Mark Cavendish, Matthew Goss in Andre Greipel so bili najhitrejši na lanskem svetovnem prvenstvu na Danskem. Borut Božič je bil sedmi. Omenjeni kolesarji imajo tudi pred letošnjo olimpijsko preizkušnjo velike želje. Foto: Reuters
Mark Cavendish, Matthew Goss in Andre Greipel so bili najhitrejši na lanskem svetovnem prvenstvu na Danskem. Borut Božič je bil sedmi. Omenjeni kolesarji imajo tudi pred letošnjo olimpijsko preizkušnjo velike želje. Foto: Reuters
Jani Brajkovič in Borut Božič
Jani Brajkovič in Borut Božič sta moštvena kolega pri Astani in Brajkovič bo na cestni dirki gotovo pomagal Božiču, da se ta čim bolj približa 5. mestu, ki ga je v Atenah osvojil Andrej Hauptman. Foto: MMC RTV SLO
Kolesarke optimistične pred olimpijskimi nastopi

Prva britanska zmaga na Touru je kot nalašč za prireditelje letošnjih olimpijskih iger. Verjetno se bo v soboto na cestni dirki (štart ob 11. uri; v živo na TV Slovenija 2 (HD) in na rtvslo.si) zbralo blizu milijona gledalcev, kar se na olimpijskih cestnih dirkah še ni zgodilo. Prvi favorit je Mark Cavendish. Konkurenca bo naredila vse, da bi preprečila šprint glavnine, saj v tem primeru skoraj ne bo mogoče preprečiti, da Cavendish naslovu svetovnega ne bi dodal še naslov olimpijskega prvaka. Na Dirki po Franciji je zdržal do Pariza in za nagrado na zadnji etapi zanesljivo slavil na Elizejskih poljanah.

Gilbert želi v Londonu rešiti sezono
Na stavnicah visoko kotira tudi Slovak Peter Sagan, v dobri formi sta Nemec Andre Greipel in Avstralec Matthew Goss. Ne gre pozabiti niti na specialiste za enodnevne preizkušnje, predvsem na Belgijce na čelu s Philippom Gilbertom in Tomom Boonenom. Gilbert je imel sicer letos številne težave in nima niti ene zmage (lani jih je imel v tem času že 13), toda pravi, da so noge spet prave. Tudi zanj je prvi favorit Cavendish, za katerega pravi, da bo zdržal vse vzpone na Box Hill, zato bodo morali Belgijci "skleniti pakt" z Italijani in Španci (branilec naslova Samuel Sanchez zaradi poškodbe ne bo nastopil), da bi preprečili šprint glavnine.

Priložnost za Božiča in Boleta
Slovenski selektor Martin Hvastija, ki progo dobro pozna že z lanske olimpijske generalke, meni, da se bodo v finišu 250 km dolge dirke za medalje borili le najmočnejši šprinterji. "Proga vendarle ni tako lahka, kot so sprva napovedovali. V vsakemu izmed devetih krogov je kar neugoden vzpon, kar bi lahko naredilo selekcijo. Do šprinta naj bi prišli samo najmočnejši." Takšna proga je po meri Boruta Božiča in Grege Boleta. Prvi slovenski adut bo Božič, ki sicer nima najboljše sezone. Cilj bo uvrstitev med prvih deset.

Troboj Wiggins - Cancellara - Martin
Na cestni dirki bo v slovenskem moštvu še Jani Brajkovič, ki se bo povsem podredil svojima kolegoma, svojo priložnost pa bo iskal v sredo, 1. avgusta, na kronometru (44 km), kjer bo napadel deseterico. Takrat se v boju za zmago pričakuje troboj med Britancem Bradleyjem Wigginsom, Švicarjem Fabianom Cancellaro in Nemcem Tonyjem Martinom. Troboj omenjenih kolesarjev je bil že na lanskem svetovnem prvenstvu, kjer je zmagal Martin pred Wigginsom in Cancellaro. Na letošnjem Touru se je na uri resnice izkazal tudi Chris Froome.


Tri slovenske kolesarke v Londonu
Tudi pri ženskah bo na nedeljski cestni dirki (140 km) krog favoritov širok, za zmago naj bi se udarile predvsem svetovna prvakinja Italijanka Girgia Bronzini, Nizozemka Mariane Vos in Nemka Ina Teutenberg, v kronometru pa bo zanimivo videti, ali lahko branilka naslova, povratnica po porodu, Američanka Kristin Armstrong ogrozi svetovno prvakinjo Nemko Julie Arndt. Slovenska predstavnica Polona Batagelj večjih možnosti za vrhunsko uvrstitev nima: "Zadovoljna bom, če bom dirko odpeljala brez napak." Tudi Tanja Žakelj, ki bo tekmovala z gorskim kolesom, bo prvič nastopila na olimpijskih igrah, drugi nastop pa čaka Blažo Klemenčič: "Proga mi je všeč, vem, kaj me čaka. V Pekingu sem bila 22., vsekakor moram to izboljšati."

Kolesarke optimistične pred olimpijskimi nastopi