Matic Osovnikar je znal na največjih tekmovanjih vedno iz sebe iztisniti maksimum . Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matic Osovnikar je znal na največjih tekmovanjih vedno iz sebe iztisniti maksimum . Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matic Osovnikar
Lani je bil edini belec, ki je tekel v finalu svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Matic Osovnikar
Kje so njegove meje? Že večkrat je dejal, da bi se rad spustil pod magično mejo deset sekund. Mu bo to uspelo v Pekingu? Foto: EPA

V izjemni konkurenci temnopoltih atletov je seveda kar greh govoriti o tem, da bi bil rad na olimpijskih igrah del šprinterske smetane, toda pri Škofjeločanu ni nič nemogoče. Lani mu je na svetovnem prvenstvu v Osaki uspelo, če bo želel ponoviti ta dosežek, bo treba gotovo teči državni rekord in se povsem približati meji deset sekund. Najhitrejši Slovenec je zadnje dni treniral v Kranju, saj je bilo v Ljubljani evropsko prvenstvo veteranov.

Forma je očitno vrhunska, v Mariboru ste tekli zelo hitro! Boljše Popotnice si niste mogli želeti, kajne?
Seveda, če so rezultati dobri, je toliko lažje oditi tja. Teh 10,16 je tisto, kar sem si želel in se bo lažje pripravljati zadnje dni.

Na 200 metrov na DP-ju niste prišli v finale. Kaj se je zgodilo?
To je posebna zgodba, privoščil sem si spodrsljaj, ki nima zveze z olimpijskimi igrami. Normalno se pripravljam in upam, da bom tudi na 200 metrov čim hitrejši.

Paradna disciplina je gotovo stotica?
Sigurno, z glavo sem pri tej disciplini, ker mi gre bolje od rok oziroma od nog zadnja leta. Tam bom poskusil priti čim dlje. Kolikor mi bo moč dopuščala, se bom boril še na 200 metrov.

Lani ste bili na svetovnem prvenstvu v finalu. To je gotovo vaš sanjski cilj tudi v Pekingu?
To je zelo težko dosegljiv cilj, a seveda bom poskušal. Če bom tekel državni rekord, bom sigurno visoko. Ne vem ravno, če bom v finalu, bom pa blizu. Na prejšnjih igrah sem že bil v polfinalu olimpijskih iger, zdaj je želja še finale.

Menite, da bo treba za uvrstitev v finale teči pod 10,00?
Težko je napovedati, veliko dejavnikov bo na to vplivalo. Verjetno bo res osem šprinterjev, kolikor je prostora v finalu, pripravljenih za tek okrog deset sekund in tudi jaz bom moral biti tam.

Poznate stadion v Pekingu? Je steza kaj posebnega?
Sam stadion, kar sem videl na slikah, ni problematičen. Super objekt! Steza bo takšna, kot je na vseh velikih tekmah, kar je za šprint najbolje. Ampak rezultati so v nogah, ne v stezi!

Ste letos pogosteje obiskovali kitajske restavracije?
Kadarkoli sem šel v kitajsko restavracijo, sem se malo hecal, da je to že aklimatizacija. Vem, da je prava kitajska hrana drugačna kot v Evropi v kitajskih restavracijah. V olimpijski vasi je vedno na izbiro dovolj hrane. Lahko si zmišljuješ in ješ tisto, kar ti najbolj ustreza. Pred tekmo gotovo ne bom eksperimentiral, da ne bo kaj narobe. Držal se bom jedi, ki sem jih vajen.

Umazan zrak za šprinterje najbrž ne bo ovira?
Ne, mislim, da ne. To je bolj zgodba za medije. Za vzdržljivostne športnike to je problem, za nas pa ne. Vsi bomo stali za isto črto na štartu, to nas ne sme ovirati. Bo vroče, bo vlažno, ampak to je za dober rezultat pri šprintu celo dobro.

T. O.