Medtem ko ima slovenska moška reprezentanca nastop na EP-ju 2017 že zagotovljen, bodo morale ženske v težke kvalifikacije. Foto: BoBo
Medtem ko ima slovenska moška reprezentanca nastop na EP-ju 2017 že zagotovljen, bodo morale ženske v težke kvalifikacije. Foto: BoBo

Skupina se bo križala s skupino D, v kateri so Hrvaška, Izrael, Slovaška in Portugalska. Na prvenstvo so že uvrščene Rusija, Srbija, Nizozemska, Nemčija in Turčija. Kvalifikacije bodo na sporedu septembra, prvi turnir skupine F bo gostila Češka, drugega pa Slovenija, kjer bodo tekme od 22. do 25. septembra. Na prvenstvo, ki ga bosta skupaj organizirala Azerbajdžan in Gruzija, se bo uvrstila najboljša ekipa iz vsake kvalifikacijske skupine, drugouvrščene ekipe pa čakajo dodatne kvalifikacije.

"Nisem zadovoljen, dobili smo eno najtežjih mogočih skupin. Češka in Belorusija sta trenutno boljši reprezentanci od nas, kar dokazujeta njuni uvrstitvi z evropskega prvenstva. Na Nizozemskem in v Belgiji septembra letos je Belorusija zasedla deveto, za uvrstitev v četrtfinale namučila tudi Poljsko, Češka pa 11. mesto. Tudi Grčija ni za podcenjevanje," z žrebom ni zadovoljen slovenski selektor Bruno Najdič, ki pa vendarle ne meče puške v koruzo že pred začetkom kvalifikacij.

"Če hočemo premagati Češko, s katero smo lani v kvalifikacijah po dveh odličnih predstavah dvakrat izgubili, ali Belorusijo, bomo morali napredovati, narediti preskok," meni selektor, ki je zadovoljen, da bosta turnirja septembra, se pravi po evropski ligi, v kateri bo Slovenija po enoletnem premoru spet nastopala. "V prihodnji sezoni bomo nastopili v evropski ligi, kar nam bo v pripravah na evropske kvalifikacije zelo koristilo. Želim si, da bi v evropski ligi igrali čim bolje in dobro igro prenesli tudi na oba septembrska turnirja. Če bi kvalifikacije potekale maja, bi imel zaradi študijskih obveznosti deklet verjetno kar nekaj težav s sestavo ekipe, septembra pa bodo izbrani vrsti po vsej verjetnosti na voljo vsa dekleta."

Evropsko prvenstvo za dekleta v kategoriji U-19 bosta skupaj gostili Slovaška in Madžarska, v kvalifikacijah za prvenstvo pa bodo nastopile tudi mlade slovenske odbojkarice, ki se bodo v 2. krogu kvalifikacij v skupini F pomerile s Francijo, Latvijo in Azerbajdžanom, tekme bodo v Latviji.

Na evropsko prvenstvo v kategoriji U20, ki bo potekalo v Bolgariji, se bodo skušali uvrstiti tudi mladi slovenski odbojkarji, ki jih v 2. krogu, prav tako v kvalifikacijski skupini F, čakajo Belgijci, Finci in Ukrajinci. Slovenci se bodo za uvrstitev borili na domačih tleh.