Nina Kolarič in Boštjan Buč nista potrdila ustrezne pripravljenosti, zato po mnenju OKS-ja ne odhajata v London. Foto: EPA
Nina Kolarič in Boštjan Buč nista potrdila ustrezne pripravljenosti, zato po mnenju OKS-ja ne odhajata v London. Foto: EPA
Kolaričeva in Buč ostala brez iger

Oba atleta sta zahtevano normo B, ki jo je na predlog Iaafa predpisal Mednarodni olimpijski komite, izpolnila lani. Kolaričeva v skoku v daljino zaradi poškodbe ni nastopala skoraj leto dni in je prvi letošnji nastop opravila šele konec tedna na državnem prvenstvu v Kopru. Buč je v teku na 3.000 m z zaprekami v slabi formi, saj letos ni odtekel norme B.

OKS: Ne potujeta v London
"Spomnimo, do so člani IO-ja OKS-ja na seji 3. julija 2012 omenjena športnika, čeprav sta lani dosegla olimpijsko normo, črtali s spiska olimpijske delegacije. Vzrok za takšno odločitev je bil Bučev zaostanek za ponovitvijo norme B za več kot sedem odstotkov (njegov rezultat je bil slabši od zadnjeuvrščenega na lanskem SP-ju in tudi OI v Pekingu), Kolaričeva pa sploh ni imela rezultata, ker zaradi poškodbe do minulega konca tedna ni nastopala že leto dni. Ker se njun položaj tudi po nastopu na državnem prvenstvu ta konec tedna ni spremenil, je IO OKS-ja na korespondenčni seji, ki jo je opravil danes, ostal pri prvotni odločitvi: Kolaričeva in Buč ne potujeta v London," so po korospodenčni seji IO-ja OKS-ja zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenska olimpijska delegacija v Londonu bo tako štela 65 športnikov, od tega 12 atletov.

Brez uradnega obvestila
"Nimam pametnega komentarja. Izpolnjujem mednarodno razpisane pogoje za nastop na OI. Ponovno pa sem za odločitev, da nisem med potnicami na OI, izvedela neuradno, saj uradnega obvestila od OKS nisem dobila niti tega ne pričakujem več. Odločitev ni poštena, ker potem tudi nekaj drugih športnikov ne bi smelo oditi na OI. Zavedam se, da sem zaradi poškodbe nastopila le enkrat v sezoni. Nastop na državnem prvenstvu v Kopru tudi ni bil tisto, kar sem sposobna, saj sem sredi terapij. Prav tako ne drži ocena, ki so mi jo pripisali, da nisem sposobna spodobnega rezultata," je pojasnila Kolaričeva, s 6,02 m absolutno četrta in za DP tretja na prvenstvu v Kopru.

"Po pravilih sem izpolnil mednarodno zahtevano normo za nastop na OI v Londonu, ki jo določa IAAF. Nikjer ni bilo zapisano in nihče mi ni javil, da moram izpolnjeno normo potrditi. Tri dni pred DP sem iz medijev izvedel, da moram nastopiti na DP. To sem tudi storil ter osvojil naslov državnega prvaka. Celotna sezona je podrejena olimpijskim igram v Londonu in uvrstitvi v finalne. Treningi in testiranja kažejo pripravljenost, kot pred OI v Pekingu, kjer sem pred štirimi leti osvojil 16. mesto, potrdil in izpolnil zahtevano normo A ter za eno mesto zgrešil finalni nastop," je pojasnil Buč.

Kolaričeva in Buč ostala brez iger