Stoke Mandeville ima posebno mesto v paraolimpijskem gibanju. Foto: MMC RTV SLO
Stoke Mandeville ima posebno mesto v paraolimpijskem gibanju. Foto: MMC RTV SLO
Stoke Mandeville ima posebno mesto v srcih paraolimpijcev

Ekipa TV Slovenija je obiskala bolnišnico v Stoke Mandevillu, ki je tudi danes vodilna zdravstvena ustanova za zdravljenje poškodb hrbtenjače v Angliji in tudi danes ima prirehabilitaciji pomembno vlogo šport.

Dr. Alison Graham: "Zavedati se moramo, da šport ni za vse. Če pred poškodbo nisi imel rad športa, ga tudi potem morda ne boš vzljubil. Šport kot del rehabilitacije ni samo šport. Šport krepi spretnost. Nihče nima rad ponavljajočih se vaj, na primer za krepitev rok. Če to počneš z žogo, je zanimiveje, pri tem pa še okrevaš."

Pacientom v tej bolnišnici v predolimpijskem času navdiha gotovo ne zmanjka.

"Veliko naših bolnikov se je med rehabilitacijo ukvarjalo s športom, danes pa je to njihovo življenje, njihova služba. Vračajo se in navdihujejo druge."

O zgodovini paraolimpijskih iger si lahko več preberete v diplomski nalogi Ane Zakrajšek


Med nastopajočimi na prvih paraolimpijskih igrah v Stoke Mandevillu je bila tudi Jugoslavija.

Kaj je za športnike pomenilo to druženje, ponazarjajo besede Maure Strange, generalne sekretarke Mednarodne zveze za šport invalidov.

"Nekoč so udeleženci vložili veliko truda, da so prišli. Z letali so se pripeljali z vseh koncev sveta. Nekateri so sedeli v prostoru, od koder so med vojno skakali s padali. Pripluli so z ladjami, zelo dolgo so potovali, tudi iz Južne Amerike. Vse to so morali načrtovati."

Sprehod po stadionu Stoke Mandeville, nad katerim ponosno bdi dr. Guttman kaže, da je objekt prerasel v najbolj izpopolnjen kompleks v državi.

"Bližajo se paraolimpijske igre, ki nam zelo veliko pomenijo. Od prvih igre, ki so bile v Stoke Mandevillu, je minilo 60 let. Zdaj pa se paraolimpijsko gibanje vrača domov," je še dodala Strangova.

Stoke Mandeville ima posebno mesto v srcih paraolimpijcev