Američani so bili v Londonu najboljše moštvo, prikazali so odlične igre, v finalu pa so morali dati proti Špancem vse od sebe. Foto: Reuters
Američani so bili v Londonu najboljše moštvo, prikazali so odlične igre, v finalu pa so morali dati proti Špancem vse od sebe. Foto: Reuters
Kevin Durant, Russell Westbrook
Najboljši strelec finala je bil s 30 točkami Kevin Durant. Na fotografiji v objemu z Russllom Westbrookom. Mladeniča skupaj igrata pri Oklahomi, ki ima kar štiri košarkarje z olimpijskimi medaljami. Za ZDA igra tudi James Harden, pri Španiji pa Serge Ibaka. Foto: Reuters
Chris Paul je dobro vodil ameriško igro, v drugem polčasu pa odlično igral tudi v obrambi proti Juanu Carlosu Navarru. Foto: Reuters
Pau Gasol
Pau Gasol je igral izjemno. Izkazal se je z vsestransko igro, v drugem polčasu pa je bil najbolj zaslužen, da so Španci ohranili stik z ZDA. Foto: Reuters
Juan Carlos Navarro
Juan Carlos Navarro je odlično začel in v prvem polčasu dosegel kar 19 točk. Ostrostrelca so Američani v drugem polčasu nato uspeli dobro pokriti. Foto: Reuters
Lebron James
LeBron James je dosegel 19 točk, v zadnji četrtini pa je s trojko in zabijanjem dokončno zapečatil špansko usodo. Foto: Reuters
Izjemna španska generacija je drugič zapored osvojila olimpijsko srebro. Dvakrat je bila tudi evropski prvak in enkrat svetovni. Skoraj zagotovo pa sta zadnjič na olimpijskih igrah zaigrala glavna zvezdnika Pau Gasol in Navarro. Foto: Reuters
Ruski košarkarji
Veliko veselje Rusov. Najbolj zaslužen za osvojeni bron je bil Aleksej Šved. To je prva olimpijska medalja za reprezentanco Rusije. Leta 2000 je bila osma, leta 2008 pa deveta. Foto: Reuters

Olimpijski turnir se je končal s finalno poslastico, Španci pa so dodobra namučili ameriške zvezdnike in še enkrat dokazali, da so poleg ZDA najboljša košarkarska reprezentanca zadnjih let. Američani so 14. postali olimpijski prvaki, 17-krat so sicer nastopili na igrah. Odkar igrajo na olimpijskem turnirju tudi "profesionalci" iz Lige NBA, so ZDA ostale brez zlata le pred osmimi leti v Atenah. Španska košarkarska izbrana vrsta je osvojila tretje srebro. V Pekingu je prav tako dodobra namučila Američane. Tedaj je klonila s 118:107.

Vrsta Mika Krzyzewskega je blestela skozi ves turnir v Londonu. Večkrat je s pol moči premagovala tekmece z visokimi razlikami, le Litva je nakazala, da je tudi ameriška izbrana vrsta premagljiva. Španci so na drugi strani imeli precej več težav. Juan Carlos Navarro ni stoodstotno pripravljen in MVP zadnjega Eurobasketa je imel kar nekaj težav s poškodbo tudi v Londonu. V finalu pa so evropski prvaki pokazali daleč najboljšo igro na turnirju in se več kot pol ure povsem enakovredno kosali z izjemno zasedbo ZDA. Carmelo Anthony, Kobe Bryant, Chris Paul, LeBron James in Deron Williams so osvojili drugo zlato kolajno.

Durant junak s 30 točkami
Izjemno je igral junak svetovnega prvenstva v Turčiji 2010, fantastični Kevin Durant, ki je dosegel 30 točk, ob tem pa ujel še devet odbitih žog. James je dodal 19, izkazal pa se je predvsem v odločilnih trenutkih, Bryant 17, Paul pa 11 točk. Pri evropskih prvakih je blestel Pau Gasol, ki je Američanom povzročal ogromno težav pod obročem. V statistiko je vpisal 24 točk in sedem podaj ter osem skokov. Navarro je bil nerešljiva uganka v prvem polčasu, ko je nasul kar 19 točk, na koncu je pristavil še dve. Marc Gasol je dodal 17, Rudy Fernandez 14, Serge Ibaka pa 12 točk in devet skokov.

Navarro nakazal enakovredno tekmo
Španiji je uspel izjemen začetek. Neverjeten je bil Navarro. Kapetan izbrane vrste je povzročal Bryantu v obrambi ogromno težav in v četrti minuti z drugo trojko na tekmi in deseto točko povedel evropske prvake z 12:7. Na izjemno serijo "La Bombe", ki je bil najzaslužnejši za naslov na Eurobasketu v Litvi, so Američani odgovorili z delnim izidom 8:0.

Durant je izsilil nešportno osebno napako Joseja Calderona, Bryant pa je bil dvakrat natančen izza črte in ZDA so povedle. Kobeju in Durantu se je nato v napadu pridružil še Anthony in razlika je narasla na deset. V prvi četrtini so Američani dali kar 35 točk, Španci 27, ob izteku je bil Pau Gasol sam na trojki, a je 10 centimetrov višjega Katalonca uspel blokirati Durant.

Rodriguez adut s klopi v drugi četrtini
Na začetku druge četrtine sta na branilskih položajih zvezdniško navezo Calderon-Navarro zamenjala Sergio Rodriguez in Sergio Llull, ki sta nepričakovano uspela znižati zaostanek in organizator igre, ki je pet let preigral tudi v Ligi NBA, je s trojko v 13. minuti znova povedel Španijo v vodstvo. Marc Gasol, eden ključnih mož vrste Sergia Scariola, je že v 15. minuti dobil četrto osebno napako, vendar ga je dobro pod obročem nadomestil še en Španec iz NBA-ja Ibaka.

Durant in Kevin Love sta poskrbela za novo prednost ZDA, ki so po uspešnem metu Williamsa izza črte povedle za sedem, a Španci so se do odmora znova približali na minimalen zaostanek. Andre Iguodala je vsega tri sekunde pred koncem polčasa izgubil žogo, nato pa nespametno napravil še nešportno napako in Fernandez je z dvema prostima metoma postavil izid prve polovice obračuna (59:58). V drugi četrtini sta si Rodriguez in Tyson Chandler v medsebojnem obračunu prislužila tehnični napaki.

Razigrani Pau Gasol ohranil Špance v igri
Po odličnem začetku drugega polčasa za ZDA, ko je trojko zadel Paul, je Pau Gasol poskrbel za novo prednost Španije. Chandler proti centru Lakersov ni našel prave rešitve in ko je nato v obrambi visokega Katalonca prevzel Love, se je razigral še Ibaka.

Američani so sicer vmes znova prešli v vodstvo in to z izjemnim "alley oopom". Durant se je izkazal s podajo, James pa z atraktivnim zabijanjem, vendar sta pod košem Pau Gasol in Ibaka ohranila stik z ZDA in tretja četrtina je bila izenačena (24:24). Američanom je sicer uspelo umiriti Navarra.

Durant, Kobe in James priigrali zlato
Na začetku zadnji desetih minut je Paul poskrbel za prednost šestih točk. Na manjše približanje Američanov je znova s trojko odgovoril fantastični Durant, za tem pa je Bryant izsilil osebno napako pri metu izza črte, zadel dva prosta meta in razlika je narasla na devet.

Pri razliki vsega šestih točk so tri minute pred koncem imeli Španci napad, a je Pau Gasol zgrešil. Nato je napravil še osebno napako v napadu pri postavljanju bloka Paulu in po trojki Jamesa je bilo dvomov o zmagovalcu konec. V zadnji minuti so priložnost dobili tudi igralci, ki sicer ne igrajo veliko, Pau Gasol, Navarro, Durant in James pa so prijeli stoječe ovacije.

Šved pokopal Argentince in Rusom prinesel bron
Košarkarji Rusije so v izjemno napeti tekmi za 3. mesto z 81:77 ugnali reprezentanco Argentine in osvojili bronasto odličje. Glavni junak tekme je bil ostrostrelec Aleksej Šved. Obe ekipi sta bili skozi celotno srečanje zelo enakovredni, tekma se je prelomila šele v zadnjih dveh minutah.

Fridzon in Šved zadela neverjetni trojki
Ob prednosti za dve točki (74:72) so imeli Argentinci po osebni napaki nad Manujem Ginobilijem, ki je zbral 21 točk, izjemno pomemben napad, ki pa so ga zapravili. Rusi se nikakor niso želeli predati, čeprav je njihov nasprotnik v obrambi igral sijajno. Ko je že kazalo, da bodo Argentinci evropske prvake iz leta 2007 zaustavili, je neverjetno trojko prek roke zadel Vitalij Fridzon (75:76). Ginobili je v naslednjem napadu z odličnim prodorom in polaganjem vrnil udarec (77:76), odločilni trenutek pa je nastopil 37 sekund pred iztekom srečanja, ko je še šesto trojko na tekmi zadel igralec tekme Šved. Po neuspešnem napadu Argentincev je zmago Rusije s polaganjem iz protinapada potrdil Fridzon.

Igralec tekme je bil Šved (met za dve: 2/5, met za tri: 6/11, prosti meti: 3/4), 20 točk je za Rusijo prispeval še Andrej Kirilenko, 19 jih je zbral Fridzon. Pri Argentini je bil najučinkovitejši po pričakovanjih Ginobili (21 točk; met za dve: 3/7, met za tri 4/8, prosti meti 3/3), Andres Nocioni je zbral 16 točk, Carlos Delfino pa 15.

Košarka (M), finale:
ZDA - Španija
107:100 (35:27, 24:31, 24:24, 24:18)
Durant 30, James 19, Bryant 17, Paul 11, Love 9, Anthony 8, Williams 6, Westbrook 3, Chandler in Harden po 2; P. Gasol 24, Navarro 21, M. Gasol 17, Fernandez 14, Ibaka 12, Rodriguez 7, Llull 5.

Tekma za 3. mesto:
Argentina - RUSIJA
77:81 (20:19, 18:21, 19:21, 20:20)
Ginobili 21, Nocioni 16, Delfino 15, Scola 11, L. Gutierrez 6, Prigioni in Camazzo po 3, J. Guttierez 2; Šved 25, Kirilenko 20, Fridzon 19, Hrjapa 9, Kaun 6, Monja 2.