ACH Volley je v petih krogih zbral tri točke. Foto: www.alesfevzer.com
ACH Volley je v petih krogih zbral tri točke. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski prvaki so s porazom izgubili realne možnosti za napredovanje, še več, zdaj so povsem blizu zadnjemu mestu v skupini. Prvo medsebojno srečanje z Romuni v Ljubljani se je končalo z zmago ACH-ja s 3:2.

Kot se je izkazalo pozneje, so domači do odločilne prednosti v prvem nizu prišli že na začetku, zaradi slabega sprejema Ljubljančanov so povedli s 6:2. Odbojkarji ACH-ja so nato vzpostavili ravnotežje, lovili tekmeca, imeli celo priložnost za izenačenje, a Janu Pokeršniku pri zaostanku s 14:15 ni uspelo zaključiti protinapada. Razlika med ekipama je bila predvsem v korektorju, na romunski strani je bil neustavljiv Laurentiu Lica, ljubljanski korektor Apostolos Armenakis pa je spet delal napake. Po enih izmed njih je Craiova povedla z 19:16, Lica je neusmiljeno rešetal ljubljansko obrambo, svojo ekipo povedel v vodstvo z 22:17 in niz je bil odločen (25:19).

V drugem nizu si nobena izmed ekip ni priigrala večje prednosti, Romuni so največ vodili za tri, po bloku Pokeršniku je bilo 15:12, v končnico pa so z dvema točkama prednosti vstopili Ljubljančani (18:20). Nato je Craiova s tremi zaporednimi točkami, zadnjo je dosegla z asom, spet prišla v prednost, toda gosti so odgovorili z blokoma Dika Puriča in Armenakisa in vnovič prišli do dveh točk prednosti. Armenakis jim je zagotovil tudi zaključno žogo, ki pa je niso izkoristili. Nato so imeli tri priložnosti Romuni, a je Armenakis svoji ekipi spet zagotovil zaključno žogo, ki jo je ACH po napaki Lice v napadu tudi izkoristil (27:29).

Romuni so na začetku tretjega niza povedli s 7:4, toda Ljubljančani, pri katerih je Pokeršnika zamenjal kapetan Andrej Flajs, so hitro vrnili udarec, ob drugem tehničnem odmoru so bili že v prednosti. A odlepiti se jim ni uspelo, prav nasprotno. Flajs je storil dve napaki pri sprejemu, trener Zoran Kedačić je v igro vrnil Pokeršnika, odločilna pa je bila "sumljiva" napaka Žige Šterna na mreži, z njo je bilo namesto 20:20 na semaforju 21:19. Po sumljivi sodniški odločitvi je gostom zbranost padla, kar so Romuni izkoristili in prišli do vodstva z 2:1 (25:21).

Ljubljančani so imeli obilo pripomb na sojenje tudi v četrtem nizu, v katerem so vodili z 12:7 in 15:11, nato pa naredili nekaj napak pri sprejemu, sodnika pa sta jih razjezila predvsem po odločitvi, da Maksimu Buculjeviću piskata napako na mreži za izid 14:15. Domači so dosegli pet zaporednih točk, prešli v vodstvo, toda gostje se niso predajali. V igro je vstopil še veteran Matija Pleško, z njegovo pomočjo so ustavili nalet domačih, toda pri izidu 23:22 dobili blok. Eno zaključno žogo so nato ubranili, druge ne (25:23).
Apostolos Armenakis, korektor ACH Volleyja: "Ekipi Craiove čestitam za zmago. Čeprav so tekmo odigrali na visoki ravni, menim, da niso bili boljši od nas. Mogoče so imeli malo sreče v dveh, treh priložnostih ob koncu tretjega in četrtega niza, kar je odločilo zmagovalca."

Skupina D, 5. krog:
CRAIOVA - ACH VOLLEY
3:1 (19, -27, 21, 23)

Craiova: Keller Gil 11, Georgescu, Koprivica 6, Stulenkov 13, Maries 1, Ene 2, Bartha 3, Lica 24, Bala 8, Todor, Suson 2, Olteanu.

ACH Volley: Flajs 1, Kozamernik 14, Kovačič, Purič 5, Satler, Pleško 1, Jurić, Kumer, Štern 15, Pokeršnik 11, Buculjević 4, Armenakis 25.

1.200 gledalcev

MODENA - BELCHATOW
3:1 (16, -21, 22, 22)

Lestvica:
MODENA                      5  5 0 14
CRAIOVA                     5  2 3  7
BELCHATOW                   5  2 3  6
ACH VOLLEY                  5  1 4  3