Roger Federer se je prvič v karieri prebil v olimpijski finale v posamični konkurenci. Foto: EPA
Roger Federer se je prvič v karieri prebil v olimpijski finale v posamični konkurenci. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray je izkoristil glasno podporo s tribun, za nedeljo pa upa, da bo lepo vreme. Pod streho je Federer težko premagljiv. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković je znova razočaran zapustil osrednje igrišče. Zdaj ga čaka bron, ki ga je osvojil že na igrah v Pekingu. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams je v letih 2000 in 2008 osvojila olimpijsko zlato medaljo s sestro Venus med dvojicami, v soboto ima lepo priložnost za posamično zmago. Foto: Reuters
Marija Šarapova
Marija Šarapova je pred osmimi leti v finalu Wimbledona ugnala Sereno Williams, ki pa bo tokrat v vlogi izrazite favoritinje. Foto: Reuters

V prvem nizu je Argentincu uspel edini brejk v osmi igri, Federer nikakor ni našel prave igre. V drugem nizu sta oba zadržala začetne udarce, podaljšano igro pa je dobil sedemkratni zmagovalec Wimbledona s 7:5.

V odločilnem nizu je imel Federer tri priložnosti za brejk, a mu jih ni uspelo izkoristiti, dvoboj se je zavlekel že za več kot tri ure, ko je Švicarju v 19. igri vendarle uspelo. Serviral je za zmago, a izgubil servis brez dobljene točke. V 28. igri je imel znova prednost 0/40, a je ni unovčil. Ključni brejk mu je uspel v 35. igri.
Tretji niz je trajal kar dve uri in 43 minut. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 186:180 v korist Federerja, ki je izkoristil le dve od 13 priložnosti za brejk. 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je serviral 24 asov, a naredil tudi 41 neizsiljenih napak.
Zanesljivo sem imel občutek, da je šlo za nekaj posebnega. Med dvobojem sem razmišljal, hej, tudi jaz sem del nečesa posebnega. Lepo je biti udeležen v takšni zgodovinski tekmi,” je dejal Federer.

Velika zmaga Murrayja
Murray je navdušil navijače na razprodanem osrednjem igrišču, ko je v drugem polfinalu ugnal Novaka Đokovića s 7:5 in 7:5. Srb si v uvodnem nizu ni priigral nobene priložnosti za brejk, v 12. igri je Škot izjemno vrnil servis pod noge "Noletu" in prišel do prvega niza po 55 minutah.

V drugem nizu je igral Đoković precej bolje, imel je štiri priložnosti za brejk, skoraj v vsaki igri na servis Murrayja je bil zelo nevaren, a brejka ni dosegel. V 12. igri je Murray znova sijajno vračal servise in brez izgubljene igre slavil po dveh urah. Končno razmerje v točkah je bilo 81:71.
Ponovitev wimbledonskega finala
Murray je 8. julija izgubil finale na Church Roadu proti Federerju v štirih nizih, po grenkem porazu ni mogel skriti solz, zdaj pa bo imel priložnost za oddolžitev.
Upam, da bo finale veličasten. Glede na to, kar smo videli danes, se lahko nadejamo lepega finala. Upam, da bom lahko ponudil nastop na pravi ravni,” je poudaril Murray.

Serena zmlela prvo igralko sveta
Serena Williams
nadaljuje pohod do zlate medalje. Američanka, ki je pred mesecem dni petič osvojila Wimbledon, je s 6:1 in 6:2 odpravila prvo igralko sveta Viktorijo Azarenko. V prvem nizu je v drugi in šesti igri odvzela servis Belorusinji, ki je bila popolnoma nemočna. Serena je v drugem nizu hitro povedla s 4:0 in zanesljivo pripeljala obračun do konca po 63 minutah. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 59:35, Azarenka si ni priigrala niti ene priložnosti za brejk.
Ruski polfinale pripadel Šarapovi
V sobotnem finalu se bo Serena pomerila z Marijo Šarapovo, ki je premagala rojakinjo Marijo Kirilenko s 6:2 in 6:3. V prvem nizu je zmagovalka letošnjega Rolanda Garrosa v četrti in šesti igri prišla do odvzema servisa. V drugem nizu je Kirilenkova povedla s 3:2, potem pa izgubila kar štiri igre zapored in Šarapova se je veselila po uri in 29 minutah.

Šarapova, ki pri 25 letih prvič nastopa na olimpijskih igrah, ima priložnost za osvojitev zlatega grand slama. Potem ko je že slavila na vseh štirih velikih turnirjih, se ji zdaj ponuja priložnost še za zlato olimpijsko medaljo.

Ko sem bila še majhna deklica, sem sanjala o določenih turnirjih. Imela sem srečo, da sem osvojila vse štiri grand slame, zlata olimpijska medalja pa bi bila uresničitev mojih mladostniških sanj. Biti del olimpijskih iger je enkraten občutek, dobiti možnost za osvojitev medalje pa je želja vsakega športnika,” je dejala Šarapova.
Moški, polfinale:
FEDERER (ŠVI/1)
- DEL POTRO (ARG/8)
3:6, 7:6 (5), 19:17
MURRAY (VB/3) - ĐOKOVIĆ (SRB/2)
7:5, 7:5


Ženske, polfinale:
S. WILLIAMS (ZDA/4)
- AZARENKA (BLR/1)
6:1, 6:2

ŠARAPOVA (RUS/3) - KIRILENKO (RUS/14)
6:2, 6:3


Moške dvojice, polfinale:
LLODRA/TSONGA (FRA)
- FERRER/LOPEZ (ŠPA)
6:3, 4:6, 18:16

M. BRYAN/B. BRYAN (ZDA) - BENNETEAU/GASQUET (FRA)
6:4, 6:4


Ženske dvojice, polfinale:
HLAVAČKOVA/HRADECKA (ČEŠ) - HUBER/RAYMOND (ZDA)
6:1, 7:6

KIRILENKO/PETROVA (RUS) - S. WILLIAMS/V. WILLIAMS (ZDA)
sobota