Sofija Velika je na olimpijskih igrah 2012 osvojila srebro. Na EP-jih in SP-jih ima kar 25 medalj. Foto: EPA
Sofija Velika je na olimpijskih igrah 2012 osvojila srebro. Na EP-jih in SP-jih ima kar 25 medalj. Foto: EPA
Gauthier Grumier
Gauthier Grumier je s Francijo osvojil štiri naslove svetovnega prvaka, med posamezniki pa še nima zlata. Foto: EPA

Na olimpijskih igrah v tem športu najbolj prevladujejo Italija, Francija in Madžarska (glej spodnji okvirček). V Londonu so bili najboljši Italijani s tremi zlatimi medaljami, Rusi so ostali brez zlata. A od takrat se je v svetovnem sabljaškem vrhu marsikaj spremenilo.

Urnik sabljanja v Riu

Najuspešnejše države na OI:
Italija (48 - 40 - 33)
Francija (41 - 40 - 34)
Madžarska (35 - 22 - 26)
Sovjetska zveza (18 - 15 - 16)
Rusija (9 - 4 - 6)


Pravila sabljanja

Na svetovnih prvenstvih so vlogo najboljše države prevzeli prav Rusi, ki so skupaj osvojili kar 30 medalj, med drugim tudi obe zlati na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki je bilo v Riu. Gostiteljica tokratnih olimpijskih iger je aprila priredilo svetovno prvenstvo za obe neolimpijski disciplini (sablja, moški ekipno in floret, ženske ekipno).

Rusi imajo v sablji najviše rangirana tekmovalca tako v moški kot ženski konkurenci (Aleksej Jakimenko in Sofija Velika).

Olimpijske igre v Londonu so bile veliko razočaranje za Francijo, ki prvič po igrah leta 1960 ni osvojila niti ene medalje. Francozi si tokrat želijo precej medalj. Največ si obetajo v meču, kjer imajo med prvimi šestimi tekmovalci kar tri svoje predstavnike, med njimi tudi številko ena svetovnega meča Gauthierja Grumierja.

Sabljanje bo na sporedu v prvi polovici iger - deset kompletov medalj se bo delilo med 6. in 14. avgustom.