Primož Jeralič bo 14. in 15. septembra tekmoval na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Jeralič bo 14. in 15. septembra tekmoval na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Jeralič
Lani je bil Jeralič na svetovnem prvenstvu deseti, v Riu pa si želi še višje. Foto: MMC RTV SLO

7. marca lani je Primož Jeralič v Postojnski jami v nepozabnem poročnem obredu vzel svojo Nino, vse skupaj pa so posnele tudi kamere TV Slovenija, saj sta bila Nina in Primož četrti zmagovalni par akcije TV-porok v okviru oddaje Dobro jutro. Nenavadno je, da je Primož ženo (še v času, ko ni bil invalid) spoznal s pomočjo svojega trenerja, ki je dekle videl v Ljubljani in presodil, da je prava partnerka za Primoža in da se bosta ujela. Pristopil je do nje, vzel njeno telefonsko številko in Primožu naročil, naj jo pokliče. Dobila sta se in res se je rodila ljubezen ... in tudi dva otroka. Par sta že deset let, lani sta se tudi poročila. "Moja nesreča naju ni ločila, postala sva še močnejša, imava pa tudi dva otroka. Neža bo kmalu stara štiri leta, Gašper pa šest let."

Nesreča med smučanjem
33-letni paraolimpijski športnik iz Ivančne Gorice bo v Riu Slovenijo zastopal na cestni dirki (15. september) in v kronometru (14. september) v razredu H5. Invalid je postal zaradi nesreče na smučanju: "Južni sneg me je presenetil, padel sem in s hrbtom udaril ob hlod." Pred nesrečo se s kolesarstvom ni ukvarjal, ampak je bil obetaven atlet. "Bil sem član mladinske slovenske reprezentance. V mnogoboju sem bil drugi na članskem državnem prvenstvu." Na vozičku ni dolgo pomišljal, za kolesarstvo pa ga je navdušil prijatelj, ki se je že ukvarjal s parakolesarstvom. Ta pridobiva priljubljenost, saj je bilo pred štirimi leti v Sloveniji le okrog 15 kolesarjev, zdaj jih je že več kot sto. Primož bo edini slovenski predstavnik v Riu.

Na spustih hitrost več kot 80 km/h
Primož, ki ga trenira Aleksej Dolinšek, priznava, da je odvisnež od športa. "Šport se mi pretaka po žilah in brez njega si ne predstavljam svojega vsakdanjika." Za uspeh je treba imeti celosten pristop. "Paziti je treba tudi na prehrano, dovolj mora biti spanja." Ugotavlja, da je športnikom invalidom še težje kot "običajnim" športnikom: "Zahteva še več treninga, saj moraš že za pripravo na trening vložiti določen trud. Pogosto treniramo kar z običajnimi kolesarji. Po ravni cesti se na kronometru, dolgem 11 km, peljem s povprečjem 37 km/h, na spustih pa kolo doseže hitrost tudi več kot 80 km/h." Pogoste so tudi nesreče. "Ko me je na enem od treningov zbil avtomobil, sem jokal, saj sem se ustrašil, da je Rio splaval po vodi. Sem pa jokal tudi od sreče, in sicer, ko sem izvedel, da smo dobili direktno kvoto za mojo skupino H5 za Rio."

Kolesar Jeralič in strelka Pevčeva pred POI
Težave s financiranjem paraolimpijskih iger
Kolesar Jeralič in strelka Pevčeva pred POI
Težave s financiranjem paraolimpijskih iger