Jure Košir je kariero končal leta 2006, ko je na poslovilno tekmo povabil številne legende alpskega smučanja, tudi Ingemarja Stenmarka. Tekme legend (Ski Legends) bo še organiziral, a najverjetneje v tujini. Foto: BoBo
Jure Košir je kariero končal leta 2006, ko je na poslovilno tekmo povabil številne legende alpskega smučanja, tudi Ingemarja Stenmarka. Tekme legend (Ski Legends) bo še organiziral, a najverjetneje v tujini. Foto: BoBo
MMC-jev klepet: Jure Košir

Pred 20 leti je Košir v neverjetni slalomski tekmi na olimpijskih igrah v Lillehammerju osvojil bronasto medaljo. Takrat je bil tudi slovenski zastavonoša, spominja pa se peklenskega mraza ob odprtju iger.

Slalomska tekma, na kateri je bil favorit za medaljo, je seveda vrhunec kariere, kamor prišteva še zmago na tekmi svetovnega pokala pred domačimi navijači v Kranjski Gori.

Čeprav ima olimpijski bron, pa je vedno sanjal o zlatu. Zlasti za Američane je velika razlika med bronom in zlatom. "Že to je enkratno, da si udeleženec iger. Ko poveš, da si dobil medaljo, je odlično, ko pa izvedo, da si olimpijski zmagovalec, pa sploh."

Na današnje rezultate moške reprezentance poskuša gledati z optimizmom. "Morda se Mitji Valenčiču posreči velika tekma. Sicer pa zelo dobro smuča Žan Kranjec. Dvakrat je zmagal na veleslalomu za evropski pokal. V določenih okoliščinah je celo težje zmagati kot na svetovnem pokalu."

Ali slovenski alpski smučarji morda trenirajo premalo? "Ne strinjam se, bolj bi veljalo razmisliti, kako trenirajo. Resnično je treba biti pri stvari. Treniraš lahko tudi osem ur na dan, pa ne odneseš veliko."

O tem, koliko medalj bodo v Sočiju osvojili Slovenci, noče ugibate, stavi pa predvsem na skakalce in Tino Maze. "Tini manjka samo še olimpijsko zlato. To bi bil sklenjen krog, ki ga nima veliko športnikov."

Kje bo 41-letni Jure Košir navijal za slovenske športnike? "V Soči žal ne bom šel. Nekako sem 'izvisel'. Težko je priti do akreditacije. Zavedam se, da ima Olimpijski komite Slovenije veliko prošenj, in odločili so se pač po svojem ključu."

Zakaj ga ni, tako kot Toneta Vogrinca (v Soči bo šel na povabilo Hrvatov), povabil kak drug olimpijski komite? "Mene je povabil monaški in še kakšen olimpijski komite (smeh). Ampak niti nimam časa. Morda je celo boljše spremljati po televiziji. Prepričan sem, da bo veliko težav s pregledi, varnostjo. Bom zvest navijač iz domačega naslonjača."

V prostem času, ki ga ima zelo malo, Košir rad igra hokej. Kako je ocenil svoje hokejsko znanje in znanje Andreja Šporna, preverite v klepetu.

MMC-jev klepet: Jure Košir