Primož Jeralič je bil na 20-kilometrskem kronometru na zelo zahtevni progi z nekaj ostrimi zavoji in z močnim vetrom deseti. Foto: Twitter Antonija Ražen
Primož Jeralič je bil na 20-kilometrskem kronometru na zelo zahtevni progi z nekaj ostrimi zavoji in z močnim vetrom deseti. Foto: Twitter Antonija Ražen
Dejan Fabčič
Kajakaš Dejan Fabčič se bo v četrtek boril za medalje v kategoriji KL2. Foto: Ervin Čurlič
Jeralič v kronometru končal na 10. mestu

Jeralič je bil na 20-kilometrskem kronometru v kategoriji H5 deseti, zmagal pa je eden največjih zvezdnikov iger, nekdanji dirkač formule ena Italijan Alex Zanardi. "Pripravljen sem bil na zahtevne vremenske razmere. Pričakovali smo veter iz smeri Atlantika in prve štiri kilometre je bil veter bočen, tudi hitrosti so bile konstantne, okrog 45 km/h. Nazaj pa je bil veter v prsi, moral si zelo garati za 33 km/h. S svojim premiernim nastopom sem zalo zadovoljen, pokazalo se je, da sva s trenerjem dobro delala. Kar sem rekel, sem uresničil. Moj maksimalni utrip je bil danes 208, kar pomeni, da sem dal vse od sebe," je kronometer ocenil Jeralič, ki ga v četrtek čaka še cestna preizkušnja.

Fabčič v četrtek ob 14.34 v A-finalu
Kajakaš Dejan Fabčič, ki je na igrah v Pekingu tekmoval še kot plavalec, si je zagotovil finalni nastop, v katerem se bo boril za medalje v kategoriji KL2. Fabčič je nastopil v prvi predtekmovalni skupini in bil tretji. Prva dva iz vsake skupine sta si finale zagotovila neposredno, Fabčič je moral v polfinale, kjer je bil med četverico, ki si je še priborila nastop v četrtek v finalu A, drugi:

"Dan se je začel zelo lepo. Ko sem zjutraj prišel do čolna, je bila na njem pikapolonica in rekel sem si, da to mora pomeniti nekaj posebnega. Dve tekmi sta bili kar naporni, v predtekmovanju tretje mesto, sledil je polfinale. Vmes je bilo samo ena ura časa, skušal sem se čim bolj umiriti. Uspelo mi je," je po koncu svojega prvega tekmovalnega dneva dejal Fabčič.

Fabčič bo imel v četrtek skupno šesto izhodišče po današnjih doseženih časih. Tekmoval bo na sedmi progi, start finala pa bo ob 9.34 po brazilskem času oziroma ob 14.34 po slovenskem.

V finalu se lahko zgodi marsikaj
"Kar malo se je vleklo, ker smo toliko prej prišli v Rio. Komaj sem čakal tekmo, po drugi strani pa sem se malo bal. Prvi nastop v kajaku na igrah, lahko se zgodi napaka in si v ozadju. Želel sem si, da bi lahko pokazal, kar znam, kar smo trenirali, in v veliki meri mi je to tudi uspelo. Jutri bo dirka zase, skušal bom odpeljati po najboljših močeh. Mogoče pa bo kdo drug bolj psihično obremenjen, tu vidim priložnost za visoko uvrstitev," je še dodal slovenski športnik, ki že ima paraolimpijske izkušnje, a iz druge panoge - leta 2008 je bil v Pekingu še plavalec.

Prva favorita sta Avstralec Curtis McGrath in Avstrijec Markus Swoboda, po mnenju Fabčiča pa ima preostala šesterica možnosti za bronasto medaljo. Slovenski kajakaš ne izključuje presenečenj, saj meni, da se napake lahko primerijo tudi najboljšim.

"Ančo" 38. v kvalifikacijah
Medtem ko je Fabčič opravil polovico svojih obveznosti v Riu, pa so strelci, ki so se v Braziliji izkazali z dvojno zmago z zračno puško, svoje nastope danes končali. Zadnji dan na strelskem prizorišču Deodoro je bil od četverice slovenskih strelcev aktiven le najbolj izkušen Franc Pinter, ki pa je bil z malokalibrsko puško leže, ki je njegova najšibkejša disciplina, brez pravih možnosti za uvrstitev pri vrhu. Na koncu je bil 38., zbral je 595,8 kroga. Kvalifikacije je z novim paraolimpijskim rekordom dobil Britanec Matt Skelhon.

Jeralič v kronometru končal na 10. mestu