Tine Urnaut je prispeval 16 točk k zmagi Slovenije. Foto: Aleš Fevžer
Tine Urnaut je prispeval 16 točk k zmagi Slovenije. Foto: Aleš Fevžer
Alen Šket
Alen Šket je bil izjemno razpoložen. Foto: Aleš Fevžer
Slovenski odbojkarji ugnali Hrvate v Dalmaciji

Povratna tekma bo čez šest dni v Stožicah. Slovenski odbojkarji nadaljujejo zmagoviti niz. Potem ko so uspešno opravili kvalifikacije za svetovno prvenstvo, so naredili tudi velik korak k uvrstitvi na evropsko prvenstvo. Uspeh bo treba potrditi še v Stožicah, kjer morajo zmagati še enkrat, ali pa vsaj dobiti zlati niz.

Manjkala sta poškodovana Gregor Ropret (bolečine v rami) in Jan Pokeršnik. Zamenjala sta ju Jan Brulec in Jan Klobučar, ki pa sta premalo izkušena, da bi tekmo začela v postavi. Tako je bilo edino vprašanje pred tekmo le, kdo jo bo začel na mestu korektorja. Selektor se je odločil za Alena Šketa.

Hrvati bolje začeli
Prav Šket, novi igralec Modene, je bil na začetku najvidnejši igralec v slovenski ekipi (v prvem nizu je dosegel osem točk), a je bil premalo, da bi njegova ekipa prevzela pobudo. Gostitelji so po zaslugi dobrega bloka in servisov prišli do vodstva 12:8, Slovenci so jih po seriji dobrih servisov Matevža Kamnika ujeli (16:16), a po zaostanku 21:22 nato naredili nekaj nepotrebnih napak, tako da so tekmeci spet prišli do prednostih treh točk in zmage v prvem nizu.

Popoln preobrat v drugem nizu
Odmor med nizoma je gostom prišel še kako prav in na igrišče so se vrnili kot povsem drugačno moštvo. Povedli so s 6:1, po točki Kamnika pa na prvi odmor odšli s prednostjo 8:3. Šket in Alen Pajenk sta ju z blokoma še povečala, pri tem je imel veliko zaslug servis Kamnika, ki je za nameček dosegel še as, tako da je bilo na semaforju 3:11. Hrvati niso imeli niti najmanjših možnosti, da bi prišli do preobrata.

Razigral se je kapetan Urnaut
Varovanci Luke Slabeta so nadaljevali v tem ritmu. Hrvati so si opomogli od šoka, v tretjem nizu držali korak do izida 11:11, a nato je na prizorišče stopil slovenski kapetan Tine Urnaut. Z odličnimi servisi je svoji ekipi priskrbel štiri točke prednosti, nato pa so ga pri izvajanju začetnih udarcev posnemali še Kamnik, Šket in Klubučar (16:25).

Slovenci nanizali sedem točk zapored
Vse do izida 14:10 in izključitve Dejana Vinčića, ki naj bi se nešportno obnašal, je kazalo na peti niz. A Slovenci so dobili dodaten zagon, rezervni podajalec Brulec se ni ustrašil odgovorne naloge, svojo ekipo je ob občutni pomoči soigralcev (predvsem serverja Kamnika) popeljal do sedmih zaporednih točk. Ko je Pajenk z blokom priskrbel štiri točke prednosti, je bilo jasno, da se hrvaška barka potaplja.

Izjavi po tekmi:
Luka Slabe, selektor:
"Od Hrvatov sem pričakoval, da nas bodo na začetku bolj stisnili v kot, a se to ni zgodilo, res pa je, da mi tega nismo izkoristili, tudi mi smo v glavnem le čakali. Za naslednje tri nize pa nimam pripomb, vse smo imeli pod nadzorom. V četrtem je italijanski sodnik naredil neumnost, Vinčić si je zaslužil rumen karton, ne pa rdečega. A to je dodatno razjezilo fante, v igro je prišel Brulc, naredil tri, štiri odlične poteze in vse se je dobro končalo. Vemo, da je ogromno stvari še za podelati, a danes ne bi govoril o tem. Čustveno sem utrujen, zato tokratni zaključki ne bi bili relevantni, tako kot bodo jutri ali v naslednjih dneh. Važno pa je, da smo tekmo dobili in upam, da bo tako tudi v Stožicah. Hrvati bodo nevarni do zadnjega trenutka."

Tine Urnaut, kapetan: "Pričakovali smo, da bo napeta, nervozna tekma. To se je videlo v prvem nizu, v tekmo nismo vstopili na način, kot bi si želeli. A ostali smo mirni, začeli boljše servirati in igrati v obrambi, najbolj pomembna stvar pa je, da smo bolj uspešno zaključevali protinapade. Po izključitvi Vinčića se nisem ustrašil in videli ste, zakaj. Brulec je odigral zelo, zelo kakovostno. Po njegovih potezah, obrambah in podajah smo spreobrnili rezultat in zasluži si pohvale. Mislim, da se tekma v Ljubljani ne bo dosti razlikovala od te, mogoče bodo Hrvati še bolj pritisnili in tvegali, da nas bi odmaknili od mreže. A mi moramo ostati mirni ter čakati na svoje priložnosti."

Dodatne kvalifikacije za EP, Kaštel Sućurac, prva tekma:
HRVAŠKA - SLOVENIJA
1:3 (22, -16, -16, -19)

Hrvaška: Žukovski 3, Sabljak 7, Galić 9, Nojić 7, Ščerbakov, Raić 22, Sarčević, Sedlaček, Čosić 3, Peterlin 1, Zimakijević, Puljić 2.

Slovenija: Flajs, Pajenk 8, Brulec 1, Šket 22, Gasparini, Kamnik 11, Plot, Vinčić 3, Klobučar, Urnaut 16, Vidič, Čebulj 11.

Povratna tekma bo v soboto, 8. junija, v Stožicah.

Slovenski odbojkarji ugnali Hrvate v Dalmaciji