Moška reprezentanca bo v Harkovu igrala proti Švedski, Ukrajini in Nemčiji. Foto: BoBo
Moška reprezentanca bo v Harkovu igrala proti Švedski, Ukrajini in Nemčiji. Foto: BoBo

Moška izbrana vrsta bo prvega od dveh kvalifikacijskih turnirjev odigrala v Harkovu, kjer se bo najprej pomerila s Švedi, nato pa še z domačini Ukrajinci in favoriziranimi Nemci, ženska pa se bo na turnirju v Mariboru najprej udarila s Francijo. V soboto in nedeljo jo čakata še reprezentanci Belgije in Črne gore. Tako pri moških, ki bodo imeli drugi turnir v Mariboru, kot pri ženskah, kjer bo odločitev znana v Kortrijku v Belgiji, se bosta le najboljši reprezentanci v seštevku dveh turnirjev uvrstili na prvenstvo, drugouvrščeni ekipi pa bosta odšli v dodatne kvalifikacije.

Prenos tekme iz Maribora med odbojkaricami Slovenije in Francije bo danes ob 16.50 na TV Slovenija 2.

V obeh slovenskih reprezentancah je vzdušje odlično, čeprav imajo vsaj pri moških veliko težav s poškodbami. Že pred časom so morali zaradi poškodb nastop odpovedati Alen Šket, Matevž Kamnik in Davor Čebron, Vid Jakopin po zdravstvenih težavah še ni pripravljen, najnovejši na seznamu poškodovanih pa je organizator igre Dejan Vinčić, ki v Harkov ni odpotoval. Kljub temu kapetan Tine Urnaut napoveduje, da predaje ne bo, cilj še vedno ostaja vsaj drugo mesto in dodatne kvalifikacije. Izredno pomembna bo že prva tekma s Švedsko, ki je na papirju avtsajder v skupini E, a se je vendarle ne sme podcenjevati.

"Vsekakor so lahko zelo nevarni, kdor pride do te faze kvalifikacij, prav gotovo ni slab. Res je, da Nemčijo in Ukrajino poznamo nekoliko bolje, saj smo z njima že igrali, toda vemo, da imajo Skandinavci v svojih vrstah nekaj odličnih posameznikov, ki igrajo v močnih ligah. Njihov glavni igralec je visoki napadalec Marcus Nilsson, ki je že igral na nekaj zaključnih turnirjih Lige prvakov. Švedske igre si sicer še nismo ogledali, za to bo še čas. Ne glede na njihovo kakovost verjamem, da smo mi boljši," je pred tekmo s Švedi, dobitniki srebrne kolajne z evropskega prvenstva 1989 (po tem niso več dosegli omembe vrednega rezultata, od leta 1993 pa niti niso sodelovali na največjih tekmovanjih), optimističen, a hkrati previden Urnaut.

Tako kot fantje si na prvenstvo želijo tudi dekleta, ki pa imajo nekoliko manj možnosti. Pomlajeni reprezentanci manjka predvsem izkušenj, toda obljubljajo, da bodo z borbenostjo poskušale presenetiti.

Moško evropsko prvenstvo 2013 bosta gostili Danska in Poljska, ženskega pa Nemčija in Švica.