Kerri Walsh Jennings je bila zlata na zadnjih treh igrah z Misty May Treanor. Ji bo uspelo pot nadaljevati tudi z April Ross? Foto: EPA
Kerri Walsh Jennings je bila zlata na zadnjih treh igrah z Misty May Treanor. Ji bo uspelo pot nadaljevati tudi z April Ross? Foto: EPA
Copacabana
Organizatorji so za turnir v odbojki na mivki pripravili fantastično kuliso na Copacabani. Foto: Reuters

37-letna Američanka je tri zlate kolajne osvojila v navezi z Misty May Treanor, ki je po londonskem slavju zaključila uspešno kariero. Walsheva je po razpadu najuspešnejše naveze v zgodovini odbojke na mivki našla novo partnerko. Zdaj je moči združila z April Ross, ki je na zadnjih igrah nastopala skupaj z Jennifer Kessy, s katero sta klonili šele v finalu proti zdajšnji soigralki in že upokojeni Mayevi.

Urnik odbojke na mivki v Riu

Najuspešnejše države na OI:
ZDA (6 - 2 - 1)
Brazilija (2 - 6 - 3)
Avstralija (1 - 0 - 1)
Nemčija (1 - 0 - 1)

Pravila odbojke na mivki

Medtem so Walshevo, ki je tudi že mama treh otrok – v začetku zadnje nosečnosti je celo nastopila na olimpijskih igrah v Londonu –, pestile poškodbe, a v Rio zre optimistično: "Težave z ramo in operacija so predstavljale oviro, a našli sva neverjeten ritem."

Dve brazilski navezi glavne konkurentke Američank
Odbojko na mivki so začeli igrati na ameriških plažah, a izjemno priljubljena je tudi na brazilskih, še posebej na Copacabani, kjer bodo glavno konkurenco ameriškim odbojkarjem predstavljali prav domači asi. ZDA in Brazilija so tudi najuspešnejše države v tem športu na olimpijskih igrah.

Četrti zaporedni pohod Walsheve na olimpijski tron bosta v prvi vrsti skušali preprečiti glavni domači adutinji, trenutno najbolje rangirana dvojica sveta, Talita Antunes in Larissa Franca, ki sta v začetku julija osvojili turnir v Gstaadu. V finalu sta ugnali prav navezo Walsh-Ross, ki sta jo na petih dvobojih na veliki turnirjih pemagali še četrtič. Brazilsko upanje za drugo zlato medaljo v ženski konkurenci doslej – odbojka na mivki je del olimpijske družine od Atlante leta 1996 – sta Agatha Bednarczuk in Barbara Seixas, ki sta aktualni svetovni prvakinji. Naslov sta osvojili lani na Nizozemskem.

Alison in Bruno Schmidt brazilsko upanje na zlato
Tudi v moški konkurenci se Brazilci nadejajo drugega zlata. Vroč adut gostiteljev bosta svetovna prvaka ter trenutni številki ena Alison Cerutti in Bruno Oscar Schmidt, nečak enega najboljših brazilskih košarkarjev, sijajnega ostrostrelca Oscarja Schmidta. Alison je v paru z Emanuelom Rego v Londonu pred štirimi leti osvojil srebro.

Američani, ki so tako kot rojakinje na petih olimpijskih turnirjih v tem športu doslej osvojili tri zlate, upe polagajo v Phila Dalhausserja in Nicka Lucena ter Jaka Gibba in Caseyja Pattersona. Zmagovalcev Londona Nemcev Juliusa Brinka in Jonasa Reckermanna v Rio ne bo.