Primož Kozmus je serijo odličnih uvrstitev na velikih tekmovanjih začel leta 2003, ko je bil 5. na svetovnem prvenstvu. Sledilo je 6. mesto v Atenah, 7. na evropskem v Götteborgu in lansko srebro v Osaki. Foto: EPA
Primož Kozmus je serijo odličnih uvrstitev na velikih tekmovanjih začel leta 2003, ko je bil 5. na svetovnem prvenstvu. Sledilo je 6. mesto v Atenah, 7. na evropskem v Götteborgu in lansko srebro v Osaki. Foto: EPA
Primož Kozmus, Ivan Tihon in Libor Charfreitag
Lanski avgust je bil srečen in uspešen za Kozmusa. Bo letošnji še bolj? Olimpijska medalja, pa četudi bronasta, bi bila še večji uspeh od osaškega srebra. Foto: EPA
Kozmus upa, da mu bo pomagal tudi refošk

28-letni Brežičan je izjemen talent, ki je kakovost in psihično stabilnost dokončno potrdil na lanskem svetovnem prvenstvu v Osaki, ko je osvojil srebrno medaljo. Vse od takrat je v njegovih mislih le en cilj - olimpijska medalja. Ko ga je v začetku julija pestila poškodba kolena, ki je ogrozila njegov odhod v Peking, je dejal: "Če ne bom pripravljen za kolajno, potem v Peking sploh ne bom šel."

Medalja je realen cilj
Od kje 188 cm visokemu atletu takšna samozavest? "Vsak pri sebi oceni, česa je sposoben. Glede na to, da sem bil lani 2. na svetovnem prvenstvu, pred štirimi leti pa 6. na olimpijskih igrah v Atenah, je kolajna realen cilj. Nič drugega me ne bi zadovoljilo," je z Bjelolasice na Hrvaškem, kjer se bo pripravljal do 2. avgusta, za MMC dejal Kozmus.

Koleno se je na srečo večinoma pozdravilo, tako da bo 'Korl' 17. avgusta v igri za najvišja mesta. "Poškodba mi je nekaj vzela, a še vedno sem na ravni, da se bom lahko bojeval za medalje."

Desno si oglejte videopogovor s Kozmusom ob predstavitvi olimpijske reprezentance.

Kozmus se bo udaril s peterico
Junija je na mitingu v Celju vrgel 81,46 metra, kar je tretji izid sezone na svetu. Pred njim sta samo svetovni prvak Belorus Ivan Tihon z neverjetnimi 84,51 m in Madžar Krisztian Pars, ki je kladivo zalučal 81,91 m. Koga Brežičan poleg omenjene trojice še pričakuje v igri za najvišja mesta? "Japonca Kojija Morofušija, Belorusa Vadima Devjatovskega in Slovaka Liborja Charfreitaga." Je morda kdaj pomislil, da si Tihon pomaga z nedovoljenimi sredstvi, saj običajno udari pred velikimi tekmovanji z izjemno dolgimi meti? "Seveda, a dokler ni dokazov, je težko govoriti. Ne preostane nič drugega, kot se pripraviti na nivo, na katerem mu lahko konkuriraš."

Za kolajno okoli 82 m
Kozmus meni, da bo za medaljo treba vreči okrog 82 m. Njegov rekord sicer znaša še 30 centimetrov več. Čemu bo do odhoda v Peking, kamor bo odletel 4. avgusta, namenil največ pozornosti? "Tehnični del meta spraviti na višji nivo, fizični del pa ohraniti," je sklenil Kozmus, eno od najbolj vročih slovenskih želez v Pekingu.

Aleš Vozel

Kozmus upa, da mu bo pomagal tudi refošk