Nogometaši Maribora so letos 14. postali državni prvaki. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Nogometaši Maribora so letos 14. postali državni prvaki. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Maribor - Olimpija
Prvi derbi med zadnjima prvakoma Mariborom in Olimpijo bo konec avgusta v Ljubljani. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
John Mary
John Mary je bil najboljši strelec Prve lige. Dosegel je 17 golov, enega več od soigralca pri Rudarju Dominika Glavine. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija – Maribor prvič konec avgusta

Ankaran Hrvatini bo v prvoligaški druščini debitiral proti kranjskemu Triglavu, ki je zmagal v drugi ligi. Pokalni prvaki iz Domžal bodo najprej gostovali v Velenju pri Rudarju, državni podprvaki Goričani se bodo odpravili v Krško, lanski prvak Olimpija pa bo gostila Celje.

Prvi večni derbi med Olimpijo in Mariborom bo na sporedu v 7. krogu, 26. ali 27. avgusta v Stožicah. V jesenskem delu se bosta večna tekmeca pomerila še v Ljudskem vrtu v 16. krogu, ki bo na sporedu 18. novembra, spomladi pa bo derbi v prestolnici 17. marca, ko se bo igral 25. krog, v Mariboru pa 12. maja, ko bodo tekme 34. kroga.

Na žrebu, ki je potekal na sedežu NZS-ja, so podelili tudi nagrado za najboljšega strelca pretekle sezone. 17 golov je zabil napadalec Rudarja John Mary. Namesto Kamerunca je nagrado iz rok predsednika zveze Radenka Mijatovića prevzel predsednik velenjskega kluba Simon Dobaj.

Za štiri klube, ki nastopajo v Evropi, se bo sezona začela že prej. Maribor bo začel v 2. predkrogu Lige prvakov, v katerem se bo pomeril s prvakom Bosne in Hercegovine Zrinjskim. Prva tekma bo 11. ali 12. julija. Olimpija se bo pomerila s finsko Vaaso, Domžale bodo igrale z estonsko Floro, Gorica pa proti Širaku iz Armenije. Prve tekme bodo 29. junija, povratne pa 6. julija. Olimpija in Gorica bosta najprej gostovali, Domžalčani pa bodo Estonce na prvi tekmi gostili v Celju.

Na Brdu pri Kranju so izžrebali tudi 12 parov prvega kroga pokalnega tekmovanja, ki se bo začelo 16. avgusta, in pare 1. kroga II. SNL, ki se bo igral deset dni prej. Štirje klubi, ki nastopajo v evropskih tekmovanjih, so v prvem krogu prosti. Naslov branijo Domžale, ki so bile na finalu na Bonifiki z 1:0 boljše od Olimpije.


Prva liga, 1. krog, sobota, 15. julija:
RUDAR VELENJE - DOMŽALE

ANKARAN HRVATINI - TRIGLAV KRANJ

MARIBOR - ALUMINIJ

KRŠKO - GORICA

OLIMPIJA - CELJE


Pokal Slovenije, 1. krog, sreda, 16. avgusta:
HOTIZA - KRKA
LUŠT BELTINCI - ALUMINIJ
TABOR SEŽANA - RUDAR VELENJE
ŠOŠTANJ - TRIGLAV KRANJ
DRAVA PTUJ - BRDA
NAFTA - CELJE
VIDEM - RADOMLJE
MURA - ZARICA KRANJ
KOPER - KOROTAN PREVALJE
ŠAMPION CELJE - TOLMIN
ILIRIJA 1911 - KRŠKO
AKUMULATOR MEŽICA - JADRAN DEKANI

Maribor, Gorica, Domžale in Olimpija so v 1. krogu prosti.


II. SNL, 1. krog, nedelja, 6. avgusta:
ZARICA KRANJ - DRAVA PTUJ

FUŽINAR - MURA

RADOMLJE - TABOR SEŽANA

ILIRIJA 1911 - KRKA

NAFTA - DOB

ROGAŠKA - BRAVO

VERŽEJ - JADRAN DEKANI

BREŽICE - BRDA

Olimpija – Maribor prvič konec avgusta