Na igrah tekmujejo borci in borke v po štirih kategorijah. Moški se merijo v kategorijah pod 58, od 58 do 68, od 68 do 80 in nad 80 kg, ženske pa v kategorijah pod 49, od 49 do 57, od 57 do 67 in nad 67 kg. Foto: EPA
Na igrah tekmujejo borci in borke v po štirih kategorijah. Moški se merijo v kategorijah pod 58, od 58 do 68, od 68 do 80 in nad 80 kg, ženske pa v kategorijah pod 49, od 49 do 57, od 57 do 67 in nad 67 kg. Foto: EPA
Vu Džingju je osvojila že dve zlati kolajni. Foto: EPA

Svoje mesto ima sicer ta šport na olimpijskih igrah zagotovljeno do leta 2020 v Tokiu, a prihodnost ostaja negotova in zato želijo tekmovanje popularizirati in ga približati mlajšim. Tekvondo se je na največjem športnem dogodku kot demonstracijski šport prvič predstavil leta 1988, ko so bile igre v Seulu, leta 2000 pa je bil dokončno sprejet v olimpijsko družino.

Urnik tekvondoja v Riu

Najuspešnejše države na OI:
Južna Koreja (10 - 2 - 2)
Kitajska (5 - 1 - 2)
ZDA (2 - 2 - 4)


Pravila tekvondoja

V vsaki kategoriji bo nastopilo po 16 tekmovalcev. Vsako državo lahko zastopa največ osem borcev, po štiri v vsakem spolu. Slovenija tokrat v tekvondoju nima svojega predstavnika. V Sydneyju jo je zastopal en borec, pred štirimi leti v Londonu pa je imela kar tri tekmovalce.

Za več akcije so borilno površino iz oblike kvadrata spremenili v osemkotnik, kakršne je oblike tudi kletka v UFC-tekmovanju. V Braziliji, za katero so značilna pisane barve, tekmovalci ne bodo več v belih kimonih, ampak bodo lahko imeli hlače v barvah svojih zastav. Kot so dejali pri krovni organizaciji tega športa (WTF), želijo s tem "spremeniti videz tekmovalcev, kar bo v skladu s karnevalsko atmosfero Ria in bo še povečalo občutek pripadnosti ter nacionalnega ponosa borcev, da predstavljajo svoje države".

Borci na prizorišče ob spremljavi glasbe
Če je bil WTF deležen kritik, da je preveč tradicionalen, pa je bil zelo pozitiven odziv na spremembe, ki so jih uvedli za igre v Londonu, s katerimi so preprečili polemične sodniške odločitve. Uveden je bil nov točkovalni sistem, tako so dobili več točk za brce v glavo, obenem pa so bili udarci v telo merjeni z elektronskimi senzorji in niso bili več prosta presoja sodnikov. V Riu bodo elektronski senzorji prvič tudi v zaščitnih čeladah. Z željo po večjem spektaklu, bodo borci na prizorišče vstopili ob spremljavi glasbe po njihovi izbiri.

V Londonu je z novim sistemom kar osem držav osvojilo zlato kolajno. Največ uspehov doslej so imeli borci iz Južne Koreje, domovine tekvondoja. Tako bo na primer Oh Hje Ri skušala osvojiti tretjo zaporedno južnokorejsko zlato v kategoriji do 67 kilogramov, kjer je na zadnjih dveh igrah slavila njena rojakinja Hvang Kjung Seon. Do 49 kilogramov bo Kitajka Vu Džingju naskakovala že tretje zaporedno zlato. V moški konkurenci je v kategoriji nad 80 kilogramov nekdanja številka ena na svetu Aaron Cook po sporu z Veliko Britanijo začel tekmovati za Moldavijo, v tej kategoriji pa bo glavni kandidati za odličje Iranec Mahdi Hodabahši, ki je znan po vzdevku Terminator. Tekmovanje v tekvondoju bo v Carioca Arena 3, ki sprejme 10.000 gledalcev, po olimpijskih igrah pa jo bodo spremenili v srednjo šolo za športnike.