Franček Gorazd Tiršek je osvojil svojo prvo paraolimpijsko medaljo, prvo za Slovenijo v Londonu 2012 in skupno že 50. slovenskih paraolimpijcev. Foto: Blaž Oman
Franček Gorazd Tiršek je osvojil svojo prvo paraolimpijsko medaljo, prvo za Slovenijo v Londonu 2012 in skupno že 50. slovenskih paraolimpijcev. Foto: Blaž Oman
Franc Pinter
Tiršek je na strelišču streljal s puško Franca Pinterja (na fotografiji). Foto: Blaž Oman

Kraljeva topniška vojašnica na jugovzhodu Londona je bila srečni kraj za 37-letnega Gornjegrajčana, ki je srebro osvojil v streljanju z zračno puško na 10 m stoje v kategoriji 2.

Tiršek je 2. mesto osvojil po dodatnem strelu, s katerim je ugnal Michaela Johnsona, potem ko sta po 10 finalnih strelih oba imela izid 704,7 kroga. Slovenec je z dodatnim strelom zadel 10,8, Novozelandec pa 10,3. Zlato je s 705,5 kroga osvojil Južni Korejec Džu Jung Kang.

Z izposojeno puško do medalje
"Nani", kot kličejo Tirška, je bil favorit v ležečem položaju, saj je maja postavil izreden svetovni rekord, a mu je zagodla puška in je zasedel le 29. mesto. Pregled je pokazal napako na orožju. Za nedeljski nastop si je tako izposodil puško Franca Pinterja in to je bil zadetek v polno!

Po kvalifikacijah je bil Tiršek s 599 ustreljenim krogi na 5. mestu. Nastopil je še Damjan Pavlin, ki je po sobotnem petem mestu z zračno puško leže, kjer je le za 0,3 kroga zgrešil prvo medaljo za Slovenijo v Londonu, tokrat z izidom 596 zasedel 17. mesto.

Tiršek: Izvlekel sem vrhunski rezultat!
"Ne vem, kako bi opisal vse, kar se je tu dogajalo. Tu sem imel odlične tekme v predtekmovanju, streljal sem najbolje v življenju na treningih. A na prvi tekmi v disciplini R5 leže, v kateri sem dosegel svetovni rekord maja v Turčiji, se mi je puška popolnoma razsula in odpovedala. Naredil sem katastrofalen rezultat za svoje sposobnosti. Nato smo iz puške Pinterja in moje sestavili novo, ki pa ni bila optimalna. A sem zaupal v svoje sposobnosti. Potrudil sem se, imel sem veliko težav, a sem izvlekel vrhunski rezultat. V finalu pa sem pokazal samodisciplino in uspeh je tu," je o naporni poti do medalje dejal Tiršek.

Zahvala Pinterju
"Zadnji strel mi je vrhunsko uspel. Zaupal sem si in uspelo mi je. V dodatnem strelu pa sem prav tako zadel 10,8. Ko sem vedel, da imam medaljo, so me oblile solze. A sem se že čez deset sekund spet zbral in se osredotočil na boj za srebro," je še dejal Tiršek, ki se je za pomoč zahvalil tudi Pinterju. "S skupnimi močmi sva osvojila medaljo in to bova tudi primerno proslavila, a bomo o tem poročali kdaj drugič ..." je o tej temi dejal nasmejani strelec iz Gornjega Grada.

Še drugi poraz odbojkaric
Slovenska ženska reprezentanca je v odbojki sede po izenačenem dvoboju izgubila z Brazilijo. Izid je bil 2:3 (-17, -28, 19, 21, -7). "V prvem nizu nismo bili pravi, v drugem pa smo v enem delu naredili preveč napak. Ta niz je bil odločilen za celo tekmo. Sicer smo se vrnili v igro, a je težko nadoknaditi psihološki učinek izgubljenega niza. Dekletom čestitam za pravi obraz, ki so ga pokazale," je dejal selektor Simon Božič. Slovenke tako nimajo več niti teoretičnih možnosti za uvrstitev v polfinale, v nadaljevanju jih v ponedeljek čaka še tekma s Kitajsko, nato pa boj za razvrstitev od 5. do 8. mesta.