Slovenci so na pragu uvrstitve na sklepni turnir. Foto: OZS
Slovenci so na pragu uvrstitve na sklepni turnir. Foto: OZS

Istega tekmeca so prejšnji teden v Stožicah ugnali s 3:1.

Selektor slovenske reprezentance Andrea Giani se je po 22 letih in zmagoslavju z italijansko izbrano vrsto v finalu svetovnega prvenstva spet vrnil v dvorano, ki nosi ime legendarnega grškega košarkarja Nikosa Galisa, tudi tokrat jo je zapustil dobre volje. Njegovi izbranci, sicer izraziti favoriti, so namreč proti zelo solidnim Katarcem, prav tako debitantom v ligi, pokazali pravi pristop in še četrtič zmagali v ligi.

Slovenci so zaostajali le v prvem nizu (10:14), a nato z zanesljivim sprejemom in solidnim napadom nadzorovali potek srečanja, ko pa se je v tretjem nizu razigral še blok in je bil napad še naprej zanesljiv, je vsem v dvorani postalo jasno, da presenečenja ne bo.

V soboto se bodo Slovenci pomerili s Portorikom, zmaga pa bi jih povsem približala nastopu na sklepnem turnirju, ki bo konec prihodnjega tedna v Frankfurtu. Zadnja tekma proti Grčiji bi tako najbrž odločala le o prvem mestu po predtekmovanju.
Izjava po tekmi

Andrea Giani, selektor Slovenije: "Zmaga s 3:0 je lepa, z igro pa nisem stoodstotno zadovoljen. V napadu se je še vedno v določenih delih igre, predvsem na začetku, pojavljalo preveč napak, veseli pa me igra v bloku, obramba in dobri servisi. V napadu sta bila Tine Urnaut in Mitja Gasparini v redu, manj sem zadovoljen s Klemnom Čebuljem, sploh pa ne s prvim tempom Alena Pajenka. To bo treba popraviti, saj bi lahko bile te stvari na močnejših tekmah za nas usodne. Treba je priznati, da Katar ni na ravni najboljših evropskih ekip, uvrstil bi ga nekje med tretjim in četrtim razredom svetovne odbojke."

Svetovna liga, skupina D3, drugi turnir, Solun

1. krog:
SLOVENIJA - KATAR
3:0 (21, 18, 20)

Slovenija:
Štern, Pajenk 6, Šket, Gasparini 13, Hribar, Vinčić 2, Štalekar, Koncilja 5, Klobučar, Kovačič, Ropret, Urnaut 12, Čebulj 12, Purić.

Katar: Georgiev, Mi. Stevanović 1, Ribeiro, Chigbo 2, Djukić 6, Ma. Stevanović, Ali, Waleed 9, Wadidi 3, Ivović 7, Ibrahim 4, Abunabot, Queiroz, Faye 3, Abdulrahman.
GRČIJA - PORTORIKO
3:1 (17, 17, -27, 24)

2. krog, sobota ob 17.00:
SLOVENIJA - PORTORIKO
GRČIJA - KATAR

3. krog, nedelja ob 20.00:
GRČIJA - SLOVENIJA
PORTORIKO - KATAR