Urška Žolnir je imela nesrečen žreb in je z močno nasprotnico začela boje v Pekingu. Kljub porazu se je pobrala, vendar jo je na koncu ustavila Nizozemka. Foto: EPA
Urška Žolnir je imela nesrečen žreb in je z močno nasprotnico začela boje v Pekingu. Kljub porazu se je pobrala, vendar jo je na koncu ustavila Nizozemka. Foto: EPA
Žolnirjevi ni šlo po načrtih
Slovenske minute četrtega dne
Urška Žolnir v finalu repasaža
Žolnirjeva brez možnosti proti Francoziniji
Iranec premočen za Sedeja

Kauzer je polfinalni olimpijski nastop končal na 13. mestu in se ni prebil v finale. Žolnirjeva je v kategoriji do 63 kg osvojila 7. mesto. V prvem dvoboju je po 41 sekundah z ipponom izgubila dvoboj proti svetovni podprvakinji Julie Decosse. Ker je Francozinja (na koncu je bila srebrna) dobila naslednja dva obračuna, se je Žalčanki ponudila nova priložnost. V 1. krogu repesaža je z ipponom ugnala Izraelko Schlesinger, v 2. krogu z vazarijem Nemko von Harnierjevo, nato pa je bila usodna Nizozemka Elisabeth Willeboordse, ki je zmagala z juko. Če bi Žolnirjeva zmagala, bi jo čakal obračun za bronasto medaljo. Tako je bron osvojila Willeboordsejeva.

Razočaranje razumljivo
"To je bila težka borba s staro znanko, ki me je ugnala z minimalno prednostjo. Ves čas je po vodstvu silila v parter, da ne bi padla in s tem ogrozila prednosti. Na tleh mi je kljub temu uspelo izvesti tri nevarne akcije, vendar mi je vedno za milimeter ušla in nisem mogla izvesti meta," je svoj zadnji dvoboj na letošnjih igrah opisala Žalčanka, ki je od Pekinga seveda pričakovala več: "Doslej sem bila na velikih tekmovanjih vedno najmanj med prvo peterico!"

Sara vroč adut za medaljo
Sara Isakovič se je z najboljšim časom na 200 metrov prosto (1:56,50) uvrstila v finale, kjer bo vroč adut celo za naslov olimpijske prvakinje. Prvič je nastopil Peter Mankoč. V predtekmovanju na 100 metrov prosto je plaval 49,33, kar ni bilo dovolj za polfinale. Imel je 31. čas. V tej disciplini ima Mankoč sicer svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev (13. mesto), vendar tokrat vse stavi na 100 delfin. Najboljši čas je imel Eamon Sullivan (47,80), za uvrstitev v polfinale pa je bilo treba plavati 48,55.

Iranec skoraj oslepel Sedeja
Usoda Žolnirjeve je doletela tudi Aljaža Sedeja v kategoriji do 81 kg, saj ga je z ipponom v uvodnem dvoboju premagal Iranec Hamed Malek Mohammadi. Odločilni trenutek se je zgodil dve minuti in 28 sekund pred koncem, ko sta bila borca v začetnem položaju, Iranec pa je prst zarinil tik pod desno oko Sedeja, zato je morala posredovati zdravniška ekipa. "Ko je Aljaž prišel iz tatamija k meni, ni nič videl. Kmalu pa je prišel toliko 'k sebi', da je lahko nadaljeval dvoboj," je povedal trener Gregor Brod. Dvoboj je Mohammadi dobil po 3 minutah in 44 sekundah z bočnim metom. Iranec v naslednjih dvobojih ni bil več tako uspešen, tako da je za Sedeja olimpijskih iger konec.

Žbogar slabo začel in dobro nadaljeval
Mariborski veslaški dvojni četverec v postavi Janez in Jernej Jurše, Gašper Fistravec in Janez Zupanc je v repesažu osvojil 4. mesto in se ni prebil v polfinale. Slovenci so na koncu povsem popustili in bili daleč za vodilno trojico (Estonija, Kuba, Češka). Na delu so tudi jadralci. Vasilij Žbogar je slabo začel nastope v razredu laser. Bronasti iz Aten je bil po prvem plovu šele 24, v drugem plovu pa se je mnogo bolje znašel in bil četrti. Skupno je na 11. mestu. Vesna Dekleva Paoli in Klara Maučec sta v tretji regati razreda 470 zasedli 8., v četrti pa 17. mesto in skupno s 6. padli na 12. mesto. Karlo Hmeljak in Mitja Nevečny sta skupno deveta, potem ko sta v torek osvojila 19. in 10. mesto. Gašper Vinčec je imel po treh tekmovalnih dnevih v razredu finn prost dan.

R. K.

Žolnirjevi ni šlo po načrtih
Slovenske minute četrtega dne
Urška Žolnir v finalu repasaža
Žolnirjeva brez možnosti proti Francoziniji
Iranec premočen za Sedeja