SP v odbojki 2018
Po prostem četrtku se v petek svetovno prvenstvo nadaljuje z uvodnimi tekmami drugega dela. Slovenci, ki prvič igrajo na svetovnem prvenstvu, so prvi del turnirja opravili zelo dobro, v petek pa bodo spet igrali z Belgijo. Foto: OZS
VIDEO
Kovač: Slovenija lahko pr...

Dodaj v

Slobodan Kovač: "To je priložnost generacije!"

Belgija mora pasti še enkrat!
20. september 2018 ob 20:56
Bologna - MMC RTV SLO, STA

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo v petek ob 20.30 odigrala prvo tekmo drugega dela svetovnega prvenstva. Tekmec bo Belgija, ki jo je v prvem delu prvenstva premagala s 3:2.

Slovenci se dobro zavedajo, da bo to čisto drugačna tekma, ki jo bodo morali začeti bolje kot v soboto, ko so že zaostajali z 0:2, po vstopu Alena Šketa in Gregorja Ropreta pa je sledil preobrat in zmaga. Ta ji sicer ni pomagala, da bi bili na lestvici boljši od Belgije, da bi drugi del začeli z več točkami od nje, a vse se lahko še spremeni in Slovenci so trdno odločeni, da se tudi bo.

Vse tri tekme je treba dobiti
"Pred nami je pomembna tekma, če ne celo najpomembnejša. Če hočemo ostati v igri za uvrstitev med najboljših šest ekip na svetu, jo moramo premagati, praktično moramo dobiti vse tri tekme, proti Belgiji, Braziliji in Avstraliji. Mislim, da za to imamo možnosti, a moramo to pokazati na igrišču," se pomembnosti tekme zaveda selektor Slobodan Kovač.

Selektor pravi, da bodo morali predvsem bolje začeti, saj Belgijci še enega preobrata zagotovo ne bodo dovolili. Uvod bo tako zelo pomemben, če bodo dobili prvi niz, bo v nadaljevanju laže.

Težko bo gledati nekatere posnetke
"Enostavno se bom morali vrniti nazaj in osvežiti spomin na to, kako Belgijci igrajo. Vem, da igralcem ni lahko še enkrat gledati posnetkov, ki smo jim jih pripravili, a bodo morali. Še posebno, ker se v prvi tekmi navodil niso držali. Glava mora sprejeti informacije, le tako jih lahko zaustavimo prej," meni Kovač, ki spet izpostavlja, da bo za zmago potreben predvsem dober servis.

Ključen bo dober servis
"Potrebujemo zanesljivejši servis, to nam je v prejšnjih tekmah manjkalo. Manjkala nam je kakšna serija dobrih servisov, da igralec ne pokaže le enega, ampak več dobrih. Vemo, da so tega sposobni, a doslej smo to videli le proti Italiji, in še to le v enem nizu," je tisto, kar je na dosedanjih tekmah najbolj pogrešal, izpostavil selektor ter dodal še eno stvar, ki njegovim igralcem manjka.

Priložnost generacije!
"Fantom manjka odločnosti, agresije in zavedanja, da je to priložnost generacije. Rekel sem jim, da naj sanjajo, da naj si želijo, takih priložnosti ne bo več veliko. Imamo dobro skupino, lahko premagamo vse tri tekmece, toda fantje morajo v to verjeti. Prvi niz proti Italiji je pokazal, da lahko igramo z najboljšimi, verjamem, da bo tako v treh nizih proti Belgiji," je svoje upanje, da bo tekma hitro končana v korist Slovenije, izrazil Kovač.

Začetne postave ni hotel izdati, a najbrž bo začela ista postava kot na večini tekem, z Dejanom Vinčičem na mestu organizatorja igre in Klemnom Čebuljem na mestu sprejemalca, Šket in Ropret bosta spet ostala na klopi.

Ne moreš presenetiti s Šketom ...
"Tekmo bo začelo šest igralcev in libero, samo to lahko povem. Z Vinčičem je položaj v zvezi s poškodbo boljši, bomo videli, kako bo jutri, precej boljše je tudi s Tončkom Šternom, ki bo najbrž tudi na voljo. O postavi se bom odločil pred tekmo, potem pa bomo videli, kaj bomo potrebovali, ali boljšega sprejemalca ali boljšega napadalca," je dejal Srb, ki kljub trditvam Belgijcev, da jih je v prvi tekmi presenetil Šket in da nanj niso bili pripravljeni, tega ne verjame.

"Če bi jaz na primer v igro poslal Mateja Köka, ki sicer ni z nami, bi bilo to presenečenje. Šketa pa vsi dobro poznajo, vedo, kako dober napadalec je, lani je odigral vse tekme evropskega prvenstva, star je 29 let, on zanje zagotovo ni presenečenje. Sem zelo zadovoljen z njim, je velik profesionalec, dela to, kar se od njega pričakuje, tako da nanj zagotovo računam," je zaupanje v Šketa izrazil srbski strokovnjak.

DRUGI DEL, skupina F, Bologna

Petek ob 17.00:
BRAZILIJA - AVSTRALIJA
Ob 20.30:
BELGIJA - SLOVENIJA

Sobota ob 17.00:
AVSTRALIJA - BELGIJA
Ob 20.30:
SLOVENIJA - BRAZILIJA

Nedelja ob 17.00:
SLOVENIJA - AVSTRALIJA
Ob 20.30:
BELGIJA - BRAZILIJA

Lestvica:               
BRAZILIJA      5 4 1 13:6 11  
BELGIJA       5 3 2 11:8 10  
SLOVENIJA      5 3 2 12:10 9  
AVSTRALIJA     5 2 3  9:11 7  
V tretji del napredujejo zmagovalci  
skupin in dva najboljša drugouvrščena. 
T. O.
Prijavi napako
Komentarji
alojzr2
# 20.09.2018 ob 22:29
Odbojkaši imajo težave s temi tekmovalnimi sistemi.
Ziher je kje v tekmovalnih pravilih člen, da če Slovenija osvoji prvenstvo, mora naslov potrditi tako, da vse reprezentance zmaga še enkrat, drugače ne velja. Tudi če ji uspe, pa ni uvrščena na naslednje tekmovanje.
Bregas
# 21.09.2018 ob 07:56
Na žalost je FIVB najslabša krovna zveza od vseh športov na Zemlji. Kar naprej si nekaj izmišljuje, spreminja pravila in mešetari. Na primer: za to prvenstvo so spremenili pravilo o potiskanih žogah v blok, t. i. točkah z izkoriščanjem bloka. Če žogo potiskaš naravnost, je od tega prvenstva še prav, če jo potiskaš v stran, pa je že izgubljena točka. Zanimivo, da so za to novo pravilo vedele reprezentance, ki so igrale v Italiji, tiste, ki so igrale v Bolgariji, pa sploh ne.
Druga cvetka: Žrebanje za SP je bilo januarja, FIVB pa je šele v torek (!) dokončno sprecizirala pravilo, kako se v 3. krog uvrsti 6 ekip. Sprva je bilo menda rečeno, da se poleg štirih zmagovalnih ekip iz vsake skupine 2. kroga med 6 uvrstita po ena najboljša drugouvrvščena iz Italije in ena iz Bolgarije. Zdaj v torek so to spremenili in določili, da se med 6 uvrstita najboljši drugouvrščeni nasploh, tudi če bosta obe iz Bolgarije ali obe iz Italije.
Skratka, pravila so tako nepregledna, da jih ne poznajo niti igralci in trenerji. V poljskih medijih sem prebral, da je Vital Heynen, selektor poljske reprezentance, za to pravilo potiskanja žoge v blok izvedel šele zdaj pred 2. krogom.
Skratka, ta razbojniška, mafijska FIVB dela vse, da bi čim več gledalcev (novinarjev, sponzorjev...) odvrnila od tega športa.
JackONeill
# 20.09.2018 ob 21:42
@ElTorro, ni res, oziralni zaimek ki je v tem primeru slovnično pravilen.

Vir
Bregas
# 20.09.2018 ob 22:28
Zmagat morajo vse tri tekme, pa še to lahko ne bo dovolj za 3. rundo. Samo če zmagajo vse tri tekme za tri točke, bo to zagotovo dovolj. Skratka, igrati morajo najbolje v življenju. Ampak kdaj bodo, če ne zdaj?
deloholik
# 20.09.2018 ob 21:50
Nekdo se je zelo potrudil, da uvede najbolj butast sistem. V drugem delu igraš z dvema enakima tekmecema kot v prvem za uvrstitev med 6 (z besedo šest) najboljših ekip. Četrtfinale s šestimi ekipami - bravo. Morda pa jaz česa ne razumem....
azdajpati
# 20.09.2018 ob 21:22
Z Avstralijo
Bregas
# 21.09.2018 ob 13:09
@konj128,

1. ne boj se z Belgijo se ne bomo več srečali, iz naše skupine bo šla med 6 samo prvouvrščena ekipa. Drugouvrščena bo najbrž prekratka, bodo v drugih skupinah boljše.
2. Ja, OZS je delala veliko, ampak uspelo ji je pa malo, ker druge manjše evropske zveze niso hotele potegniti z nami, mi smo pa premajhni.
3. Kot sem že napisal, je sistem tak zaradi preteklih zlorab. Ne vem, zakaj v naši skupini ni drugouvrščene ekipe iz druge skupine 1. kroga, ampak je (spet) Belgija iz naše skupine. Domnevam, da je to povezano s potovanjem. Belgija bi morala potovati v Bolgarijo, nekdo iz Bolgarije pa v Italijo. Najbrž so se hoteli izogniti temu. Bral sem, da je Argentina iz Italije v Bolgarijo potovala 14 ur, ker ni bilo čarterja, ampak so morali z običajnimi letali, s prestopi... To pa je spet povezano s tem, da nobena država noče prevzeti organizacije prvenstev. Tako kar naprej kolobarijo iste, Poljska, Italija, Bolgarija... Prihodnje leto bo EP kar v štirih državah (!), tudi v Sloveniji. To je pa že nova tema in novo vprašanje, kam vse skupaj pelje...
Bregas
# 21.09.2018 ob 10:15
Glede potiskanja: s tem je že bil problem na eni naši tekmi. Urnautu je sodnik piskal napako, potem je pa za podoben manever ni piskal našim nasprotnikom. Ne vem, mislim, da je bilo na tekmi z Belgijo. Urnaut je protestiral pri sodniku, a seveda ni dosegel nič.
Ja, naša skupina je zelo ugodna. Brazilci niso tako močni kot nekatera druga leta, Belgijo bi morali naši po "kvaliteti", ki jo vsi vključno s selektorjem kar naprej omenjamo, brez težav premagati, Avstralija je pa v skupini itak outsider. S tem da nimajo kaj izgubit in bodo igrali sproščeno, zato po mojem lahko namešajo štrene marsikomu. Na tem prvenstvu so, na primer, izgubil 2:3 z ZDA, ki je nas gladko premagala nedavno v Stožicah. Tako da tudi Avstralija ni neka leva ekipa.
Ne vem, kaj manjka našim na tem turnirju. Mogoče so to res ta pregovorna "jajca". Mogoče je res nekje v ozadju glav prisotna miselnost: kako bomo mi premagali veliko, ogromno Brazilijo, ko smo pa majceni Slovenčki. Po do zdaj videnem se zdi, da fantom manjka nekaj, kar je Giani znal iz njih izvleči, Kovač pa ne zna.
stalin
# 21.09.2018 ob 08:46
#Bregas
Tole si pa zelo dobro povedal.
Mene še posebej skrbi pravilo "potiskanja žog v blok", kjer je Urnaut pravi mojster, zdaj mu bo to precej omejeno. Pa tudi Čebulj je mojster te prvine.
Ja, nihče ni zadovoljen s spreminjanjem pravil med tekmovanjem. Ja, za napredovanje bo treba osvojiti prvo mesto v skupini, saj so ekipe v preostalih skupinah (drugouvrščeni) vsaj 2 do 3 točke pred nami. Npr. za nekatere prvi favoriti Rusi so komaj tretji v skupini z Italijani, pa Srbija in Francija drugi in tretji v skupini s Poljaki. V skupini ZDA sta tu Iran in domačini Bolgari. Tako, da bo res šlo na nož. Naša skupina se zdi precej ugodna.
Wasabi
# 21.09.2018 ob 08:13
Mentaliteta selektorja je prava, zdaj morajo v to verjeti samo še vsi igralci, od prvega do zadnjega!
gospod iskreni
# 20.09.2018 ob 21:49
Najuspešnejši trenerji pri nas niso nikoli filozofirali
Pejtnourt
# 20.09.2018 ob 23:33
@alojzr2

Ti si se malo izgubil.
tonček1
# 21.09.2018 ob 14:11
Sedaj je pravi čas, da pokažemo kam spadamo. Popravnih izpitov več ni. Dajmo Slovenci gremo po zmago danes.
konj128
# 21.09.2018 ob 12:05
sistem ni tko napačen? ne, je butast idiotski, kot da bi ga prvlekli s kašne afriške države in nam neznanega športa in matematike.
isti nasprotniki v prvi skupini, v drugi.. a pol še tretjič z belgijo? in četrtič v finalu?
6 ekip v četrtfinalu? čaki, al 6 ekip v polfinalu?
(če se hočeš izognit kalkuliranju, pa ni nobene potrebe po teh "dveh skupinah", k jih zadnje čase tko radi forsirajo. Mejmo skupino po 4 in prva dva prideta v 1/8 finala. (alpa 1/16, kot sp v nogometu). ni nobenega kalkuliranja in gledalci nismo prikrajšani za cel kup dvobojev na izpadanje, ki so - bodimo pošteni - najbolj zanimivi.
p.s. da ne omenjam kako so slo zjebali s svetovno ligo. Če bi bil js predsednik OZS bi se mi mešalo, klicu bi po celem svetu in vlagu pritožbe na vsa (raz)sodišča. A so naši kej nrdil?
_runis_
# 21.09.2018 ob 10:17
Odbojka se mi je ravno zaradi teh spreminjan pravilm, prikrojevanj za velike čudnih sistemov tekmovanj precej zamerila. Naši imajo odlično generacijo, upam da to izkoristijo, se pa človek težko znebi občutka, da si tega vodilni v FIBI ne želijo.
anitahabic
# 20.09.2018 ob 23:02
a za druge skupine je pa tinte zmanjkal...polovičarstvo again
anitahabic
# 20.09.2018 ob 22:51
Gremo po 3 zmage...Slovenija !!!
alojzr2
# 20.09.2018 ob 22:33
Zmagat morajo vse tri tekme, pa še to lahko ne bo dovolj za 3. rundo.

Mislim, da sem dojel sistem.
Če se slučajno uvrstijo v 3. rundo, morajo nato premagat Brazilce, Argentince, Belgijce in Italijane za 4. krog.
In tako dalje.
top
# 21.09.2018 ob 15:38
Bravo Bregas.
Lepo pišeš, z veliko znanja in zanimanja za odbojko. Tudi precej zgledaš neobremenjen z raznimi teorijami zarote, spreminjanju pravil, klubsko in nacionalno privrženostjo in podobnimi zavorami ali gonili, ki pritičejo mnogim komentatorjem tukaj gori.
Tri zmagamo, pa je.
Lorbekm
# 21.09.2018 ob 15:12
Mene bol zanima zakaj si ne zasluzijo da se njihove tekme predvajajo na nacionalni televiziji?
Jerko dolenjski
# 21.09.2018 ob 13:53
Ne vem.

Nimam preveč dobrega občutka za danes, po vsem kar sem videl na preteklih tekmah. Preveč vzponov in padcev. Ali lahko prikažemo še kaj novega in pozitivnega? Da znamo igrati, smo na tem prvenstvu, že večkrat pokazali. Ne vem pa, ali zmoremo na visokem nivoju odigrati celo tekmo?

Ne vem tudi, kako je trenutno zdravstveno stanje v ekipi? Če bosta Vinčič in Štern lahko igrala, potem smo vsekakor močnejši. Ne glede na moje občutke, pa si seveda želim, da bi zmagali! Nikakor pa ne bi rad videl mučenja, kot v zadnjih dveh nizih proti Italiji.
Bregas
# 21.09.2018 ob 11:00
Je pa res, da je zato ogromno tekem in je turnir naporen. Tudi tu bi naši lahko potegnili aduta iz rokava. Večina najboljših ekip je namreč vse poletje igrala v ligi narodov, naši pa so letos izjemno veliko počivali. To bi morali izkoristiti v drugi polovici turnirja, ko bi morali biti bolj sveži od drugih.
Bregas
# 21.09.2018 ob 10:59
Sam sistem niti ni tako napačen. Z njim so se izognili kalkulacijam. V preteklosti se je namreč dogajalo, da so nekatere ekipe tekme nalašč izgubile, da so prišle v lažjo skupino. Zdaj se vse točke nesejo s sabo in ni več igranja z rezervnimi ekipami. V polfinale pridejo dejansko najboljše štiri ekipe na turnirju, ni nobenih slučajev.
kiliboy
# 21.09.2018 ob 10:47
Precej "pod gasom" so morali biti tisti, ki so se odločili za sistem v katerem je v četrtfinalu šest ekip. Kakorkoli, naši naj igrajo sproščeno, "na glavo" in do konca. Vedno podpiram tak način.
torcida_ce
# 21.09.2018 ob 08:42
Tole s potiskanjem žoge pa nisem razumel
deloholik
# 20.09.2018 ob 21:53
Aha, z Avstralijo. Narobe je pisalo.
kopibrejk
# 20.09.2018 ob 21:26
Z Antiguo.
pan
# 20.09.2018 ob 21:25
"Fantom manjka odločnosti, agresije in zavedanja, da je to priložnost generacije.

Vse je povedal,..... (beri vnaprejšnje opravičilo)
blazz28
# 20.09.2018 ob 23:05
Kvaliteta je.. Iz psiholoskega vidika pa klasicnobslovensko.. Katastrofa.. Igranje v krcu, neodlocnost, nesamozavest, podleganje pritisku itd.. Vse to so znaki ki so bili ocitni pri vseh tekmah v grupi.. Ce ti nisi suveren v eni nepomembni tekmi kako bos v odlocilnih.. Ja ne bos.. Nekateri si spet mecejo pesek v oci.. Lahko oni zmagajo belgijo, sam potem bo prsla odlocilna z brazilijo.. No tuki se pa zgodba konca.. To je spet ekipa z renomejem.. Ekipa brez potrebne samozavesti ne more zmagat ekipo, ki je verjetno manj kvalitetna od nase ali vsaj tu tu.. Ze z belgijo bodo zgubl... Mentaliteta ubija nas kolektivni sport.. So redke izjeme pa se to ko so notri igralci ala drgaic, doncic, ki une janezke prestrasene spreobrnejo v bolj samozavestne.. Ampak takih igralcev z jajci je pri nas v ekipnih sportih malo.. To se vidi npr. v rokometu iz aviona.. Tam je stanje mentalitete dalec najslabse..
torcida_ce
# 20.09.2018 ob 21:42
A ne z Avstrijo?
Steven George
# 20.09.2018 ob 21:16
kakšen neumen sistem je to, zakaj še enkrat igramo z Belgijo in Argentino?
gospod iskreni
# 20.09.2018 ob 21:42
Namesto filozofiranja raje kaj naredi Kovač. Vsi iz juga ste isti glede tega. Slabe predstave reprezentance zaenkrat,
ElTorro
# 20.09.2018 ob 21:36
Tekmec bo Belgija, ki jo je v prvem delu prvenstva premagala s 3:2.


Tekmec bo Belgija, katero je v prvem delu prvenstva premagala s 3:2.
Kazalo