OI 2016
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 13 glasov Ocenite to novico!
Olimpijske igre
V Riu se bodo v petek začele olimpijske igre. Foto: Reuters
       Do danes pri nas še ni bilo terorizma. Upam, da bo tako tudi v prihodnje; da bodo olimpijske igre minile v miru in da bo to resnično praznovanje solidarnosti in povezanosti narodov.       
 Katia Gilaberte

Sergio Reinaldo
V brazilsko velemesto na jugovzhodu države v teh dneh kapljajo športniki z vseh koncev sveta (na fotografiji kubanski odbojkar na mivki Sergio Reinaldo). Foto: Reuters

"Pojavnost Zike se je zmanjšala za 98 odstotkov"

Rio ima svoje težave, a vse bo v redu!
31. julij 2016 ob 12:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Do danes pri nas še ni bilo terorizma. Upam, da bo tako tudi v prihodnje," je povedala brazilska veleposlanica v Sloveniji Katia Gilaberte.

Brazilska veleposlanica Katia Gilaberte se je rodila v Riu de Janeiru. Čeprav je v mestu še tik pred začetkom olimpijskih iger opaziti težave, je prepričana, da bodo minile brez zapletov in da bodo gostje mesto zapustili z lepimi spomini. Napetost pred odprtjem je podobna “večeru pred karnevalom. Ljudi je strah, da bo šlo vse narobe, nato pa je vse v redu. Strah je navzoč pred vsemi velikimi dogodki, povsod po svetu".

Zika naj ne bi predstavljala več velikega zdravstvenega tveganja, saj se je zaradi zime in suhega obdobja njena pojavnost bistveno znižala, celo za 98 odstotkov, pojasnjuje Gilabertova. V času iger bo država poostrila varnostne ukrepe. “Do danes pri nas še ni bilo terorizma. Upam, da bo tako tudi v prihodnje; da bodo olimpijske igre minile v miru in da bo to resnično praznovanje solidarnosti in povezanosti narodov."

Tudi Brazilija ima svoj brexit
Potem ko so začeli postopek razrešitve predsednice Dilme Rousseff, bo njena dokončna usoda znana avgusta. V treh južnih zveznih državah Paraná, Santa Catarina in Rio Grande do Sul pa razmišljajo celo o odcepitvi. Zahteve po južnoameriškem brexitu niso resne, meni veleposlanica. “Pred leti je na jugu že obstajalo gibanje za odcepitev, a ti časi so že zdavnaj mimo. V nasprotju z Evropo, v kateri imajo države različne jezike in kulture, je Brazilija federacija in tako veliko enotnejša. Vsi govorimo portugalsko, razen nekaterih osamljenih plemen v Amazoniji.”

Slovenija vlaga več
Zaradi razmeroma majhnega obsega proizvodnje slovenska podjetja teže konkurirajo v Braziliji. Nekaj se jih na velikem južnoameriškem trgu vendarle pojavlja. Čeprav jih večina prisega na domač sinonim za kakovost bele tehnike – Bradesp, lahko Brazilci kupijo tudi Gorenjev hladilnik. “Vedno povem, da morajo poslovni partnerji posle z Brazilijo načrtovati dolgoročno. Stvari ne boste dosegli hitro. Trg je izredno velik in ima svoje posebnosti, tudi pokrajinske. Slovenska podjetja v Brazilijo sicer vlagajo več kot brazilska v Slovenijo. V trgovini med državama smo nepremagljivi, pri vlaganju pa vodi Slovenija.”

Priložnosti za boljše povezovanje veleposlanica vidi v čim prejšnji ureditvi drugega tira. Koper bi se lahko tako bolje povezal s pristaniščema Porto de Santos in Porto de Suape. Priložnosti so tudi nišna podjetja, kakršno je vipavsko podjetje Bia Separations ali Pipistrel. Tudi turizem bi bil lahko dober posel. “Ta hip se več Brazilcev odloča za potovanje na Hrvaško, predvsem zaradi plaž, toda te imamo tudi v Braziliji.”

VIDEO
Nedeljski gost: Katia Gilaberte, veleposlanica Brazilije
Matej Praprotnik, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
uhek
# 31.07.2016 ob 12:41
"Do danes pri nas še ni bilo terorizma. Upam, da bo tako tudi v prihodnje," ... imate pa kriminala ogromno ... lahko pa poslušate nasvete g. Merkel, sprejmite begunce iz Bližnjega vzhoda, pa boste imeli še terorizem
alojzr2
# 31.07.2016 ob 13:19
Takoj ko bo ugasnil olimpijski ogenj, se bo pojavnost Zike začuda spet dvignila za 98 odstotkov. Čudež sodobnega potvarjanja dejstev.
sig550sniper
# 31.07.2016 ob 12:41
še teroristi si ne upajo v favele
Voly
# 31.07.2016 ob 14:25
In zakaj te OI ne bi bile regularne? Prosim, ne delajte dramo tam kjer ni treba!
RYAN
# 31.07.2016 ob 13:00
tud zika zgleda obupala
k.u.j.o.
# 31.07.2016 ob 17:34
OI niso več kar so bile. Tako je doma ostalo veliko Rusov, a Bolt bo imel v konkurenci 3 Američane, kateri so bili vsi dopingirani v preteklosti.

Žal se je v šport umešala politika in to ni dobro.
RYAN
# 31.07.2016 ob 13:01
samo za časa OI
skiman
# 31.07.2016 ob 13:34
Če se kdo ne strinja z Američani, ga čakajo sankcije. To je lahko v obliki gospodarskih sankcij,
ptičje ali katere druge gripe, mogoče te samo zbombadirajo, nenadoma se ti v državi pojavi ISIS ali katera druga skrajna oblika primivitizma, obišče te prijateljica ZIKA.... imajo kar nekaj adutov v rokavu.
boboman
# 31.07.2016 ob 19:30
A kr pod sport s tako novico?
nascar
# 31.07.2016 ob 15:56
Da se je pojavnost virusa zike zmanjšala za 98 odstotkov zaradi zime in suhega obdobja jaz nebi povsem verjel. Glede na to kako so jim pomembne olimpijske igre je tukaj gotovo tudi prikrivanje in prirejanje statistike.
Rolf
# 31.07.2016 ob 15:24
@Druga znana okužba z virusom Zika v Sloveniji@

@Pojavnost Zike se je zmanjšala za 98 odstotkov@

Se pravi da lahko pričakujemo v Sloveniji na vsakih 25 let ene okužbo z Ziko.
Pravzaprav ni niti tako zastrašujoče glede na paniko, ki jo delajo.
blizzard76
# 31.07.2016 ob 13:33
zame te olimpijske igre niso regularne.
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!