Jure Zdovc je vso tekmo energično spremljal ob igrišču in ves čas svojim varovancem dajal navodila. Foto: Aleš Fevžer
Jure Zdovc je vso tekmo energično spremljal ob igrišču in ves čas svojim varovancem dajal navodila. Foto: Aleš Fevžer
Domen Lorbek
Ob odsotnosti Gorana Dragića, ki bo začel normalno trenirati po kitajski turneji (to bo izpustil), je kapetan Domen Lorbek. Foto: Aleš Fevžer

Tudi Gruzija je igrala z dvema igralcema manj, ki bi nam zagotovo delala probleme. Eden ni igral, drugi se je poškodoval. Tekma lahko hitro postane mučna, če toliko vodiš že v prvem polčasu. To me je nekoliko skrbelo, zaradi občinstva in vsega.

Jure Zdovc
Gladka zmaga Slovenije nad Gruzijo

napadom ugnala Gruzijo (95:68).

Slovenija je na tradicionalnem pokalu Adecco po Kanadi ugnala še Gruzijo, s katero se je srečala tretjič. Prejšnja dva obračuna sta bila na zadnjih dveh evropskih prvenstvih. Lani septembra so Gruzijci v Celju vrsto Božidarja Maljkovića dodobra namučili (72:68). Tedaj so Gruzijci igrali z nekoliko močnejšo postavo. Med drugim sta tokrat manjkala nekdanja Olimpijina košarkarja Manučar Markoišvili in Georgi Šermadini, prav tako ni bilo naturaliziranega Rickyja Hickmana. Najboljši gruzijski košarkar zadnjih let in kapetan izbrane vrste Zaza Pačulia – center z bogatimi izkušnjami iz Lige NBA je manjkal tudi na lanskem evropskem prvenstvu – je tekmo spremljal s klopi, za nameček pa se je poškodoval še drugi nosilec igre Viktor Sanikidze.

Ob G. Dragiću in E. Lorbku počival tudi Z. Dragić
Toda tudi Slovenija igra s precej spremenjeno in pomlajeno zasedbo, ob tem pa je Jure Zdovc namenil počitek Zoranu Dragiću, ki bo ob Goranu Dragiću in Erazmu Lorbku (z reprezentanco bosta začela trenirati in igrati po kitajski turneji) nosil glavno breme na svetovnem prvenstvu v Španiji. Kljub odsotnosti ključnih mož je Zdovčeva vrsta za čas priprav pokazala všečno igro, predvsem kar zadeva obrambo. Na četrtem gostovanju v Murski Soboti je Slovenija izvrstno igrala v obrambi, saj je v drugi četrtini, ko je z delnim izidom 20:0 povedla že za 23, dobila le dve točki.

Drugače od tekme s Kanado v Rogaški Slatini (v soboto se bodo Slovenci pomerili še z Ukrajino) tokrat ni bilo padca v igri, Zdovc pa je po tekmi dejal, da je bil morda napad kar nekoliko predober: "Težko je igrati tekme, ko hitro narediš visoko razliko, in prepričati, da se taka igra nadaljuje. V drugem polčasu smo padli v ritmu in se nekako vrteli okoli razlike, ki smo jo naredili v drugi četrtini. Bil rekel, da je bila že kar predobra igra v napadu. Zadevamo z vseh položajev. V obrambi je bila deloma dobra igra, čim smo se postavili bolj agresivno, čeprav je bil naš dogovor, da jih napademo po vsem igrišču, saj imajo le enega organizatorja igre in so nekoliko počasnejši igralci, tako pa hitro lahko pride do padca in se utrudi. Ko so sodniki nekoliko spremenili kriterij, saj so na začetku vse piskali, potem je bilo lažje igrati, v nekem trenutku smo jih ujeli in to izkoristili."

V napadu še nekoliko preveč egoistični
Stekel je met z razdalje (15/28 za tri), selektor pa poudarja, da je tudi v napadu še ogromno rezerv, predvsem v moštveni igri: "Bilo je nekaj dobrih strani. Poskusili smo z menjavami obramb. Igrali smo tri različice, čeprav ene sploh nismo trenirali, ampak se je pokazala priložnost. Časa za treniranje ni veliko. Moramo biti zadovoljni s tem, kar smo do zdaj naredili. V napadu dajem nekoliko več svobode kot v obrambi, čeprav zahtevam, da moramo najti prostega igralca. Tokrat je bilo znova nekaj egoizma. Spet se je nekaj igralcev odločilo, zdaj bom dal pa še jaz koš. Ta 'dribling' viška me zelo moti, da ne damo žoge, ko obramba stisne. Tu nas čaka še dovolj dela. To so neke navade igralcev, ki jih težko spremenimo čez noč."

Več priložnosti sta tokrat dobila tudi Aleksej Nikolić in Matic Rebec. S prikazanim mladih dveh organizatorjev igre, ki sta se izbrani vrsti pridružila po evropskem prvenstvu mlajših članov, je bil zadovoljen tudi selektor: "Enostavno morata igrati. Njuna naloga je, da sta agresivna. Moram reči, da sem zadovoljen. Manjka še nekoliko več koncentracije v napadu. Če se nekaj zmenimo, to pričakujem, da odigramo. Toda tudi njima ni lahko, ta preskok ni lahek. Vseeno moramo biti zadovoljni."

Slovenci se še ne pripravljajo na nasprotnike
Že ob najavi seznama reprezentančnih kandidatov je Zdovc napovedal trdo igro v defenzivi in hitro v napadu, kjer se bo poskušalo pomanjkanje v višini nadomestiti s širjenjem postavitve in dobrim metom višjih igralcev. Del tega so Slovenci pokazali proti Gruziji, predvsem krilni center Jure Balažič, ki je dal 23 točk: "Za čas priprav je zagotovo že bila obramba na kar visoki ravni, vendar bomo vse skupaj dvignili še na višjo. Dejstvo je, da ne delamo 'skavtinga' za zdajšnje nasprotnike, saj se predvsem ukvarjamo sami s sabo. Ko bomo poznali še nasprotnikove napade in ko bomo vedeli, kje moramo v obrambi stati, bo še veliko bolje."

"Zagotovo je bil dober napad posledica uspešne obrambe. Če nasprotnik težko da, lahko posledično brez skrbi mečeš in tako se tudi več zadene," je dodal najstarejši v slovenski reprezentanci, ki je zadel pet trojk iz šestih poskusov, ob tem pa je bil natančen tudi pri obeh preostalih metih iz igre in vseh štirih prostih metih.

Tudi Gruzija je igrala z dvema igralcema manj, ki bi nam zagotovo delala probleme. Eden ni igral, drugi se je poškodoval. Tekma lahko hitro postane mučna, če toliko vodiš že v prvem polčasu. To me je nekoliko skrbelo, zaradi občinstva in vsega.

Jure Zdovc
Gladka zmaga Slovenije nad Gruzijo