Earvin Ngapeth, ki je v četrtek z Modeno gostoval v Stožicah, je bil najboljši igralec zaključnega turnirja svetovne lige in drugi najboljši sprejemalec napadalec na zadnjem evropskem prvenstvu. Foto: cev.lu
Earvin Ngapeth, ki je v četrtek z Modeno gostoval v Stožicah, je bil najboljši igralec zaključnega turnirja svetovne lige in drugi najboljši sprejemalec napadalec na zadnjem evropskem prvenstvu. Foto: cev.lu

To, da francoska reprezentanca še ni uvrščena na olimpijske igre, je škandal.

Modena se je po dvanajstih letih vrnil v elitno evropsko tekmovanje in za uvod s 3:0 premagala ACH Volley. Foto: cev.lu

Igramo po vsem svetu in zato ogromno potujemo, kar predstavlja zelo velik stres in napor za telo. Res je treba spremeniti stvari in upam, da se bo s časom to res zgodilo, kajti če se bo to nadaljevalo, ne bomo več igrali za reprezentance.

Earvin Ngapeth je bil pred kratkim tarča rasističnih žaljivk. Foto: Facebook

Trenutno eden najboljših odbojkarjev na svetu, tudi najkoristnejši igralec zaključnega turnirja svetovne lige in drugi najboljši sprejemalec napadalec na zadnjem evropskem prvenstvu (najboljši je bil Tine Urnaut), velja za težavnega in arogantnega, vendar je to, kot nam je zaupal v ekskluzivnem pogovoru za TV Slovenija, prtljaga iz preteklosti, ki se je želi znebiti. Odkrito je spregovoril tudi o rasizmu, po tekmi evropskega prvenstva s Srbijo je namreč na družabnem omrežju objavil sporočilo, polno rasističnih napadov, ki ga je prejel v svoj nabiralnik. Earvin Ngapeth pa ni znan le po odbojkarskih mojstrovinah, svoj prosti čas in energijo usmerja v glasbeno ustvarjanje, našli ga boste pod umetniškim imenom "Klima".


Ekipa Modene je, kljub temu da niste imeli veliko časa za pripravo, v dobri formi. Osvojili ste že italijanski superpokal, v prvenstvu ste še neporaženi, zelo dobro ste uigrani z organizatorjem igre Brunom Rezendejem, ki velja za enega najboljših na svetu. Zagotovo ste si postavili visoke cilje v tej sezoni, tako v domačem prvenstvu kot v evropskih tekmovanjih.
Res je, da nismo imeli veliko časa za pripravo, ampak se dobro poznamo, saj je ekipa v primerjavi s preteklo sezono skoraj nespremenjena. Novinec je le Lucas Saatkamp, ki pa Bruna dobro pozna iz reprezentance. Modena že dolgo ni igrala v ligi prvakov (letos prvič po dvanajstih letih – op. p.), ampak letos imamo ekipo, ki bi lahko dosegla veliko, zato je to zagotovo naš cilj.

Kako daleč, torej?
Vse do finala …

Omenili smo že, da ni bilo veliko časa za pripravo. Eden od razlogov je tudi pozen termin evropskega prvenstva. Kako igralci gledate na to, kar počne vodstvo evropske in svetovne zveze? Govorimo o spremembah terminov, sistema tekmovanj in tudi nelogičnih pravil, po katerih Francija kot zmagovalec evropskega prvenstva in svetovne lige ni neposredno uvrščena na olimpijske igre?
Ja, vse po malem je narobe in to, da francoska reprezentanca še ni uvrščena na olimpijske igre, je škandal. Potem so tu še druge stvari. Čeprav je Francija zmagala v svetovni ligi, ni osvojila vseh možnih točk za razvrstitev na svetovni lestvici, saj se je na zaključni turnir prebila kot zmagovalka druge skupine. To je res skrb vzbujajoče. Še bolj je problematičen urnik tekmovanj, saj je ogroženo zdravje igralcev, ne samo francoskih, vseh na svetu. Po petih mesecih treningov in dela z reprezentanco sem imel le pet dni počitka. Jasno je, da je treba nekaj spremeniti, kajti to je telesno prenaporno in tudi nevarno.

Res je utrujajoče, pa tudi klubska sezona je ogrožena.
V vseh ostalih športih je to bolje urejeno. Ni svetovne lige v košarki, v rokometu, v nogometu. Tukaj pa svetovna liga traja dva meseca in pol, igramo po vsem svetu in zato ogromno potujemo, kar predstavlja zelo velik stres in napor za telo. Res je treba spremeniti stvari in upam, da se bo s časom to res zgodilo, kajti če se bo to nadaljevalo, ne bomo več igrali za reprezentance.

Kaj je po vašem mnenju rešitev?
Ali ukiniti svetovno ligo, ali skrajšati tekmovanje, ali pa ne bo več reprezentanc. Preprosto.

V finalu evropskega prvenstva je Francija, ki ima po mnenju mnogih najboljšo in najlepšo igro na svetu, premagala Slovenijo, ki je bila presenečenje prvenstva. Kaj menite o slovenskih igralcih?
Tudi mi smo bili presenečenje prvenstva. Mislim sicer, da v finalu nista igrali dve najmočnejši ekipi, temveč dve skupini, ki sta se najbolje ujeli, z najboljšim vzdušjem, igrali kot pravi moštvi. Rad sem igral proti Sloveniji, to si je zaslužila, to je ekipa, ki je osvojila evropsko ligo. So super ekipa, tako kot mi - ne najmočnejše moštvo, ampak skupina prijateljev, ki igra res kot ekipa.

Prvenstvo ste zaključili z eno od svojih znamenitih potez, udarcem žoge z obratom. Nekateri pravijo, da s tem ponižujete nasprotnike, drugi menijo, da so take zadeve magnet za gledalce, da skrbite za šov. Vi se verjetno strinjate s slednjimi.
Tega res nisem storil, da bi kogarkoli ponižal, to pač počnem ves čas, od malega. Res je, gre za šov, na igrišču se želimo zabavati, ampak tudi dosegati točke. To je v bistvu najpomembnejše, zato sem se odločil za to potezo, ki včasih uspe, včasih pač ne. Ampak ja, treba se je zabavati, drugače bi bil dolgčas.

Ko že govorimo o zabavi – navdušujete tudi s pričeskami, kdo poskrbi za njih?
Moj prijatelj v Modeni. Vedno sem poln idej.

Kaj pa glasba, lahko zdaj po vseh teh uspehih pričakujemo kako novo uspešnico?
Ravno prejšnji teden sem v Modeni našel glasbeni studio, v katerem bom lahko znova začel delati kaj novega.

Imate še čas, da se ukvarjate z glasbo?
No, ne preveč, ampak če imam priložnost, recimo po večernem treningu, zakaj pa ne.

O vas pogosto slišimo, da ste težavni, arogantni, da ste enfant terrible.
To je preteklost in preteklost ti pogosto sledi. Bil sem mlad, počel sem neumnosti, velikokrat pa se mi je zgodila krivica. Trudil sem se, da bi to popravil. Če bi me ljudje radi še naprej imeli za takega, za enfant terribla, pa naj me imajo. To ni tako grozno, da bi se s tem obremenjeval.

V zadnjem obdobju ste bili znova tarča rasističnih napadov. Kako je to vplivalo na vas, na vašo igro, kdo vam je najbolj stal ob strani? Videli smo lahko podporo številnih odbojkarjev, med odmevnejšimi je bila tista Osmanyja Juantorene.
Na mojo igro sploh ni vplivalo, tudi name ne, saj sem tega že nekaj časa navajen, to se ne dogaja le v Franciji. Sčasoma se pač navadiš, otopiš. In prav zaradi tega je to postalo težava – ker so se ljudje navadili, da je to normalno. Ti napadi so lahko priložnost, da se pokaže, da to res obstaja, čeprav ljudje pravijo, da rasizma ni, da to ne obstaja. To je realnost, proti temu se je treba boriti, to bi rad povedal vsem.

To, da francoska reprezentanca še ni uvrščena na olimpijske igre, je škandal.

Igramo po vsem svetu in zato ogromno potujemo, kar predstavlja zelo velik stres in napor za telo. Res je treba spremeniti stvari in upam, da se bo s časom to res zgodilo, kajti če se bo to nadaljevalo, ne bomo več igrali za reprezentance.

Ngapeth eden največjih zvezdnikov odbojke
Ngapeth eden največjih zvezdnikov odbojke