Raša Sraka Vuković je evropska prvakinja postala že leta 2003. Foto: EPA
Raša Sraka Vuković je evropska prvakinja postala že leta 2003. Foto: EPA
Sraka Vukovićeva do petega odličja na EP-jih

Po uspešnem četrtku, ko je bronasto medaljo dobil Rok Drakšič, je danes na zmagovalne stopničke stopila še najbolj izkušena borka v slovenski reprezentanci. Bronasta kolajna je njeno peto odličje s prvenstev stare celine, bronasta je bila že v Mariboru 2002, zlata v Düsseldorfu 2003, bronasta v Bukarešti 2004 in srebrna leta 2010 na Dunaju.

Klysovi je v petem poskusu uspelo
Raša Sraka Vuković je v prvi borbi šele po dodatnem času z zlato točko ugnala Latvijko Evijo Pukte, v četrtfinalu pa je bila boljša od Nizozemke Linde Bolder. Ko je že kazalo, da se bo hitro uvrstila še v finale, saj ji je v polfinalu nasproti stala Poljakinja Katarzyna Klys, ki jo je Sraka Vuković v dozdajšnjih štirih medsebojnih dvobojih prav tolikokrat premagala, pa je preboj v finale uspel Klysovi. Zgolj dve sekundi pred koncem je izvedla met za juko in nato s končnim prijemom predčasno dobila polfinale.

V borbi za bron se je bežigrajska judoistka pomerila s staro znanko, Italijanko Barbieri, ki je Slovenko premagala lani na EP-ju v Carigradu, sicer pa je Barbieri preostalih pet medsebojnih dvobojev izgubila. Tokrat je bila boljša Sraka Vukovićeva, ki je dve minuti pred koncem povedla s 5:0 in prednost suvereno držala do konca.

"Mislila sem, da bom izgubila, saj se nisem najboljše borila. Nisem bila prava, v polfinalu sem imela še smolo ob trenutku nepazljivosti, saj sem po padcu stegnila roko, nasprotnica pa je naredila vzvod in zdaj me boli komolec. Barbieri je levičarka, zato sem v borbi za bron rabila desno roko, a morda je to odločilo, da sem šla na tatami neobremenjena, ker nisem imela česa izgubiti. Res se dobro poznava in veva, da lahko vsaka zmaga, zato sem zdaj še toliko bolj vesela. Želela sem si sicer finale, saj se moji nastopi na evropskih prvenstvih končujejo, a kolajna je kolajna," je povedala Raša Sraka Vuković, ki od novembra lani ne trenira več pod vodstvom Gregorja Broda. Zdaj nad njo bedi Mitja Železnikar: "Pri delu se ni dosti spremenilo, morda je le način treningov nekoliko drugačen. Kolajna je tu, a treba bo še zavihati rokave. Upam, da ni s komolcem kaj resnejšega, po krajšem premoru bova stopnjevala formo za London."

Žolnirjeva razočarana
Urška Žolnir
je v kategoriji do 63 kg končala na 5. mestu. V četrtfinalu je izgubila proti Izraelki Jarden Gerbi, potem pa je v boju za bron izgubila proti še eni Izraelki Alice Schlesinger.
"Lani sem obe Izraelki 'tepla', danes pa sem proti njima izgubila. Še zdaj ne vem, kaj je bilo, zelo sem razočarana nad sabo. Nisem se dobro borila," je povedala judoistka iz Žalca.
Preostala trojica, ki je v petek stopila na tatami v Čeljabinsku, je ostala brez uvrstitve. Sašo Jereb (do 73 kg) in Aljaž Sedej (do 81 kg) sta izgubila v 1. krogu, Vlora Beđeti pa v drugem.
V soboto bodo nastopili še Ana Velenšek (do 78 kg), Lucija Polavder (nad 78 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg).

Sraka Vukovićeva do petega odličja na EP-jih