Derek Redmond in njegov oče sta takole prišla v olimpijsko zgodovino. Foto: olympics.org
Derek Redmond in njegov oče sta takole prišla v olimpijsko zgodovino. Foto: olympics.org

Barcelona 1992. Polfinale teka na 400 metrov. Redmond, leto prej zlat v štafeti 4 x 400 metrov na svetovnem prvenstvu v Tokiu, je bil v odlični formi in mnogi so ga uvrščali v ožji krog favoritov za medaljo.

Sanj o medalji konec v trenutku
Takrat 27-letnik se je silovito pognal s štartnih blokov, po 150 metrih pa mu je počila stegenska mišica. Sanje so se končale v sekundi. "Mislil sem, da me je nekdo ustrelil," je usoden trenutek opisal Redmond. Takrat pa se je začela "hollywoodska zgodba".

Oče ušel varnostnikom
Redmond, ki se je na stezi zvijal od bolečin, se je kar naenkrat dvignil in skakljajoč po eni nogi nadaljeval proti cilju. Stadion je bil na nogah. A to še ni bilo konec. Nenadoma je na stezo prišel njegov oče, ki je prebil kordon varnostnikov, objel svojega sina in mu pomagal do cilja.

Objeta sin in oče ponazarjata olimpijski duh
V videoposnetku na desni si lahko ogledate dogodek, ki se je za vedno vpisal v olimpijsko zgodovino. Objeta oče in sin sta še vedno v napovednih špicah marsikatere športne oddaje, Mednarodni olimpijski komite pa spot objavlja v kampanjah, ki ponazarjajo olimpijski duh. Nepozabni dogodek je bil tudi del svetovno znane reklame.

R. K.