Ljubljanski odbojkarji so šestič osvojili srednjeevropsko ligo. Foto: Aleš Fevžer
Ljubljanski odbojkarji so šestič osvojili srednjeevropsko ligo. Foto: Aleš Fevžer

"Posojilnica Dob je favorit, je trenutno boljša ekipa od nas, a to ne pomeni, da nas bo tudi premagala. Finale se zmaguje in zmaga je tudi naša želja," je pred finalom izjavil trener ACH Volleyja Luka Slabe. Kljub njegovim besedam pa izrazitega favorita v dvoboju dveh evroligašev ni bilo. Obe ekipi sta dobili po eno medsebojno tekmo, obe s 3:2, tako da je bilo tudi tokrat pričakovati izenačeno tekmo.

Razliko naredili blokerja in organizator igre
Za naslov so na zaključnem turnirju v Pliberku prekrižali račune gostiteljem, igralcem Posojilnice Doba. V finalu so jih v ponovitvi lanskega finala iz Bratislave z zanesljivo igro in lažje od pričakovanj premagali s 3:0 (22, 17, 15). Še največ težav so imeli v prvem nizu, ki so ga rešili šele v končnici, v nadaljevanju pa so bili precej boljši tekmec. Sprejem je bil zanesljiv, razliko pa so naredili predvsem blokerja in pa organizator igre Gregor Ropret, ki se je izkazal tudi s servisi. To velja tudi za spet zelo dobrega veterana Matijo Pleška.

Slabe: Lahko jim rečem vsaka čast!
"Tekma ni bila tako lahka, kot je mogoče sklepati. Prvi niz je bil točko po točko in samo naša vztrajnost in zbranost sta nam zagotovili zmago v njem. Tudi v drugem in tretjem nizu ni bilo lahko, morali smo konstantno pritiskati, igrati odlično blokobrambo. Tudi v napadu nismo grešili, zaradi tega je bila taka razlika. Vrhunsko raven smo morali držati vso tekmo in glede na stanje, kakršno je bilo v zadnjih treh, štirih dneh, v katerih smo imeli veliko težav z boleznimi, so fantje odigrali nad vsemi pričakovanji. Raven igre gre zagotovo v skupino tistih, ki smo jih igrali v Ligi prvakov. Menim, da je vsak naredil več, kot smo od njega pričakovali. Od Matije Pleška, ki je bil pravi vodja na igrišču, in to v najpomembnejših trenutkih, do Gregorja Ropreta, ki se je na tekmo odlično pripravil, fenomenalno dirigiral ekipi in se držal navodil, Jana Pokeršnika, ki je na korektorskem mestu zamenjal Janka Breganta ter opravil težko delo odlično, Jana Klobučarja, ki nas je nosil vso tekmo, do naših srednjakov, Matej Vidič in Ivan Mihalj sta popolnoma zaustavila domače igralce. Vsi so dali to, kar smo se na analizi dogovorili, najbrž še več. Lahko jim rečem vsaka čast," je dejal Slabe.

Finale:
ACH VOLLEY - Posojilnica Dob
3:0 (22, 17, 15)

ACH Volley: Flajs, Pokeršnik 14, Klobučar 12, Pleško 10, Bergant 3, Ropret 4, Fabjan, Mihalj 4, Brulec, Vidič 8, M. Koncilja.

Posojilnica Dob: De Sousa Sequeira 16, Kosl 2, Hruška, Binder, Kovačič, Wohlfahrtstätter 6, Wawrzynczyk 4, Satler 2, Grut 3, Pušnik, D. Koncilja 7, Meklin.

Tekma za 3. mesto:
CHEMES HUMENE - Amstetten Hypo
3:0 (18, 17, 22)