Odbojkarice Nove KBM Branik so že trinajstič postale slovenske pokalne zmagovalke. V kamniški hali ob vznožju Starega gradu jim je uspel kraljevski preobrat, saj so zaostajale z 0:2. Foto: Ervin Čurlič
Odbojkarice Nove KBM Branik so že trinajstič postale slovenske pokalne zmagovalke. V kamniški hali ob vznožju Starega gradu jim je uspel kraljevski preobrat, saj so zaostajale z 0:2. Foto: Ervin Čurlič
Calcit Kamnik
Calcit Volleyball je izgubil tretji pokalni finale. Foto: Ervin Čurlič
Flajs in Urnaut po polfinalu ACH Volley - Salonit
Pokal po preobratu Mariborčankam

Mariborska ekipa je zmagala s 3:2, čeprav je Calcit Volleyball, ki gosti pokalni turnir, vodil z 2:0. Odločilni niz se je končal na 12. Dvoboj je bil razburljiv, poln preobratov in zelo izenačen. Razmerje v točkah, osvojenih z napadi, je bilo 50:50.

V uvodnem nizu si je Nova KBM Branik priigrala dve zaključni žogi, toda kamniška ekipa je zaostanek 22:24 spremenila v prednost 25:24 in izkoristila drugo zaključno žogo. V drugem nizu je Calcit Volleyball prevladoval, z začetnimi udarci je blestela Ana Bogdanovič in prednost je narasla na 18:9.

Po zaostanku z 0:2 v nizih je sledil preobrat. Nova KBM Branik je ob učinkoviti igri Monike Potokar v tretjem nizu že vidno prevladovala, izboljšala servis, sprejem in predvsem blok ter po treh zaporednih točkah povedla z 18:12. Četrti niz so gostje dobile na 18, potem ko so Štajerke, ki so še naprej odlično igrale v bloku, povedle z 18:13.

V odločilnem nizu si je kamniška ekipa sicer zelo želela, da v tretjem finalu le osvoji pokalno lovoriko, toda pri izidu 7:7 je Novi KBM Branik uspel delni izid 6:0.

V moškem delu turnirja so se v finale uvrstili odbojkarji ACH Volleyja in Calcita Volleyball. Prvi so s 3:0 premagali Salonit Anhovo, drugi pa s 3:1 UKO Kropo.

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: "Moram reči, da je bila to prava poslastica za ljubitelje odbojke, pravi finale. Domača ekipa je igrala izvrstno, mi nismo pokazali igre, ki smo jo letos že, smo pa seveda zelo zadovoljni, da se nam je po zaostanku uspelo vrniti v igro in osvojiti novo lovoriko. Danes nismo pričakovali lahke tekme, vedeli smo, da ne bo 3:0. Zato smo se na tekmo tudi psihološko pripravili, kar se nam je obrestovalo.

V ekipi imamo rojeno zmagovalko, kapetanko Aleksandro Milosavljević, ki v še tako težkih trenutkih verjame v zmage, to pa zna prenesti tudi v glave soigralkam. In prav glave so najbrž danes odločile. Delo smo si sicer otežili v prvem nizu, ki smo ga imeli dobljenega, a ga vseeno nismo osvojili. V prvih dveh nizih se nam niso obrestovale klasične menjave, a nič zato, ekipa si vseeno zasluži velike čestitke. Pri zaostanku 0:2 ni obupala, zato je bila nagrajena."

Oleg Gorbačov, trener Calcita Volleyballa: "Rad bi čestital Mariboru. Njegove igralke so zdržale do konca, zato so si zmago zaslužile. Odločilen je bil danes sprejem. Mi smo po zaslugi njihovega slabega sprejema dobili prva dva niza, na isti način pa izgubile preostale tri. S tem, da je v odločilnem nizu svojo vlogo odigrala tudi psiha. Če zapraviš vodstvo 2:0, se je je težko vrniti v igro, v 'tie breaku' enostavno nimaš veliko možnosti. Še posebno, če pade še servis. Vseeno pa bi pohvalil tudi svojo ekipo, ki se do zadnje točke ni predala."

Pokal Slovenije, zaključni turnir, Kamnik

Moški, polfinale:
ACH VOLLEY - Salonit Anhovo
3:0 (21, 19, 14)

CALCIT VOLLEYBALL - Uko Kropa
3:1 (-23, 15, 21, 18)

Finale bo v četrtek ob 19.00.

Ženske, finale:
CALCIT VOLLEYBALL - NOVA KBM BRANIK
2:3 (25, 18 , -22, -18, -12)

Calcit Volleyball: Vrhovnik 10, Turnšek 19, Lenarčič 8, Handanović 1, Urbančič, Kramolc 12, Hadžić 6, Hribar, Ljubetić, Hmezić 2, Bogdanović 18, E. Mori.

Nova KBM: M. Jerala, Pehnec, Potokar 26, Kaučič 15, Ammerman 16, Pintarič 3, Milosavljević 5, U. Jerala, Planinšec 8, Proković, Hutinski 11, Kučej, Blagne.

Polfinale:
NOVA KBM BRANIK
- Hit Nova Gorica
3:0 (19, 22, 18)

CALCIT VOLLEYBALL - Vital
3:0 (12, 11, 10)

Flajs in Urnaut po polfinalu ACH Volley - Salonit
Pokal po preobratu Mariborčankam