Kevin Durant je smrtonosen strelec z razdalje, pred dvema letoma je bil MVP svetovnega prvenstva v Turčiji. Foto: EPA
Kevin Durant je smrtonosen strelec z razdalje, pred dvema letoma je bil MVP svetovnega prvenstva v Turčiji. Foto: EPA
LeBron James
Potem ko sta za igre v Pekingu prepričala Kobeja Bryanta, naj bi direktor ameriške reprezentance Jerry Colangelo in selektor Mike Krzyzewski razmišljala, da zaradi pogostokrat preveč šaljivega in arogantnega odnosa v Peking ne bi odpeljala LeBrona Jamesa. Takšnega "luksuza" si po številnih odpovedih letos ne moreta privoščiti. James je trenutno najboljši igralec na svetu in edini pri Američanih, ki lahko enakovredno igra na prav vseh petih položajih. Foto: EPA

Seveda je vprašanje, kaj bodo na to porekle, denimo, Argentina, Francija in Brazilija, ki v svojih vrstah prav tako premorejo nekaj NBA-dinamita, a ZDA in Španija so najbrž stopničko nad drugimi. Le spomnimo se pekinškega finala, ki je bil eden vrhuncev iger leta 2008. Zares fantastično tekmo so v zadnji četrtini Američani le odločili v svojo korist, LeBron James in Kobe Bryant pa tudi tokrat vodita izjemno ameriško moštvo.

Durant bo najbrž adut s klopi
V nasprotju s Pekingom mu je trener Mike Krzyzewski dodal še najboljšega strelca Lige NBA Kevina Duranta, ki bo tokrat v posebni vlogi in bo najbrž v igro vstopal kot šesti igralec s klopi. Srebrni iz Pekinga Španci se bodo zanašali predvsem na centrsko linijo, kjer ob bratih Gasol blesti še eden najboljših blokerjev in skakalcev na svetu Serge Ibaka.

Košarkarski urnik v Londonu
Najuspešnejše države na OI (moški in ženske):
ZDA (19 - 2 - 3)
Sovjetska zveza (4 - 4 - 4)
Jugoslavija (1 - 4 - 2)
Argentina (1 - 0 - 1)


Pravila košarke


Brez Rosa, Howarda, Bosha, Wada ...
Američani še zdaleč ne bodo nastopili z vsem najboljšim, kar trenutno premorejo, saj v Londonu ne bo Derricka Rosa, Dwighta Howarda, Chrisa Bosha in Dwyana Wada, ki je bil pred štirimi leti najboljši igralec olimpijskega turnirja. Zlasti pod košem bi lahko bili zelo ranljivi, saj je v ekipi le en pravi center Tyson Chandler, pomagal mu bo Kevin Love, na "štirici", kot je zdaj že v navadi, bo zaigral Carmelo Anthony. V pripravah so izgubili tudi Blaka Griffina.

Bryant: Dokazati, da so še vedno vsi za nami
“Za OI bomo pripravljeni in nared, da bomo olimpijsko zlato ponovno prinesli v ZDA. To bo za nas sicer velik izziv, saj preostanek sveta meni, da se je zaostanek za nami še zmanjšal in nas lahko premaga,” poudarja Bryant, ki bo 34 let dopolnil le 11 dni pred finalno tekmo košarkarskega turnirja v Londonu. “Želim le opraviti svoje delo, in če bom imel priložnost, kot sem jo imel v finalu v Pekingu, bom žogo ponovno spravil na pravo mesto, kot sem že storil,” v svojem slogu samozavestno napoveduje branilec LA Lakersov.

Ginobili in Scola še zadnjič po zlato
"S soigralci se bomo bojevali za zlato medaljo, ne bojimo se nikogar," napoveduje še en zvezdnik LA Lakersov Pau Gasol, ki ga očitno odsotnost nadarjenega "playa" Rickyja Rubia ne skrbi pretirano. Argentince vodita veterana Manu Ginobili in Luis Scola, Francijo Tony Parker, Brazilce pa centrski trojček Nene-Splitter-Varejao, ki bo imel veliko pomoč v branilskem paru Huertas-Barbosa.

V skupini A bodo igrale ZDA, Argentina, Francija, Tunizija, Rusija in Litva, v skupini B pa Španija, Brazilija, Avstralija, Kitajska, Velika Britanija in Nigerija.