Turki so imeli v prvem nizu pobudo, pred samo končnico vodili že za štiri točke (15:19), toda po zamenjavi podajalca, ko je Dejan Vinčić zamenjal Gregorja Ropreta, so domači prišli do izenačenja na 23:23. V končnici prvega niza je v igro prišel tudi Alen Šket, ki pa se je pokazal kot tragična figura, saj je pri izidu 23:24 poslal žogo v avt (23:25).

V slovenskem napadu je blestel Tonček Štern, ki je dosegel 19 točk. Foto: www.alesfevzer.com
V slovenskem napadu je blestel Tonček Štern, ki je dosegel 19 točk. Foto: www.alesfevzer.com

Ropret odlično serviral
Vse, kar se je v prvem nizu dogajalo, pa so gostitelji hitro pozabili. V drugem nizu so prikazali precej boljšo igro. Če je v prvem nizu manjkal pritisk s servisom, se je v drugem nizu to spremenilo. Še posebno, ko je v drugem delu niza za servisno črto stopil Ropret, ki je bil najzaslužnejši, da v nizu ni bilo dramatičnosti in da je Slovenija izenačila na 1:1.

To, za kar je v drugem nizu poskrbel Ropret, je v tretjem, v katerem so imeli Slovenci ves čas pobudo, ponovil Jan Kozamernik. Z njegovimi float servisi se gosti niso znali spoprijeti, že pred samo končnico, ko je slovenski bloker dosegel as za 20:14, je bilo jasno, da bo Slovenija vodila z 2:1.

Štern in Čebulj nizala točke

Slovencem gre za zdaj vse po načrtu. Od uvrstitve v Ligo narodov, naslednica Svetovne lige, jih ločita še dve zmagi. Foto: www.alesfevzer.com
Slovencem gre za zdaj vse po načrtu. Od uvrstitve v Ligo narodov, naslednica Svetovne lige, jih ločita še dve zmagi. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi v četrtem nizu dvoma o zmagovalcu ni bilo. Domači so na krilih Tončka Šterna in Klemna Čebulja nadzorovali igro od začetka do konca. Naredili so manj napak od tekmecev, za glavno razliko pa je spet poskrbel servis. Odločilno točko za zmago s 25:17 je z varanjem dosegel Štern, ki je bil z 19 točkami najučinkovitejši igralec tekme. Čebulj jih je pri Sloveniji dodal 13, Alen Pajenk in Tine Urnaut pa po 10.

"Zadovoljen sem, vsekakor smo bili priča lepi zmagi. Sicer to še ni tista igra, ki si jo res želim, a vseeno iz dneva v dan napredujemo. Bili smo skoncentrirani, podobno moramo nastopiti tudi jutri proti Belorusiji, ki nikakor ni naivna reprezentanca" je dejal selektor Slovenije Alberto Giuliani.

V sobotnem polfinalu proti Belorusiji
V skupini B je prvo mesto osvojila Kuba, ki je premagala tako Belorusijo kot tudi Egipt. V polfinale so se uvrstili še Belorusi, ki bodo v sobotnem polfinalu (20.30) nasprotnik Slovencev. Drugi polfinalni par je Kuba – Turčija. Finale bo v nedeljo. Zmagovalec se bo uvrstil v Ligo narodov, ki je naslednica Svetovne lige.

KVALIFIKACIJE ZA LIGO NARODOV, LJUBLJANA, Stožice, skupina A:
SLOVENIJA - TURČIJA
3:1 (-23, 16, 15, 17)

Slovenija: T. Štern 19, Pajenk 10, Kozamernik 6, Šket 4, Gasparini, Vinčić 1, Štalekar, Štern, Kovačič, Toman, Videčnik, Ropret 3, Urnaut 10, Čebulj 13.

Turčija: Unver 3, Subasi 4, Aydin, Eksi 2, Gulmezoglu 16, Lagumdžija 6, Karasu 5, Kurt, Toy 8, Mert, Ulu 3, Metin, Yatgin 3, Done.

SLOVENIJA - ČILE
3:0 (15, 15, 19)
TURČIJA - ČILE
3:0 (13, 22, 22)


Skupina B:
EGIPT - BELORUSIJA
2:3 (21, -16, 20, -24, -9)
KUBA - BELORUSIJA
3:1 (20, -21, 21, 20)
EGIPT - KUBA
2:3 (-23, -18, 23, 22, -7)

POLFINALE, sobota ob 17.00:
KUBA - TURČIJA

Ob 20.30:
SLOVENIJA - BELORUSIJA

Finale bo v nedeljo. Zmagovalec se uvrsti v Ligo narodov, ki je naslednica
Svetovne lige.