Bo Sara Isakovič po zaslugi Jureta Zorčiča dobro unovčila olimpijsko medaljo? Foto: EPA
Bo Sara Isakovič po zaslugi Jureta Zorčiča dobro unovčila olimpijsko medaljo? Foto: EPA
Iris Mulej in Jure Zorčič
Jure Zorčič je širši javnosti postal znan, ko je njegovo dekle postala Iris Mulej. Foto: MMC RTV SLO
Težko je verjeti, da je Sara za naslov evropske prvakinje na 200 metrov prosto dobila vsega 300 evrov. Foto: Reuters

Fotografije, objavljene v rumenih medijih, so dokazovale, da se je Isakovičeva pred odhodom v Peking na brniškem letališču s poljubi poslovila od Zorčiča. Toda ne gre za nobeno ljubezensko, ampak za poslovno razmerje, saj je Zorčič njen menedžer. O tem je spregovoril tudi za MMC. Pred dobrim letom dni se je sestal s starši mlade plavalke. Čutil je, da gre za dober 'brand': "Takrat so se mi vsi smejali, zdaj pa seveda govorijo, da ji bo Zorčič vse vzel. Nič ji ne bom vzel, pomagam ji! Nočem, da me imajo za njenega menedžerja, ker ima to pri nas negativen prizvok."

Priskrbel ji je devet pokroviteljev
Zorčič zase pravi, da je prvi športni agent v Sloveniji. Pred 15 leti, ko še nihče ni vedel, za kaj gre, je prodajal košarkarje. Zdaj se uradno s tem poslom ne ukvarja več, pomaga le lepotici Iris Mulej, pevki Moniki Pučelj in Sari Isakovič, pri kateri je hitro unovčil svoje znanje: "Po telefonu sem ji priskrbel devet pokroviteljev, kot sta Hypo in Hewlett-Packard. Vse smo dobro preverili, saj se njeni pokrovitelji ne smejo "tepsti" z uradnimi pokrovitelji Plavalne zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije. Kako imamo to rešeno med seboj, pa niti ni pomembno!"

Generalna direktorica Svilanita Mojca Šubic na očitke, da so izkoristili Saro Isakovič, odgovarja: "Svilanit je imel s Saro Isakovič štipendijsko pogodbo, v kateri so bile določene pravice in dolžnosti obeh pogodbenih strank. Vse aktivnosti so bile izvedene pogodbeno in obojestransko korektno."

Vsak nogometaš je večja zvezda ...
Zorčič je predstavil temno plat garaškega plavanja: "Žalostno je, da pred olimpijskimi igrami Sare nihče ni povohal. Za naslov evropske prvakinje je dobila 300 evrov. Sramota! Žito Gorenjka ji ni dalo nič, Svilanit jo je 'nategnil', da je bila zastonj na njegovih jumboplakatih. Vsak bosanski 'fuzbaler' Interblocka je večja zvezda. Vem, grdo sem rekel. Upam, da ne bo več dolgo tako. Po svetu je normalno, da ima nekdo agenta, zastopnika. Pri nas to ni razvito, razen v nogometu, kjer je 50 divjih menedžerjev, in košarki."

Sara Isakovič bo za srebrno olimpijsko medaljo prejela 30.400 evrov. 17.500 evrov ji bo za dosežek namenil OKS, država pa 12.900.

V ZDA bo uradno amaterska plavalka
Ker Sara Isakovič že ta mesec odhaja na študij v ZDA, nas je zanimalo, ali to pokroviteljev ni odvrnilo od sodelovanja. "Pa kaj potem? Tudi če bi bila v Sloveniji, je nihče ne potrebuje vseh 12 mesecev. Trikrat letno bo prišla domov in takrat bo na voljo tistim, ki ji pomagajo." Ob tem je Zorčič še opozoril, da bodo morale biti pogodbe sestavljene tako, da na univerzi Berkeley ne bo nobenih težav: "V ZDA bo ona uradno amaterska plavalka. V času študija uradno namreč ne sme imeti pokrovitelja in menedžerja. Dobiva lahko le štipendijo in nagrade!"

T. O.