Luka Božič in Sašo Taljat sta za eno mesto izboljšala uvrstitev iz Londona. Foto: Stanko Gruden/STA
Luka Božič in Sašo Taljat sta za eno mesto izboljšala uvrstitev iz Londona. Foto: Stanko Gruden/STA
Urša Kragelj
Urša Kragelj se s prvih olimpijskih iger vrača z devetim mestom. Foto: Stanko Gruden/STA

Božič in Taljat, nekdanja svetovna prvaka, sta bila sedma že v polfinalu, s končnim sedmim časom pa sta za eno mesto izboljšala uvrstitev iz Londona. V finalni vožnji Primorca nista ujela pravega ritma. Sicer sta stopnjevala do spodnjega dela, ko sta pridobivala proti ruskemu čolnu, ki je tedaj vodil, a v zadnjih protitočnih vratih, sicer 22. po vrsti, sta naredila napako in jih zadela. Z dvema kazenskima sekundama sta zaostala tudi za Rusoma. Brez dotika bi bila pred njima, a bi bilo to tudi edino mesto, ki bi ga v primeru čiste vožnje pridobila.

Zadnje zlato za kanuistične dvojce na Slovaško
To je bil zadnji nastop kanuističnih dvojcev na olimpijskih igrah, kajti že v Tokiu čez štiri leta bodo namesto kategorije C2 nastopile kanuistke. Na koncu so najboljši pokazali, da jim Slovenca nista bila kos. Izjemno sta odpeljala slovaška bratranca Ladislav in Peter Škantar, ki sta bila v internih bojih kanuistične velesile boljša od bratov Pavola in Petra Hochschornerja, ki sta bila trikrat olimpijska prvaka, v Londonu pa sta bila bronasta.

Srebrno kolajno sta ubranila Britanca David Florence in Richard Hounslow. Florence je še na tretjih igrah zapored osvojil srebrno odličje, potem ko je bil v Pekingu drugi posamično v kanuju, v Riu pa je v kanuju zasedel četrto mesto. Tretje mesto sta osvojila Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche. Za medaljo je bila potreba hitra in čista vožnja.

Veliko razočaranje Božiča in Taljata
"Dejstvo je, da nisva odpeljala, kot znava, da nam ta olimpijski nastop ni uspel. Najmanj je za ta neuspeh kriv psihološki vidik, mislim, da sva bila v glavah dobro pripravljena, mogoče sva hotela preveč. Tekmo sva izgubila v prvih štirih vratcih in z zadnjim dotikom, na težki progi sva bila enostavno premalo sproščena. Nisva dobila potrebne hitrosti, čeprav se je na nekaterih delih čoln lepo odzival. Kako in kaj zdaj naprej, ne vem. Nimam niti načrta za jutri, kaj šele za nadaljevanje kariere," je bil na meji joka Božič.

Podobno razočaran je bil tudi Taljat: "Nisva bila zadosti hitra, posledica je tak rezultat. Vozila sva z zavoro, ni se nama uspelo sprostiti. V finalu sva hotela nekaj dodati polfinalnemu nastopu, ni nama uspelo. Zelo sva razočarana, pa ne zaradi tega, ker na olimpijskih igrah ne bova imela več priložnosti, o tem sploh nisva razmišljala, saj je bila tekma dovolj pomembna. Po koncu sezone se bomo usedli in videli, kaj in kako."

Kragljeva na olimpijskem debiju deveta
Tudi Kragljeva, ki je prvič nastopila na olimpijskih igrah, ni bila kos najboljšim. Evropska podprvakinja je že v zgornjem delu naredila manjšo napako, a je bila na vmesnem času kar hitra. V spodnjem delu je imela nekaj težav, obenem pa je še udarila ob 18. vrata in zasedla deveto mesto.

"Kljub ne najboljši vožnji v polfinalu sem bila vesela, da sem se uvrstila naprej. Super sem se počutila, bila sproščena, a dobre vožnje mi ni uspelo sestaviti. Po eni strani sem razočarana, po drugi strani pa deveto mesto na olimpijskih igrah ni slab rezultat. Jasno je bilo, da sem si želela tako boljše vožnje kot boljše uvrstitve. Že v prvih protitočnih vratcih sem dobro zakvačkala, nato sem imela dotik in še eno napako. Na tako počasni vodi pa se tega ne da nadomestiti. O prihodnosti se bom odločala ob koncu sezone," je dejala Kragljeva.

Zlato kolajno je Španiji priveslala Maialen Chourraut, ki je bila pred štirimi leti bronasta. Baskinja je veslala sijajno in se edina spustila pod 100 sekund. Drugo mesto je presenetljivo zasedla Novozelandka Luuka Jones, tretja pa je bila Jessica Fox. Avstralka, ki je bila srebrna v Londonu, je ob prihodu v cilj prevzela vodstvo, a so ji naknadno prisodili dve kazenski sekundi in tako je zaostala za Jonesovo.

Prav vsi štirje slovenski čolni so se v Riu uvrstili v finale. V sredo je za veliko slavje poskrbel kajakaš Peter Kauzer, ki je izvrstno nastopil in osvojil srebrno medaljo. Po 20 letih je bila to druga olimpijska medalja slovenskih slalomistov na divjih vodah, potem ko je leta 1996 v Atlanti Andraž Vehovar prav tako osvojil srebro. V torek je bil blizu odličja tudi kanuist Benjamin Savšek, ki pa je zaradi dveh dotikov ostal brez brona in zasedel šesto mesto.


Kajak-kanu, slalom, C2 (M):            
 1. L. ŠKANTAR/P. ŠKANTAR   SLK 101,58 
 2. D. FLORENCE/R. HOUNSLOW VB  102,01 
 3. G. KLAUSS/M. PECHE      FRA 103,24 
...                                    
 7. L. BOŽIČ/S. TALJAT      SLO 107,73

Kajak-kanu, slalom, K1 (Ž):            
 1. M. CHOURRAUT            ŠPA  98,65 
 2. L. JONES                NZL 101,82 
 3. J. FOX                  AVS 102,49 
...                                    
 9. U. KRAGELJ              SLO 108,68