Michael Phelps in Usain Bolt sta prvi imeni 29. poletnih olimpijskih iger. Foto: EPA
Michael Phelps in Usain Bolt sta prvi imeni 29. poletnih olimpijskih iger. Foto: EPA
Hiter konec za Šjang Liuja
Kako je Emmons podaril medaljo Debevcu
Svetovni rekord Bolta
Phelps do sedmega zlata
Abrahamian protestno zapustil podelitev

Poleg obeh glavnih zvezdnikov letošnjih olimpijskih iger smo izbrali še dve nesrečni zgodbi in nenavaden dogodek švedskega rokoborca Are Abrahamiana.

Čavić pomagal Phelpsu do zgodovinskega dosežka
Michael Phelps je nedvomno prvo ime olimpijskih iger v Pekingu. V Vodni kocki se je vpisal med nesmrtne. Z osmimi zlatimi medaljami je izboljšal dosežek Marka Spitza. Nihče ni pričakoval, da bo imel "izstrelek iz Baltimora" največ dela na 100 metrov delfin. Srb Milorad Čavić je vodil od štarta do zadnjih milimetrov tekme. Phelps je bil na obratu šele sedmi, po obratu se je prebil na drugo mesto in imel za Srbom majhen zaostanek. V šokantnem prihodu v cilj so ure pokazale, da je bil prvi vendarle Američan. Čavić je zelo slabo izvedel prihod v cilj, Phelps pa se je silovito zagnal do sedmega zlata. Srbska delegacija je vložila uradni protest, zmaga pa je ostala Američanova. V eni izmed najbolj dramatičnih plavalnih preizkušenj v zgodovini olimpijskih iger Phelps ni zrušil svetovnega rekorda, v vseh preostalih sedmih ga je.

Bolt s pomočja yama postal najhitrejši Zemljan
Finale teka na 100 metrov je postregel z največjim spektaklom na Ptičjem gnezdu. Z neverjetnim svetovnim rekordom 9,69 je tekmece osmešil Usain Bolt. 21-letni Jamajčan je bil razred zase, silovito je pospešil malo pred polovico proge in se v zadnjih 15 metrih že trkal po prsih kot zmagovalec. Srebrega Richarda Thompsona iz Trinidada in Tobaga je prehitel za neverjetnih 20 stotink. Njegova zmaga zelo spominja na tek Bena Johnsona na olimpijskih igrah v Seulu. Kanadčan je z dvignjeno roko slavil že precej pred ciljem, ura je pokazala naverjetnih 9,79. Johnson je deklasiral Carla Lewisa in druge tekmece, tri dni pozneje pa so v njegovi krvi odkrili stanozolol. Bolta so v preteklih dneh že večkrat testirali, sam pa prisega na yam (krompirju podoben užiten tropski gomolj).

Švedski rokoborec ostal brez brona
Olimpijski škandal se je zgodil v rokoborbi. Ara Abrahamian je med podelitvijo odličij za rokoborce grško-rimskega sloga v kategoriji do 84 kg odkorakal z odra in odvgrel bron na blazino. Šved, ki je pred štirimi leti v Atenah osvojil srebro, se je v polfinalu srečal z Italijanom Andreo Minguzzijem. Po zelo sporni odločitvi sodnikov je slavil Italijan, dvakratni svetovni prvak je besedno obračunal s sodniki. Hotel se jih je lotiti tudi s pestmi, a so mu to preprečili reprezentančni kolegi. Mednarodni olimpijski komite je Švedu medaljo odvzel z obrazložitvijo, da je bilo Švedovo dejanje politična demonstracija in znak nespoštovanja do ostalih športnikov. Njegove medalje ne bo dobil noben drug športnik.

Kitajci v jok po polomu Liuja
Četrti dan atletskih tekmovanj so Kitajci že v jutranjih urah povsem napolnili olimpijski stadion. Težko so pričakovali uvodni nastop njihovega narodnega junaka Šjanga Liuja, na koncu pa so neizmerno razočarani množično zapuščali Ptičje gnezdo. V 1. krogu teka na 110 metrov z ovirami je branilec naslova iz Aten poskusil štartati, a so bile bolečine prehude. Snel si je štartno številko in ob začudenju gledalcev zapustil stadion. Sanje o zlatu pred domačimi gledalci so se razblinile. Liu ima v domovini status božanstva, med športniki se lahko z njim primerja le košarkarski zvezdnik Jao Ming, ki blesti v dresu Houston Rocketsov v Ligi NBA.

Emmons še drugič "zamočil" zadnji strel
Ameriški strelec Matthew Emmons je bil tragični junak že pred štirimi leti v Atenah, v Pekingu pa se mu je zgodba ponovila. Zdaj ga verjetno že lahko izberemo kot enega izmed največjih nesrečnikov olimpijskih iger v vsej 112-letni zgodovini. 27-letni računovodja iz New Jerseyja je v Atenah z zadnjim strelom v tarčo Rajmonda Debevca zapravil zlato kolajno. V Pekingu je v imel v finalu pred zadnjim strelom ogromne štiri kroge naskoka pred vsemi. Za zlato je potreboval le 6,6, za bron pa 5,8, kar je za takega velemojstra v normalnih okoliščinah mala malica. Emmons je klonil pod težo pritiska in s katastrofalnih 4,4 za Debevcem zaostal za 1,4 kroga. Pred štirimi leti je v atenski pivnici spoznal Katerino Kurkovo (češka strelka je postala prva olimpijska prvakinja v Pekingu), medtem sta se že poročila. Novo veliko razočaranje je sprejel dokaj mirno, spet je šel na pivo. Tolaži se lahko tudi s srebrom z malokalibrsko puško na 50 m leže.

A. G.

Hiter konec za Šjang Liuja
Kako je Emmons podaril medaljo Debevcu
Svetovni rekord Bolta
Phelps do sedmega zlata
Abrahamian protestno zapustil podelitev