvaliteten mladinski pogon, manj fantov bo ostajalo v domačih klubih.Zato se je brezpredmetno pogovarjat, kako bo reprezentanca v parih letih v D skupini, ker Olimpiji in Jesenicam ne uspe zbrati 3 miljone evrov za to, da bi se igrali s Salzburgom in KAC-em, kjer bi itak glavno vlogo moralo imeti sedem tujcev ipd.
Članski klubi, ki bi se šli profesionalizem, morajo stremeti k temu, da doma igrajo fantje, ki v primerljivi tujini zaslužijo enak denar, saj ti, tako kot 90% vseh svetovnih hokejisov, nimajo cilja, da bodo prišli v NHL, KHL ali da bodo pisali zgodovino svetovnega hokeja. Tistim najboljšim se kariere zapišejo, kot jim je usojeno, ostali morajo pa delati. In članski hokej v Sloveniji mora stremeti k temu, da fantje ne bodo v iskanju normalnega hokejskega okolja in dostojnega zaslužka odhajali v Francijo in na Madžarsko, pač pa bodo doma zaslužili toliko, da bodo imeli lepo življenje.

V glavnem, spet sem se preveč zapletel, ker mi gre po glavi preveč različnih idej in misli, katerih glavna poanta je v tem, da v razvitih hokejskih državah reprezentanca ni odvisna od domačih članskih klubov, pač pa od kvalitetnega mladinskega pogona, članskemu hokeju pa ostanejo domači fantje, ki imajo doma pogoje, zaradi katerih jim ni potrebno odhajat v primerljiva okolja v tujini.
in Bac ill
# 20.05.2017 ob 14:16
Upam, da se nikoli več ne uvrstijo v elitno divizijo, ker to revščino od tekem ni za gledati
zamudnik
# 19.05.2017 ob 18:23
Neće da se vrate ...
direstraits
# 19.05.2017 ob 15:27
Smo tam, kjer nam je mesto.
alojzr2
# 19.05.2017 ob 16:14
Pustimo ta nesrečni hokej, ne moreš večno sreče izzivati.
Polovica Kanadčanov se rodi že s ploščkom med zobmi, mi bi pa radi z dvema obubožanima športnima društvoma z njimi tekmovali.

Lepo je bilo, dokler je trajalo, zdaj pa metle v roke in kako še delujoče drsališče uporabiti za curling. Kegljanje nam je vedno šlo dobro od rok, lahko se izvaja na prostovoljni bazi. Za profesionalne športe ta obubožana država nima denarja.
Zbornaya Komanda
# 19.05.2017 ob 15:48
Zakaj bi se sploh hoteli vračati? A ni bolje biti kralj med Golažarji, Hrvati, Japonci itd?
Fleaa
# 19.05.2017 ob 14:29
nikoli več....
SP divizije I v hokeju na ledu
link
Znane že štiri pripravljalne tekme risov za SP 2018
3
21. maj 2017 ob 13:33 Slovenska hokejska reprezentanca bo v pripravah na svetovno prvenstvo divizije I prihodnje leto odigrala vsaj štiri pripravljane tekme.
Več novic ...
SP elitne divizije v hokeju na ...
link
Nylander MVP hokejskega svetovnega prvenstva
5
22. maj 2017 ob 15:42 Švedski hokejist William Nylander je dobil nagrado za najkoristnejšega igralca turnirja (MVP) svetovnega prvenstva elitne divizije.
Več novic ...
Kazalo