Bob ekipa Jamajke bo na zimskih olimpijskih igrah nastopila prvič po letu 2002, ko sta v Salt Lake Cityju v bobu dvosedu barve karibske države branila Winston Watts in Lascelles Brown. Foto: EPA
Bob ekipa Jamajke bo na zimskih olimpijskih igrah nastopila prvič po letu 2002, ko sta v Salt Lake Cityju v bobu dvosedu barve karibske države branila Winston Watts in Lascelles Brown. Foto: EPA

Jamajška bob ekipa je zelo popularna, navijače imamo celo v državah s Srednjega vzhoda. Zelo sem ganjen, da navijajo za ekipo z našega malega otočka.

Winston Watts
Winson Watt
Winston Watts je presrečen, ker bo lahko nastopil na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Foto: EPA
Leta 1998 sta v Naganu takole proti cilju drvela Devon Harris in Michael Morgan.
Leta 1998 sta v Naganu takole proti cilju drvela Devon Harris in Michael Morgan. Foto: EPA

"Sanka, si mrtev?""Ja, stari!" To je eden najprepoznavnejših dialogov iz velike filmske uspešnice v 90. letih prejšnjega stoletja z naslovom 'Cool runnings' oziroma Ledene steze, v kateri se jamajška bob ekipa uvrsti na zimske olimpijske igre v Calgaryju leta 1988 in postane ena izmed glavnih atrakcij.

Jamajčani hitro pritegnili pozornost
Ko je odjeknila novica, da se je jamajška bob ekipa uvrstila na 22. zimske olimpijske igre, so na spletu že začeli zbirati denarna sredstva za vso potrebno dodatno opremo. V nekaj več kot 48 urah so presegli cilj in zbrali več kot 80 tisoč ameriških dolarjev, eden od letalskih prevoznikov je ponudil brezplačen let v obe smeri za reprezentanco, oglasili pa so se tudi že številni pokrovitelji.

Seveda ne gre zgolj za izmišljen filmski scenarij, Jamajčani so prav zares nastopili na igrah 15. zimske olimpijade, podvig so ponovili v letih 1992, 1994, 1998, 2002, z jamajške olimpijske zveze pa so v ponedeljek potrdili, da bo ekipa s Karibov srečo poskusila še v Sočiju.
Odhod še v soboto pod vprašajem
"Oh, to je zares neverjetno," je dejal član ekipe Winston Watts in nadaljeval: "Presrečen sem! Spodbuja nas celoten svet. Jamajška bob ekipa je zelo popularna, navijače imamo celo v državah s Srednjega vzhoda. Zelo sem ganjen, da navijajo za ekipo z našega malega otočka." Watts je v soboto za AP dejal, da se je s svojo ekipo kvalificiral na olimpijske igre, a je bil njen odhod v Soči zaradi velikega finančnega zalogaja - okrog 80 tisoč ameriških dolarjev - pod velikim vprašajem. Toda v ponedeljek je sledila vesela novica, da bo vse stroške skupaj z organizacijskim komitejem v Sočiju krila jamajška olimpijska zveza, ki je že prižgala zeleno luč za odhod slovite ekipe z dežele, poznane predvsem po izjemnih atletskih šprinterjih in šprinterkah.
Jamajški športniki še naprej vzor
Od jamajške zadnje udeležbe na zimskih olimpijskih igrah mineva že 12 let, ko je v Salt Lake Cityju Watts skupaj z Lascellesom Brownom, ki je zdaj eden ključnih mož v kanadski reprezentanci, osvojil 28. mesto. Ekipa je zaradi pomanjkanja denarnih sredstev nato izpustila igre v Torinu in Vancouvru, na letošnje pa bo odpotovala 3. oziroma 4. februarja. "Jamajka je ponosna na naše športnike, ki stopajo po pravi poti in so vzor mladim," so zapisali v uradni izjavi Olimpijske zveze Jamajke.
V ekipi tudi veteran Stokes
Karibsko odpravo v Soči bo sestavljalo pet ljudi: poleg Wattsa še Wayne Blackwood, Marvin Dixon, trener Thomas Samuel in Chris Stokes, ki je bil že del ekipe leta 1988, nastopil pa je tudi na vseh treh olimpijskih igrah med letoma 1992 in 1998. Tekmovanje v bobu bo v Sočiju sicer potekalo 19. in 20. februarja, olimpijski naslov v štirisedu branijo Združene države Amerike, v dvosedu pa Nemčija.

Jamajška bob ekipa je zelo popularna, navijače imamo celo v državah s Srednjega vzhoda. Zelo sem ganjen, da navijajo za ekipo z našega malega otočka.

Winston Watts