Ben Ainslie je takole razvil britansko zastavo ob zmagi v Pekingu. Foto: EPA
Ben Ainslie je takole razvil britansko zastavo ob zmagi v Pekingu. Foto: EPA
Žbogar verjame, da bo imel prepotreben kanček sreče
Mrakova in Černetova se pripravljata na OI

Weymouth in Portland na južni obali Anglije bosta prizorišči jadralnih regat. Slovenci veliko pričakujemo od Vasilija Žbogarja, ki bo po dveh medaljah v laserju tokrat poskušal osvojiti tretjo v razredu finn.
Žbogar eden izmed izzivalcev Ainslieja
Zlata medalja bo težko dosegljiva, saj bo domačin, 35-letni Ben Ainslie, naskakoval še tretje zaporedno zlato v tem razredu in v nepredvidljivih razmerah napadal tudi nov rekord - medaljo na petih igrah zapored (ima tri zlate (dve iz finna ter eno iz laserja) in eno srebrno (laser)). Do štirih zlatih kolajn je do zdaj edini prijadral Danec Paul Elvstrom med letoma 1948 in 1960. Ainslie je pred Londonom treniral z drugimi prav tako vrhunskimi britanskimi jadralci, ki jih je moral prej premagati za uvrstitev na OI, kar je vsekakor še dodatna prednost.

Deskanje na vodi, ki je olimpijski šport od leta 1984, bo letos zadnjič vključeno v spored. Čez štiri leta v Riu de Janeiru ga bo zamenjalo kajtanje.

Žbogar je v slovenskem dvoboju za olimpijsko vozovnico premagal Gašperja Vinčeca. Nekaj težav ima v zadnjem obdobju še z jadranjem v močnem vetru, kar nekaj časa pa so mu preglavice povzročali kilogrami. Za konkurenčnost v novem razredu se je moral zrediti za okrog 20 kilogramov. Delno so bila njegova prizadevanja poplačana že letos, saj je bil na EP-ju v italijanskem Scarlinu srebrn za presenetljivo zlatim Grkom Ioanisom Mitakisom, tretji pa je bil Hrvat Ivan Gašpić Kljaković.


Kaj lahko storita Mrakova in Černetova?

Presenečenja si v razredu 470 želita Tina Mrak in Teja Černe, ki sta na začetku julija na evropskem prvenstvu v škotskem Largsu (resda v okrenjeni konkurenci) osvojili srebrno medaljo, kar je njun največji uspeh do zdaj. Zlato sta zgrešili le za dve točki. Na začetku leta je njun trener namesto Mitje Margona postal Tomaž Čopi. Po uspehu na Škotskem sta izpostavili zelo visoko zbranost in osredotočenost, ki jima je pomagala pri boljšem jadranju. Uspelo jima je izboljšati tudi štarte.

Karlo Hmeljak ne bo prvič tekmoval na OI, saj je bil v razredu 470 z Mitjo Nevečnyjem pred štirimi leti 18., bo pa prvič nastopil sam. Žbogarja je zamenjal v laserju, vendar od njega ni pričakovati, da bi se lahko vpletel v boj za najvišja mesta. 29-letni Koprčan je znan tudi v kulturnih krogih, saj je leta 2007 izdal svojo prvo pesniško zbirko Dve leti pod ničlo.

Žbogar verjame, da bo imel prepotreben kanček sreče
Mrakova in Černetova se pripravljata na OI