Jacques Rogge velja za spretnega diplomata, a zna Zahodu tudi očitati dvojna merila. Foto: EPA
Jacques Rogge velja za spretnega diplomata, a zna Zahodu tudi očitati dvojna merila. Foto: EPA

"Državniški razlogi mi prepovedujejo govoriti o podrobnostih," je za francoski L'Equipe odgovoril Rogge zakaj se ne oglaša ob vprašanju človekovih pravic na Kitajskem. "Moram biti pazljiv kaj izrečem in naredim. Moja dolžnost je uspeh olimpijskih iger," je dodal Belgijec in številne kritike obtožil licemerstva, saj ves svet sodeluje in trguje s Kitajsko. "Z odgovornostjo sem izgubil tudi nekaj svobode govora," je bil odkrit 66-letnik iz Ghenta.

Brez pogojev Kitajski
"Slišim politike govoriti, da bi morali bojkotirati OI v Pekingu, toda na drugi strani nihče od njih niti za sekundo ne pomisli, da bi odpoklicali veleposlanika na Kitajskem ali samo zaustavili kulturno izmenjavo. Zakaj bi moral šport plačevati za drugo? To je nesprejemljivo," odločno Rogge zavrača karkšen koli bojkot ali postavljanje pogojev organizatorjem.

Več testov, več ujetih grešnikov
Vodilni mož MOK-a na avgustovskih igrah pričakuje do 40 primerov zlorabe poživil. V Atenah leta 2004 je bilo "ujetih" 26 športnikov. "Število testov se je precej povečalo (4.500 posamičnih testov). Prepričan sem, da je dopinška problematika napredovala. Koliko primerov bomo imeli v Pekingu? Več kot v Atenah. Če upoštevamo, koliko bo testov na Kitajskem, lahko pričakujemo med 30 in 40 primerov," se Rogge ne slepi pred največjo težavo sodobnega športa.

Ciklus vreden 4,5 milijarde evrov
O preveliki skomercializiranosti olimpijskih iger je predsednik ene najbolj vplivnih organizacij na svetu odvrnil, da je skupna vrednost olimpijskega ciklusa 4,5 milijarde evrov, od katerih 94 odstotkov namenijo nacionalnim komitejem in panožnim zvezam. "Igre plačajo sponzorji in kupci medijskih pravic, ne pa davkoplačevalci," je za konec poudaril Rogge.

T. G.