Odbojka
Vse razen naslova ACH-ja bi bilo veliko presenečenje. Foto: BoBo
VIDEO
Iza Mlakar: S to kakovost...

Dodaj v

ACH veliki favorit, pri dekletih grozijo Goričanke

Pred začetkom državnega prvenstva v odbojki
11. oktober 2018 ob 14:42
Ljubljana - STA

S petkovo tekmo ženske lige v Ljutomeru se bo na slovenskih igriščih začela nova sezona državnega odbojkarskega prvenstva. Naslov prvaka branita ACH Volley in Nova KBM Branik.

Ljubljančani, petnajstkratni prvaki, bodo spet edini pravi favoriti za končno zmagoslavje, pri dekletih pa imajo po novem velike načrte igralke GEN-I Volleyja.

Novogoričanke bodo poskušale prevzeti primat Mariborčankam in kamniškemu Calcitu, ki sta prepričljivo najuspešnejši ekipi zadnjih let. Primorke so tudi zadnja ekipa, ki se je veselila naslova in ni bila Nova KBM ali Calcit. To je bilo v sezoni 2007/08.

Pri moških v prestopnem roku drastičnih sprememb v ekipah ni bilo, čeprav bodo večino ekip vodili drugi trenerji kot lani. Še vedno je kakovost zbrana predvsem pri serijskih prvakih iz Ljubljane, najbližji zasledovalci naj bi bili igralci Calcita, nato naj bi se druge ekipe, ki so precej izenačene, potegovale za tretje mesto, na papirju sta najbližje temu Salonit Anhovo in Panvita Pomgrad.

Pleško: Gladko bi morali ubraniti naslov
"Z vsem spoštovanjem do tekmecev bi mi morali gladko ubraniti naslov. Seveda obstajajo nevarni tekmeci, ki nas lahko kdaj tudi premagajo, tukaj vidim iste ekipe kot v prejšnjih sezonah. Mislim, da je njihova moč podobna lanski, najbrž pa bo tudi kakšna ekipa presenetila," meni kapetan prvakov Matija Pleško. Njegova ekipa ima novega trenerja, vodil jo bo Andrej Urnaut, za zdaj pa ima tudi dva nova igralca, iz Hoč je prišel Jori Mantha, iz Calcita pa Jure Okroglič.

Številne trenerske menjave
V nasprotno smer od Okrogliča je romal Dmitrij Babkov, Kamničani so ostali tudi brez podajalca Radoslawa Gila in blokerja Žana Novljana, toda Miha Bregar in povratnik Matija Jereb sta dovolj dobri zamenjavi, da ekipa ni ničesar izgubila. So pa tudi pri Kamničanih dobili novega trenerja, klop je zaradi službenih obveznosti zapustil Gašper Ribič, zamenjal ga je njegov pomočnik Aleš Hribar.

Tudi Salonit Anhovo v sezono vstopa z novim trenerjem, to je Hrvat Igor Šimunčič, ki je s seboj pripeljal tudi hrvaškega reprezentanta Frana Peterlina, novinci so tudi Strahinja Kuborović, Maj Nanut in Jakob Kavčič. Iz kluba sta poleg Jereba odšla tudi Đorđe Ilić ter Sergej Drobnič, ki bo igral v Italiji.

Tudi pri drugih klubih je nekaj igralskih sprememb, a bistveno kakovosti to ne bo spreminjalo. Trenerja so zamenjale še Hoče, Iztoka Kšelo je zamenjal Matej Kavnik, ki bo lahko spet računal na dva tujca, v klub se je iz Maribora vrnil Miomir Crnjanski, Mantho pa bo zamenjal Američan Cody Williams.

Naslednji novinec med trenerji je strateg Krke Hrvat Tomislav Mišin, ki je zamenjal Jožeta Časarja. Ima močnejšo ekipo, kot je bila lani, Bregarja bo na blokerskem mestu zamenjal Mario Koncilja, iz Črnuč sta prišla podajalec Svit Hafner in korektor David Kumer.

Oslabljen je kranjski Triglav, ki ga bo še naprej vodil Sašo Rop. Iz Kranja so odšli reprezentant Urban Toman, poleg njega pa še Žiga Lužovec, Miha Bežek, Rok Rezar in Žan Beravs, omenjene bodo v večji meri nadomestili fantje iz mlajših selekcij. Sprememba pa je tudi pri imenu kluba, ta bo nosil naziv sponzorja Hiša na kolesih.

Na papirju imajo slabšo ekipo tudi v Črnučah, saj sta jih poleg Kumra zapustila tudi Žiga Donik in Stipe Jurić, medtem ko je Šoštanj Topolšica dobil nekaj izkušenih igralcev, s katerimi naj bi ubranil prvoligaški status.

Velike spremembe pri Goričankah
Pri ženskah so Mariborčanke, 15-kratne prvakinje, od lani ostale praktično z isto ekipo, pogrešale bodo le Finko Rooso Koskelo in Anamarijo Vovk, za kateri pa so dobile dostojni zamenjavi. Oslabljene so igralke Calcita, reprezentantka Tina Grudina, Ana Zaplotnik in Pia Blažič so odšle h goriški ekipi GEN-I Volley, ki jo bo vodil Vasja Samec Lipicer. Glavni adut Novogoričank naj bi bila prav njegova žena, ena najboljših slovenskih odbojkaric vseh časov, Tina Lipicer Samec, ki se vrača k aktivnemu igranju. Iz Kopra je v klub prišla Dajana Lucas, ekipa pa bo imela dve tujki, odlično hrvaško podajalko Klaro Perić in italijanskega libera Patrizio Zampedri.

Kamničanke, trikratne prvakinje, se kljub močno spremenjeni ekipi ne mislijo predati v boju za naslov, njihova največja okrepitev naj bi bila vrnitev Olivere Kostić, novinke pa so Tina Kaker, sestri Špela in Polona Marušič, Anja Zorman in Elena Vukić.

Na kakšno presenečenje upajo tudi pri Formuli Formis, ki so spet dobile nekaj igralk iz Maribora, zanimivo pa bo videti, kako se bo v Kopru znašla povratnica na slovenska igrišča Marina Cvetanović, nekdanja kapetanka slovenske reprezentance.

Moški, sobota:

MARIBOR - PANVITA POMGRAD

TRIGLAV KRANJ - CALCIT VOLLEY

KRKA - ČRNUČE

ACH VOLLEY - SALONIT ANHOVO nedelja

HOČE - ŠOŠTANJ TOPOLŠICA

Ženske, petek:

LJUTOMER - ROTO KEMA PUCONCI

Sobota:
SIP ŠEMPETER - CALCIT VOLLEY

LUKA KOPER - ANKARAN HRVATINI

CALCIT VOLLEY II - NOVA KBM BRANIK

Nedelja:
FORMULA FORMIS - GEN-I VOLLEY

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
boroč
# 11.10.2018 ob 16:49
Želim si kvalitetno, zanimive, razburljive tekme, predvsem pa veliko gledalcev. Slovenska odbojka si zasluži veliko gledalcev. To je dinamična igra, z veliko lepih, atraktivnih potez. Dober servis, dober sprejem, podaja, udarec čez mrežo, blok, as...Iz trenutka v trenutek se nekaj dogaja. Ni kot pri nogometu, igra na sredini, žoga malo naprej, malo nazaj, ... Ne dvomim, da bodo igralci naredili svoje, če bodo še gledalci na tribunah, bodo še več.
top
# 11.10.2018 ob 17:27
Je kar zanimiva za gledati, ja. Sploh če vsaj poznaš odbojkarske prvine .
Pri nogometu je edino to plus, da ni konec, dokler ni konec.
Pri odbojki je tam pri 22:18 že zelo odločeno. Tudi jaz žeelim vsem dobre sezone, s cim manj poškodbami, s skalpi favoritov, napetimi tekmami in zadovoljstva ob zmagah, ali vsaj dobri igri.
richy
# 12.10.2018 ob 17:22
Odbojka mi je všeč in jo spremljam. Verjetno tudi zato, ker je v Kamniku to šport številka ena takoj za tekom na Primoža, pa na Grintavec in kolesarskih maratonov okoli Kamnika in Alp, ne smem pozabiti še vaterpola in keglanja ter od letos spet igranja članske nogometne ekipe v peti ligi.
Hec na stran, zdaj pa k odbojki. Pri fantih od Calcita pričakujem borbo za drugo mesto, za ACH pa se mi zdi, da nimajo dovolj kvalitete. Pa še nov trener, nisem ravno prepričan, da ni skočil v prevelike čevlje.
Pri dekletih pa je za Calcit realno tretje mesto. Letos se mi zdi, da bo MB in GO boljši. Pri Calcitu je sicer pozabljeno, da jih je okrepila tudi Kotnik iz Formisa, ostalih okrepitev ne poznam. Vem, da sta dvojčici Marušič iz Gorice, da pa jima manjka višine (menda samo 170 cm kar je malo za odbojko), Vukić pa ima višino in bo igra verjetno, vsaj v napadu zelo bazirala na njej. Prva težava se je že pojavila, poškodba Katje Mihevc, ki je sezono že končala.
Calcit II je pa zgodba zase. Vprašal bi se o pravilih odbojkarske zveze kako lahko nastopata dve ekipi iz istega kluba v prvi ligi. Sama ekipa se mi zdi, da bi morda lahko celo obstala v ligi, ima nekaj kadetksih in mladinskih reprezentantk, je pa definitivno daleč najmlajša, ker tako na hitro pogledano so igralke stare cca 16, 17 let.
mehmedi
# 13.10.2018 ob 15:30
glede ženskih lig so zanimiv komentar objavili tukaj

http://www.odbojkasica.si/index.php/%C4%
8Clanice/ta-vikend-se-zacenja-drzavno-prvenstvo-vsaj-3-ali-celo-4-ekipe-napovedujejo-naskok-na-vrh.html
stalin
# 12.10.2018 ob 08:08
Se oproščam, sem prezrl, so navedli Marino Cvetanović...
pocasnela
# 14.10.2018 ob 23:14
Sem pokukala #mehmedi
Res dobra napoved, se vidi, da so se poglobili v dogajanje ženske slo odbojke
stalin
# 11.10.2018 ob 22:27
Ja, nivo 1A lige se bo dvignil - novinarji ste prezrli, da je v Luko Koper prišla Marina Cvetanović in bosanska reprezentantka Iman Isanović, v GEN I volley pa Lana Ščuka.
Tako da bo zelo zanimimo prvenstvo, vsaj žensko.
sss
# 11.10.2018 ob 20:33
@top:
Pa še nekaj:
pri odbojki pri vodstvu 2:0 ne moreš postaviti bunkerja.
Za zmago moraš osvojiti 3 nize!
Zato tekma tudi pri 2:0 ali 2:1 še vedno ni odločena.
boroč
# 11.10.2018 ob 19:20
top
Pri nogometu je edino to plus, da ni konec, dokler ni konec.
Pri odbojki je tam pri 22:18 že zelo odločeno. Tudi jaz želim vsem dobre sezone, s cim manj poškodbami, s skalpi favoritov, napetimi tekmami in zadovoljstva ob zmagah, ali vsaj dobri igri.
----------------------------------------------------------------------
S tem pa se ravno ne strinjam. Gol v prvi minuti in tekma je odločena. Pri odbojki (namiznem tenisu, tenisu...) pa zmaga tisti, ki dobi zadnjo točko. In velikokrat tudi prednost 22 : 18 ni dovolj, tudi če igrajo izkušene ekipe. Malo smole, napačen servis, dotik mreže..in rezultat je poravnan. Odbojka je eden najbolj dinamičnih športov. V vsem ostalem pa delim tvoje mnenje.
mkermc
# 12.10.2018 ob 17:05
Novinar R.K. se je pa za tale prispevek zelo potrudil. Bravo in vse pohvale. Upam da bodo tudi prvenstvo spremljali majčkeno bolj podrobno, kot doslej. Si ta lep šport to zasluži.
Kazalo